Siberische kat kopen

De meeste katten zijn aaibaar, maar deze Siberische kat wil je oppakken en nooit meer loslaten. Zo zacht! We vertellen je graag wat meer over deze zachte maar sterke Rus.

Dit kost een Siberische kat

Een Siberische kat is niet goedkoop. Je betaalt er ongeveer € 700,- voor. Begrijpelijk als je bedenkt dat de fokker de kittens minstens 12 weken intensief verzorgt. Het is belangrijk dat een jonge kat de eerste fase van zijn leven bij zijn oorspronkelijke familie blijft, want hier leert hij spelen, springen en jagen.

Wat zijn de kenmerken van een Siberische kat?

De Siberische kat is een eeuwenoud ras. Ontstaan in de koude toendra’s zonder bemoeienis van fokkers. Opvallend zijn z’n kraag en z’n prachtige pluimstaart. Maar de hele vacht is een kunststukje! Halflang, een beetje vettig en met robuuste dekharen. Zo kan hij goed tegen de regen. En dankzij een dichte ondervacht ook tegen de kou. Als het warmer wordt, verliest hij deze ondervacht, waardoor hij zich ook lekker voelt in de zomer. Een echte vierseizoenenkat!

Het karakter van een Siberische kat

Een Siberische kat is een ongecompliceerde huisgenoot. Hij is rustig, aanhankelijk en hecht zich aan z’n baasje. Je hebt er fijn gezelschap aan! Tegelijkertijd is deze kat ook heel nieuwsgierig, speels en hij zoekt avontuur. Bijvoorbeeld op je aanrecht of op je mooi gedekte tafel. Gelukkig is hij ook intelligent, je kunt hem eenvoudig dingen aanleren of afleren.

Welk baasje past bij een Siberische kat?

De Siberische kat is actief en heeft veel bewegingsruimte nodig. Heb je als baasje een grote tuin, dan kan hij klimmen, springen en jagen op muizen en vogels. Andere huisgenoten vindt hij geen probleem. Door zijn sociale aard kan de Siberische kat goed omgaan met honden, kinderen en met andere katten.

Zo houd je een Siberische kat gezond

De vacht vraagt wat verzorging. Zeker in de winter. Het lange haar kan aan elkaar plakken of in de knoop raken. Dat voorkom je door hem grondig te borstelen. Het liefst om de dag. Als het warmer wordt, verliest deze Rus het grootste deel van zijn ondervacht. Geef hem dan moutpasta en kattengras. Dat bevordert de spijsvertering en voorkomt haarballen. In de zomer neemt je kat de verzorging weer over en verzorgt hij zijn vacht zelf. Voor de rest kom je een hele eind met het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts. Deze houdt de gezondheid van je kat goed in de gaten.

De voeding van je Siberische kat

Gezonde voeding is essentieel voor deze spring-in-’t-veld. Als vleeseter heeft de Siberische kat behoefte aan veel gezonde eiwitten. Koolhydraten kan hij slechts beperkt verwerken.

Wanneer moet een Siberische kat naar de dierenarts?

De Siberische kat is sterk, maar wel gevoelig voor in ieder geval 2 erfelijke ziektes. Een DNA-test door de dierenarts geeft uitsluitsel over onder andere: 

  • Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen)
  • Pyruvaatkinase deficiëntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen)

Inenten en ontwormen

Je wilt natuurlijk niet dat je kat buikvliesontsteking, niesziekte of kattenziekte oploopt. Vraag daarom bij je dierenarts om advies over het inentingsprogramma. Hij kan je dan ook adviseren over ontwormen. Dat voorkomt een hoop ongemak voor je kat. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Het bedrag op de rekening hangt uiteraard af van de behandeling die je kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Bloedtransfusie bij Neonatale iso-erytrolyse: circa € 500,-
  • Sterilisatie: circa € 120 en castratie: circa € 50,-
  • Behandeling van blaasproblemen: circa € 1.500,-
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): circa € 750,-

Tip: Met onze kattenverzekering krijg je een groot deel van de medisch noodzakelijke kosten terug. Je kunt kiezen uit verschillende pakketten.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Dierenartskosten zijn voor eigen rekening. Heb je een huisdierenverzekering bij OHRA? Dan krijg je de medische noodzakelijke kosten (gedeeltelijk) vergoed. Denk aan noodzakelijke operaties, inclusief opname en verzorging in een dierenkliniek. En onderzoeken, zoals röntgenfoto’s en echoscopie. Dure behandelingen waar je misschien niet altijd een potje voor hebt. Fijn als je de rekening dan kunt doorschuiven naar OHRA!

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.