Waterschade aan je smartphone of tablet. Wat je wel en niet moet doen.

Het aantal schadeclaims bij verzekeraars voor kapotte of verloren mobiele telefoons en tablets is de laatste jaren flink toegenomen. Opvallend detail: er zijn vooral steeds meer claims voor telefoons die in de W.C. zijn beland. Mocht het jou een keer gebeuren, dan laten wij je alvast weten wat je in dat geval wel en niet moet doen.

Een paar algemene tips

Neem je smartphone of tablet niet mee naar vochtige ruimtes zoals een badkamer of een zwembad. Door de hoge luchtvochtigheid kan waterdamp in je toestel in water veranderen. Hierdoor ontstaat weer oxidatie en dat kan je telefoon onherstelbaar beschadigen.

Laat je apparaat ook nooit teveel afkoelen. Bijvoorbeeld door deze 's nachts in een koude ruimte te laten liggen. Ga je je apparaat dan opladen of neem je hem mee naar een warmere ruimte, dan kan er condensatie in het apparaat ontstaan. En dat leidt weer tot vocht en waterschade.

Met een goede telefooncover houd je de kans op schade aan je smartphone zo klein mogelijk.

Toch waterschade? Dit moet je doen.

Neemt je tablet of telefoon toch een keer een duik in het water? Dan is het goede nieuws dat je hem in de meeste gevallen niet direct als verloren hoeft te beschouwen. Maar je moet wel snel handelen om de schade te beperken:

1. Red je apparaat zo snel mogelijk uit het water.

2. Zet je telefoon of tablet direct uit. Ga dus niet eerst kijken of hij nog werkt.

3. Haal de batterij eruit om kortsluiting te voorkomen.

4. Bij een smartphone: haal je simkaart eruit.

5. Houd je apparaat rechtop met alle ingangen naar beneden.

6. Schud je apparaat een paar keer goed en maak de buitenkant droog.

7. Leg je apparaat in een bak met kattenbakgrit of couscous. Dit zijn de beste vochtopnemende producten. Heb je dit niet in huis, dan werkt een pak rijst ook goed. Dit werkt het beste als je dit in een afsluitbare bak doet.

8. Wacht 24 uur voordat je je apparaat weer aanzet. En liever nog langer; 2 tot 3 dagen.

... En dit vooral niet.

  • Je apparaat föhnen. De hitte kan de elektronica in je telefoon aantasten.
  • Met een stofzuiger het water eruit zuigen. Dit kan statische elektriciteit veroorzaken, wat voor nog meer schade zorgt.
  • Vooral nooit in zout leggen!

Niets geholpen?

Ondanks je reddingspogingen kan het zijn dat je smartphone of tablet nog steeds geen sjoege geeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede reparatiebedrijven die kunnen helpen.

Is je smartphone echt niet meer te redden? Dan is het goed te weten dat er tegenwoordig ook waterdichte smartphones op de markt zijn.

Ook interessant voor jou

Dekking voor drones

De regels en je verzekering.

11 tips om energie te besparen

We geven je graag slimme én veilige tips om gas, elektriciteit en euro's te besparen.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.