Waterschade in en aan je huis voorkomen? Een handige checklist.

Is jouw huis waterproof? Hopen de bladeren zich op in de dakgoot en heb je het controleren van je cv-ketel al een paar jaar uitgesteld? Begrijpelijk, je staat niet elke dag stil bij waterschade. Toch kunnen de kosten bij een lekkage of een overstroming hoog oplopen. Verstandig dus om alles uit de kast te halen om waterschade te voorkomen. En laten wij daar nou een handige checklist voor hebben…

Waterschade komt vaak voor

Ruim de helft van alle schademeldingen bij verzekeraars gaat om waterschade. Lekkende kranen, wasmachines en vaatwassers zijn vaak de oorzaak, met een kromgetrokken vloer of keukenkast als gevolg. Andere oorzaken van waterschade zijn versleten kitranden en rubbers in de badkamer en verstopte dakgoten. Ook gesprongen of bevroren leidingen kunnen flinke vochtplekken veroorzaken op de muur of het plafond. En een flinke storm kan zomaar je kelder of woonkamer onder water zetten. Nu we meer te maken hebben met extreem weer, gebeurt dat steeds vaker. Hoog tijd voor actie dus!

Checklist: zo kun je waterschade zoveel mogelijk voorkomen

Vaak kun je de kans op waterschade eenvoudig zelf verkleinen, bijvoorbeeld door afvoeren, dakgoten en kitnaden goed te onderhouden. Slim, want dat voorkomt een hoop ellende.  

Checklist waterschade van buiten voorkomen:

  • Pak af en toe de ladder en controleer of het dak en de dakgoten schoon zijn. En plaats meteen een bladscheider in je regenpijp. Daarmee kun je verstopping voorkomen. 
  • Kijk als je boven bent ook even of het lood op het dak, bijvoorbeeld bij je dakkapel, geen scheurtjes vertoont
  • Komt het einde van het jaar in zicht? Dan weet je dat het tijd is om de buitenleiding en kraan af te sluiten, zodat de leidingen niet kunnen bevriezen
  • Ligt er een flink pak sneeuw? Maak je dak en dakgoot dan sneeuwvrij. Vooral als je een plat dak hebt
  • Stormschade aan je dak? Dek het lek meteen af om water in huis te voorkomen

Checklist waterschade binnenshuis voorkomen:

  • Neem bij de wekelijkse schoonmaakbeurt de kitnaden van je aanrecht, gootsteen, bad, douche en wastafel mee
  • Maak dan ook meteen de filters van je wasmachine en vaatwasser schoon
  • Zo gepiept: installeer een waterslot op je wasmachine. Is deze ouder dan 10 jaar? Plaats er dan ook een lekbak onder
  • Zet in je agenda: 1x per jaar je cv-ketel laten onderhouden
  • Gooi frituurvet niet door de gootsteen, maar giet het terug in de fles en lever het in bij een verzamelpunt. Beter voor je afvoer en voor het milieu
  • Chemische ontstoppers gebruik je liever niet; ze zijn zo agressief dat ze juist lekkages kunnen veroorzaken
  • Nieuw schilderij? Gebruik een leidingzoeker voordat je een gat in je muur boort

Toch waterschade in of aan je huis? Deze verzekeringen helpen je

Ook al doe je er alles aan om het te voorkomen, er kan toch altijd waterschade ontstaan. Dat is gewoon pech. En waterschade loopt al snel flink in de papieren. Een kromgetrokken parketvloer vervangen, een muur opnieuw stuven of de leidingen vernieuwen; het levert flinke kostenposten en een hoop gedoe op. Een goede opstal- of inboedelverzekering is daarom geen overbodige luxe. Met deze woonverzekeringen verzeker je veel vormen van waterschade die je niet hebt zien aankomen en waar je zelf niets aan kunt doen. Waterschade die ontstaat doordat je bijvoorbeeld het zolderraam open hebt laten staan toen het stormde, wordt niet vergoed. Dus blijf wel altijd goed opletten. 

De voordelen van de OHRA Woonverzekeringen

De OHRA Inboedelverzekering biedt uitkomst bij waterschade aan je spullen. Denk aan je meubels, je vloer of je smartphone en tablet. Bij schade aan het huis zelf val je terug op de OHRA Opstalverzekering. Denk aan dakpannen die door een flinke storm kapot gevallen zijn. 

Het fijne van deze OHRA Woonverzekeringen is dat je nooit onderverzekerd bent. Je kunt schade eenvoudig met een app melden en wij handelen de schade snel en goed voor je af. Jij hebt immers al genoeg aan je hoofd. Je kunt er daarom ook voor kiezen dat wij je helpen bij het herstel. Dan regelen wij de loodgieter, de elektricien of de stukadoor voor je. Wel zo gemakkelijk! 

Ook interessant voor jou

Stormschade voorkomen

10 handige tips.

Waterschade aan je smartphone of tablet

Wat je wel en niet moet doen.

Inbraak voorkomen?

Check deze 10 slimme tips.