Perzische kat kopen

Een Pers is een langharige kat en is er in verschillende kleuren. Effen en gevlekt. Hij heeft veel verzorging nodig en houdt van rust. Een lekker plekje om zich terug te trekken vindt hij heerlijk. We vertellen je graag meer over deze introverte en makkelijke huisgenoot.

Wat kost een Perzische kat?

Een lieve huisvriend die ook nog eens prachtig is om te zien. Wil je graag een Perzische kat, ook wel Perzische Langhaar genoemd, aanschaffen en weten wat hij kost? Een Pers is een raskat en als je hem bij een erkende fokker koopt, betaal je al gauw zo’n € 600,-. Vraag bij de rasvereniging even na welke fokkers goed zijn en houd naast de aanschafkosten ook rekening met kosten voor gezonde voeding en verzorging van je Pers.

Wat zijn de kenmerken van een Perzische kat?

De Perzische kat is middelgroot en heeft een rond koppie, een korte neus en volle wangen. Hij is een van de meest populaire katten, door zijn grote ronde ogen en dikke langharige vacht. Ook zijn pluimstaart maakt hem favoriet. Wist je trouwens dat de Perzische Langhaar in het Perzisch ‘Iraanse kat’ heet en een van de oudste kattenrassen is? Volwassen mannetjes wegen zo’n 7 kilo, vrouwtjes ongeveer 6.

Het karakter van een Perzische kat

Een Pers is een lieve, gemakkelijke huisvriend. Hij is stabiel en vriendelijk en eigenlijk nooit agressief. Speels is hij niet echt trouwens. Hij houdt namelijk erg van rust. En van knuffelen met jou, want hij hecht zich sterk aan zijn baasje. De Perzische Langhaar heeft een zacht karakter en miauwt niet zo vaak. Als je hem al hoort, merk je dat zijn stem zacht is.

Welk baasje past bij een Perzische kat?

De vreedzame en nuchtere Pers voelt zich prima thuis in een appartement. Met jouw andere katten of met je hond kan hij goed overweg. Net als met je kinderen. Bij vreemden kijkt hij wel even de kat uit de boom. Je Pers heeft rust nodig en ligt graag bij je op schoot, maar kan ook prima alleen zijn. Hij vindt het fijn als je zorgt dat hij in huis op ontdekkingstocht kan gaan.

Zo houd je een Perzische kat gezond

Een Perzische Langhaar heeft meer verzorging nodig dan ander katten. Borstel zijn dikke vacht een paar keer per week. Of liever nog, elke dag. En was hem een paar keer per jaar. Zo blijven zijn lange haren zijdezacht en klittenvrij en gaat zijn vacht niet vervilten. Belangrijk, want dat kan tot huidproblemen leiden. Kittens hebben in het begin nog kort haar, maar na een week of 6 begint dat te groeien. Laat je kitten vanaf dat moment meteen wennen aan het borstelen en wassen. Naast de vachtverzorging is het ook goed om de oren en ogen, die vaak tranen, elke dag na te kijken en schoon te maken met een vochtige doek. Daar kan hij zelf niet zo gemakkelijk bij.

De voeding van je Perzische kat

Een pers heeft een vlakke snoet en gebruikt daarom vooral zijn tong om zijn eten binnen te krijgen. Geef hem dus geen grote stukken vlees en kies voor brokjes met een aangepaste vorm. Verder geldt hoe meer proteïnen in de voeding, hoe beter. Geef je Perzische kat tijdens de ruiperiode maltpasta en kattengras om de ingeslikte haren op een natuurlijke manier te verwerken en verstopping te voorkomen.

Wanneer moet een Perzische kat naar de dierenarts?

Natuurlijk ga je met je Perzische langhaar naar de dierenarts om hem te laten inenten, chippen, ontwormen en eventueel te laten castreren of steriliseren. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat dit ras vaker dan andere katten last heeft van Polycystische Nierziekte (PKD) en Progessieve Retina Atrofie (PRA), een kromming van het netvlies die kan leiden tot blindheid. Door zijn vlakke koppie kan een Pers ook sneller last krijgen van zijn ademhaling, van een verstopte neus en van tranende ogen. Je doet er dus goed aan je Pers regelmatig te laten onderzoeken door de dierenarts. Laat dan meteen zijn gebit controleren. Doordat de tanden niet goed op elkaar aansluiten kan een Perzische kat last krijgen van tandsteen en tandplak.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Wat een bezoek aan de dierenarts kost, hangt natuurlijk af van de aandoening en behandeling van je Perzische kat. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen bij een Pers en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Inenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-
  • Reinigen van het gebit: circa € 125,-
  • Onderzoek op Polycystische Nierziekte (PKD) circa € 125,-
  • Onderzoek op kromming van het netvlies (PRA): circa € 100,-

Veel medisch noodzakelijke kosten worden vergoed als je een kattenverzekering bij ons hebt. Wat je precies terugkrijgt, hangt af van het pakket dat je kiest.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Kosten van de behandeling van je huisdier betaal je zelf. De bedragen lopen soms hoog op. Daarom kiezen steeds meer baasjes voor een OHRA Huisdierenverzekering. Afhankelijk van het verzekeringspakket dat je kiest, krijg je de medisch noodzakelijke kosten vergoed. Een verstandige keuze, want je wilt er niet aan denken dat je je kat niet kunt laten behandelen als hij ziek is. Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Gedragstherapie voor je Perzische kat?

Net als voor andere katten geldt dat jouw Perzische kat gedragsproblemen kan krijgen. Denk aan plassen naast de bak of sproeien. Het kan ook zijn dat hij angstig wordt. Als de dierenarts aangeeft dat er geen medische reden is, kan gedragstherapie een oplossing zijn. Een gedragstherapeut kijkt naar de leefomgeving en de dagelijkse routine en achterhaalt op die manier de oorzaak. Vervolgens stelt hij een plan van aanpak op om het gedrag te veranderen. Een consult voor gedragstherapie kost ongeveer € 150,-. Een pittige prijs. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering krijg je een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt uiteraard af van het verzekeringspakket dat je hebt gekozen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.