Perzische kat kopen

een Perzische kat is een langharige kat met een korte snuit. Door die korte snuit kan hij erg daardoor erg benauwd zijn. Denk goed na voordat je een Pers koopt. Hij heeft veel verzorging nodig en houdt van rust. Een lekker plekje om zich terug te trekken vindt hij heerlijk. We vertellen je graag meer over deze introverte en makkelijke huisgenoot.

Wat kost een Perzische kat?

Een lieve huisvriend die gevoelig is voor veel gezondheidsproblemen. Wil je graag een Perzische kat, ook wel Perzische langhaar genoemd, aanschaffen en weten wat hij kost? Een Pers is een raskat en als je hem bij een ervaren cattery koopt, betaal je al gauw zo’n € 600,- of meer. Vraag bij de rasvereniging na welke catteries met veel aandacht voor gezondheid en welzijn fokken Houd naast de aanschafkosten ook rekening met kosten voor gezonde voeding, medische zorg en verzorging van je Pers.

Wat zijn de kenmerken van een Perzische kat?

De Perzische kat is middelgroot en heeft een rond koppie, een korte neus en volle wangen. Hij is een van de meest bekende katten, door zijn grote ronde ogen en dikke langharige vacht. Volwassen mannetjes wegen zo’n 4 tot 6 kilo, vrouwtjes ongeveer 3 tot 4,5 kilo. 

Het karakter van een Perzische kat

Een Pers is een lieve, gemakkelijke huisvriend. Hij is stabiel en vriendelijk en eigenlijk nooit agressief. Speels is hij niet echt trouwens. Hij houdt namelijk erg van rust. En van knuffelen met jou, want hij hecht zich sterk aan zijn baasje. De Perzische langhaar heeft een zacht karakter en miauwt niet zo vaak. Als je hem al hoort, merk je dat zijn stem zacht is.

Welk baasje past bij een Perzische kat?

De vreedzame en nuchtere Pers voelt zich prima thuis in een appartement. Met jouw andere katten of met je hond kan hij goed overweg. Net als met je kinderen. Bij vreemden kijkt hij wel even de kat uit de boom. Je Pers heeft rust nodig en ligt graag bij je op schoot, maar kan ook prima alleen zijn. Hij vindt het fijn als je zorgt dat hij in huis op ontdekkingstocht kan gaan.

Zo houd je een Perzische kat gezond

Een Perzische langhaar heeft meer verzorging nodig dan ander katten. Borstel zijn dikke vacht een paar keer per week. Of liever nog, elke dag. En was hem een paar keer per jaar. Zo blijven zijn lange haren zijdezacht en klittenvrij en gaat zijn vacht niet vervilten. Belangrijk, want dat kan tot huidproblemen leiden. Kittens hebben in het begin nog kort haar, maar na een week of 6 begint dat te groeien. Laat je kitten vanaf dat moment meteen wennen aan het borstelen en wassen. Naast de vachtverzorging is het ook goed om de oren en ogen, die vaak tranen, elke dag na te kijken en schoon te maken met een vochtige doek. Daar kan hij zelf niet zo gemakkelijk bij. 

De Pers kan door zijn korte snuit niet goed tegen warmte, zorg voor een koele plek in huis op de warme zomerdagen. 

De voeding van je Perzische kat

Voorkom overgewicht. Soms is dat lastig in te schatten, vanwege zijn vacht. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen, weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en zijn afhankelijk van de mate van activiteit. Vraag je dierenarts om advies. Ondergewicht is ook niet wenselijk en vaak het gevolg van ziektes of gebitsproblemen. 

Daarnaast kan de Pers last krijgen van een verstopping door haarballen.  

Wanneer moet een Perzische kat naar de dierenarts?

Natuurlijk ga je met je Perzische langhaar jaarlijks naar de dierenarts om hem te laten inenten, chippen, ontwormen en eventueel te laten castreren of steriliseren. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat dit ras vaker dan andere katten last heeft van Polycystische Nierziekte (PKD) en Progessieve Retina Atrofie (PRA), een oogprobleem dat kan leiden tot blindheid. Hartproblemen (HCM) en heupdysplasie komen regelmatig voor. 

Door zijn vlakke koppie kan een Pers ook sneller last krijgen van zijn ademhaling, van een verstopte neus en van tranende ogen. Je doet er dus goed aan je Pers regelmatig te laten onderzoeken door de dierenarts. Laat dan meteen zijn gebit controleren. Doordat de tanden niet goed op elkaar aansluiten kan een Perzische kat last krijgen van tandsteen en tandplak. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld parodontitis en rotten tanden en kiezen. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Wat een bezoek aan de dierenarts kost, hangt natuurlijk af van de aandoening en behandeling van je Perzische kat. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen bij een Pers en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Gebitsbehandeling: € 175, - als er geen tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Is dat wel het geval, dan kan het zijn dat de kosten oplopen tot meer dan € 1.000,-  
  • Medicatie voor nierfalen: € 30,- tot € 70,- per maand en levenslang
  • Uitgebreid bloed- en urineonderzoek: € 80,- tot € 120,-

Veel medisch noodzakelijke kosten worden vergoed als je een kattenverzekering bij ons hebt. Wat je precies terugkrijgt, hangt af van het pakket dat je kiest.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Kosten van de behandeling van je huisdier betaal je zelf. De bedragen lopen soms hoog op. Daarom kiezen steeds meer baasjes voor een OHRA Huisdierenverzekering. Afhankelijk van het verzekeringspakket dat je kiest, krijg je de medisch noodzakelijke kosten vergoed. Een verstandige keuze, want je wilt er niet aan denken dat je je kat niet kunt laten behandelen als hij ziek is.

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Gedragstherapie voor je Perzische kat?

Net als voor andere katten geldt dat jouw Perzische kat gedragsproblemen kan krijgen. Denk aan plassen naast de bak of sproeien. Het kan ook zijn dat hij angstig wordt. Als de dierenarts aangeeft dat er geen medische reden is, kan gedragstherapie een oplossing zijn. Een gedragstherapeut kijkt naar de leefomgeving en de dagelijkse routine en achterhaalt op die manier de oorzaak. Vervolgens stelt hij een plan van aanpak op om het gedrag te veranderen. Een consult voor gedragstherapie kost ongeveer € 150,-. Een pittige prijs. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering krijg je een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt uiteraard af van het verzekeringspakket dat je hebt gekozen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.