Ragdoll kat kopen

Je wilt een kat kopen en bent gevallen voor een ragdoll. Goede keus! Want ragdolls zijn niet alleen beauty’s, ze zijn ook nog eens heerlijk zacht en aaibaar. En ze houden enorm van mensen. We vertellen je graag meer over deze vriendelijke reus.

Wat is de prijs van een ragdoll kat?

Ragdoll betekent letterlijk lappenpop. Deze zijdezachte kat laat zich namelijk heerlijk in de armen van zijn baasje hangen. Voor een ragdoll kat van een goede cattery, betaal je minimaal € 1.500,-. Vraag bij de rasvereniging even na welke catteries goed zijn. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor gezonde voeding, medische zorg en verzorging van je ragdoll kat.

Wat zijn de kenmerken van een ragdoll kat?

Een ragdoll kat heeft een halflange, getekende vacht in mooie kleuren. Zijn helderblauwe ogen zijn z’n handelsmerk. De combinatie van deze twee maakt de ragdoll een plaatje! Hij is zijdezacht en weet je zo te verleiden tot een knuffel of een aai. Want daar houdt hij van. Met zijn brede, gespierde lijf heeft deze kat bovendien een krachtige uitstraling. De ragdoll is middelgroot en weegt tussen de 4 en 9 kilo. Koop je een kitten? Dan blijft het een verrassing hoe je ragdoll kat er uit zal zien als hij groot is. Ze worden wit geboren en krijgen pas na een jaar of 3 tot 4 hun uiteindelijke kleur.

Het karakter van een ragdoll kat

Een ragdoll kat heeft een zacht karakter en is een echt knuffeldier. Hij is heel sociaal en graag bij je in de buurt. Van drukte en lawaai moet hij niks hebben, net als de meeste katten trouwens. Deze kat past zich snel aan, is makkelijk in de omgang en goed van vertrouwen. Hij is slim en speels en hobbelt in huis graag gezellig achter jou aan, hopend op aandacht of een spelletje. Je hoort daarom vaak, dat het net een hondje is.

Welk baasje past bij een ragdoll kat?

Een ragdoll is geen schootkat, maar vindt het wel fijn als jij hem aait. Hij woont het liefst in een rustige omgeving in een niet al te groot huis. Een veilig balkon of kleine tuin vindt hij fijn. Omdat hij vaak binnen is, is het belangrijk dat je regelmatig met hem speelt. Heb je al een hond in huis? Dat hoeft geen probleem te zijn, sommige ragdolls vinden dat juist gezellig. 

De verzorging van een ragdoll kat

De zachte vacht van de ragdoll kat is middellang en blijft het mooist als je hem 1 keer per week borstelt. Iets waar je kat naar uitkijkt, want een ragdoll vindt het heerlijk om verzorgd te worden. Ondanks het borstelen, krijgt jouw kat haren binnen. Zeker als hij in de rui is. Dan is het verstandig om hem wat vaker te kammen om verstoppingen door haarballen te voorkomen.

De voeding van je ragdoll kat

Kleine ragdolls worden groot. Dat gaat gepaard met flinke groeispurten. Geef je kitten daarom speciale voeding zolang hij in de groei is. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en zijn afhankelijk van de mate van activiteit. Overgewicht is soms lastig in te schatten vanwege zijn vacht. Vraag je dierenarts om advies. Ondergewicht is ook niet wenselijk en vaak het gevolg van ziektes of gebitsproblemen. 

Wanneer moet een ragdoll kat naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je met je kitten wat vaker naar de dierenarts voor de nodige gezondheidscontroles en de vaccinaties. Daarna zal de dierenarts jou en je kat ieder jaar oproepen voor de booster en gezondheidscontroles. 

Ragdolls zijn over het algemeen sterke en gezonde raskatten. Maar zoals elke kat kan ook hij last krijgen van erfelijke ziektes. De dierenarts zal hier extra goed op letten tijdens de jaarlijkse gezondheidscontroles. Zo heeft een ragdoll kat aanleg voor blaasstenen en hart- en vaatziekten, die bekend staan als Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM). Een dierenarts kan HCM door middel van een echo vaststellen.

Bovendien zijn katten gevoelig voor gebitsproblemen. Op jonge leeftijd kunnen pijnlijke ontstekingen in de mond voorkomen. Naarmate de kat ouder wordt, kan tandplak en tandsteen zorgen voor onder andere ontstoken tandvlees en parodontitis.  

Ook nierproblemen, zoals nierfalen, komen bij veel katten voor. Bijvoorbeeld na het eten van iets giftigs of na problemen met de blaas. Nierfalen kan ook geleidelijk ontstaan. De dierenarts zal een bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren en mogelijk ook een echo en bloeddrukmeting voorstellen. Tijdig behandelen door middel van onder andere medicatie en aangepaste voeding is noodzakelijk! 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je ragdoll kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Gebitsbehandeling: € 175, - als er geen tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Is dat wel het geval, dan kan het zijn dat de kosten oplopen tot meer dan € 1.000,-  
  • Medicatie voor nierfalen: € 30,- tot € 40,- per maand en levenslang
  • Castratie (kater): zo’n € 50,- tot € 80,-. Sterilisatie van een poes is ongeveer € 120,- tot € 160,-. Deze tarieven zijn afhankelijk van gewicht en eventuele nazorg. Medicatie zoals pijnstillers is soms wel en soms niet bij inbegrepen.  

Veel van de medisch noodzakelijke kosten worden (deels) vergoed als je een OHRA Huisdierenverzekering hebt. Bekijk hier onze vergoedingen.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De dierenartskosten betaal je in principe zelf. Tenzij je een OHRA Huisdierenverzekering hebt. Dan krijg je de medisch noodzakelijke kosten (voor een deel) vergoed. Hoeveel precies hangt af van het verzekeringspakket dat je hebt gekozen voor je ragdoll. Kosten voor een behandeling bij de dierenarts lopen soms hoog op. Daarom is het verstandig om een verzekering af te sluiten voor je huisdier. Zo kom je niet in de situatie dat je kat ziek is en dat jij hem niet kunt laten behandelen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.