Britse Korthaar kat kopen

Je wilt een kat kopen en hebt je oog laten vallen op een Britse Korthaar. Je bent niet de enige! Met het uiterlijk van een teddybeer zijn al veel kattenliefhebbers gezwicht voor zijn charmes. We vertellen je graag meer over deze vrolijke, populaire Britse Korthaar kat.

Dit kost een Britse Korthaar kat

De Britse Korthaar kat dankt zijn populariteit aan zijn knuffelige uiterlijk en aan zijn optreden in een bekende tv-reclame. Voor een Britse Korthaar kitten van een erkende fokker, betaal je tussen de € 500,- en € 800,-. Vraag bij de rasvereniging even na welke fokkers goed zijn. Herplaatsingskatten via bijvoorbeeld een asiel of rasvereniging zijn een stuk goedkoper. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor de voeding en verzorging van je kortharige kat.

Wat zijn de kenmerken van een Britse Korthaar kat?

Met zijn ronde koppie, grote ogen, ronde oren en dikke vacht lijkt de Britse Korthaar wel een beetje op een teddybeer. Dit uiterlijk past helemaal bij zijn karakter. Geen wonder dat je gemakkelijk valt voor deze kat. Vroeger was deze vrolijke vriend er vooral in blauwgrijs, maar tegenwoordig is hij er in heel veel kleuren. Een Britse Korthaar is sterk en zal na een jaar of 3 volwassen zijn. Dan weegt hij zo’n 3,5 tot 8 kilo. Deze raskat kan gemakkelijk 15 jaar oud worden als je hem goed verzorgt.

Het karakter van een Britse Korthaar

De Britse Korthaar is een rustige, vrolijke en geduldige kat. Hij heeft bijna altijd goede zin en stapt zelden met het verkeerde pootje uit zijn mandje. De perfecte huiskat hoor je vaak. De Britse Korthaar is aanhankelijk, maar niet opdringerig of veeleisend. Als hij een aai van jou wil, gaat hij in je buurt zitten en laat hij zachtjes weten dat hij er is. Hij is graag zelf in controle, dus trek hem dan niet op schoot en til hem niet op.

Welk baasje past bij een Britse Korthaar?

Jouw Britse Korthaar kat houdt van gezelschap. Vooral van jouw gezelschap. Of dat van je kinderen. Maar ook in zijn eentje kan hij zich best een tijdje vermaken. Geef hem dan wel wat speeltjes en een krabpaal. Zeker als je hem als binnenkat houdt. Een Britse korthaar past zich gemakkelijk aan. Woon je in de stad? Prima. Op het platteland? Ook goed. En een andere kat in huis of een hond, ziet hij vooral als speelkameraadje.

Zo houd je een Britse Korthaar kat gezond

Borstel de vacht van je Britse Korthaar kat elke week een keer. Liefst met een metalen kam of slickerborstel. Is je kat in de rui, dan verliest hij veel haar en kun je hem het beste elke dag even borstelen. Als je hem hier als kitten al aan laat wennen, gaat dat heel gemakkelijk. Hetzelfde geldt voor nagels knippen. En laat hem ook meteen wennen aan tandenpoetsen en wassen. Gebruik hiervoor wel een speciale kattenshampoo.

De voeding van je Britse Korthaar kat

De Britse Korthaar doe je een groot plezier met goede voeding vol proteïnen. Hij houdt ook van vers vlees. Zijn kaken zijn kort, dus vraag bij je dierenspeciaalzaak even naar de juiste grootte van de brokken. Voor Britse Kortharen is het ook goed om taurine binnen te krijgen. Dat is in veel kattenvoeding verwerkt.

Wanneer moet een Britse Korthaar kat naar de dierenarts?

Natuurlijk ga je met je kat naar de dierenarts voor de gebruikelijke inentingen en ontwormingskuren. En wellicht wil je je kater of poes laten castreren of steriliseren. Je dierenarts zal ook alert zijn op problemen met botten en gewrichten. Zijn gezette lijf vormt namelijk best een belasting. Daarnaast komen helaas ook hart-, nier- en bloedziekten voor bij dit ras. Meestal als ze wat ouder zijn. Laat je kat daarom regelmatig checken door de dierenarts. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de voorouders. Koop je een Britse Korthaar die helemaal wit is? Laat dan een gehoortest doen. Het klinkt misschien gek, maar witte katten hebben meer kans op doofheid.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling, maar kunnen flink oplopen. Gelukkig kun je je kat verzekeren. Afhankelijk van de dekking die je kiest, vergoedt onze huisdierenverzekering (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen bij een Britse Korthaar, met het gemiddelde prijskaartje:

  • Inenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-
  • Sterilisatie: circa € 120,- en castratie: circa € 50,-
  • Nierfalen: circa € 1.000,-
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): circa € 750,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Als je kat wat mankeert en je gaat met hem naar de dierenarts, dan krijg je daarvoor een rekening. Kosten waar je waarschijnlijk niet op rekende. Gelukkig krijg je de meeste medisch noodzakelijke kosten met een OHRA Huisdierenverzekering vergoed. Afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Gelukkig maar, want je moet er niet aan denken dat je je kat niet kan laten behandelen. 

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.