5 voorbereidingstips voor een geoliede verbouwing

Een verbouwing is best ingewikkeld. Je moet nadenken over je woonwensen, gesprekken voeren met leveranciers én zorgen dat alles op tijd en binnen budget wordt opgeleverd. Wil je voorkomen dat je zaken over het hoofd ziet tijdens je verbouwing? Wij geven je 5 tips voor een goede voorbereiding.

1. Kies de juiste leverancier(s)

Heb je een architect, klusbedrijf of aannemer nodig voor die extra slaapkamer op zolder, nieuwe dakkapel of uitbouw van de woonkamer? Begin dan altijd met het vergelijken van offertes. Uiteindelijk gaat het erom dat je precies weet wat je voor welk bedrag krijgt. Denk ook aan het controleren van het materiaalgebruik, de betalingstermijnen en de offertevoorwaarden. Vraag eens rond bij collega’s, vrienden of familie. Wie weet kunnen zij een goede leverancier aanraden. Of kijk op Werkspot.nl, daar kun je zelf offertes opvragen.

2. Maak een begroting

De kosten van een verbouwing vallen al snel hoger uit dan je had verwacht. Maak van tevoren een wensenlijst en koppel aan elke wens het bedrag dat je maximaal wilt uitgeven. Deze wensenlijst is je uitgangspunt. Tijdens de verbouwing kun je de werkelijke bedragen aan de lijst toevoegen om te toetsen of je binnen budget blijft.

Tip:

Houd altijd een bedrag vrij voor onvoorziene omstandigheden!

3. Informeer je buren

Een verbouwing kan overlast veroorzaken voor je buren, vooral als je veel in de avonduren of weekenden klust. Vertel je buren over je werkzaamheden en de verwachte duur. Een bosje bloemen of versgebakken taart doet het altijd goed tijdens deze gesprekken.

4. Klus veilig

Doe-het-zelven leidt jaarlijks tot gemiddeld 130.000 ongevallen, volgens de website Veiligheid.nl. Neem daarom de juiste voorzorgsmaatregelen. Draag bijvoorbeeld een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen, stofmasker en handschoenen. Gebruik alleen geschikt en scherp gereedschap en lees van tevoren de gebruiksaanwijzing van elektrische apparaten. Vraag bij twijfel altijd een vakman of expert om raad.

5. Check je verzekeringen

Soms treedt er schade op tijdens een verbouwing. Denk aan waterschade, schade aan je vloer of diefstal van bouwmaterialen. Je standaard woonverzekeringen dekken deze schade vaak niet of niet volledig. Let daarom op het volgende:

  • Kies altijd een aannemer met een CAR-verzekering (Construction All Risk). Deze verzekering dekt de schade die je aannemer misschien maakt tijdens de verbouwing.
  • Laat klussende vrienden en familie hun aansprakelijkheidsverzekering checken. Als zij schade veroorzaken in jouw woning, dan draait hun eigen verzekering daar namelijk voor op. Ga je zelf klussen bij vrienden? Dan geldt dit natuurlijk ook voor jou.
  • Onenigheid met een leverancier tijdens een verbouwing is helaas geen uitzondering. Een goede rechtsbijstandsverzekering is in zo’n geval erg prettig.
  • Een verbouwing kan de waarde van je woning verhogen. Voorkom dat je onderverzekerd raakt en pas je opstalverzekering op tijd aan. Bij sommige verzekeraars moet dat al wanneer je een luxere badkamer bouwt. Andere verzekeraars willen pas dat je je verzekering aanpast als je bijvoorbeeld een uitbouw aan je huis doet.

Ook interessant voor jou

Stormschade voorkomen

10 handige tips.

Waterschade aan je smartphone of tablet

Wat je wel en niet moet doen.

Inbraak voorkomen?

Check deze 10 slimme tips.