Tips voor een vakantie thuis

Blijf je deze vakantie thuis? Ga dan op avontuur in je eigen huis! Je hoeft niets in te pakken, je hebt geen reistijd en je bespaart flink wat geld. Maar hoe kom je die herfstvakantie toch met een vakantiegevoel door? Wij hebben tips voor een vakantie thuis.

Laat de klusjes zoveel mogelijk liggen

Voordat we met de tips beginnen: het is vakantie. Dus laat die huishoudelijke taken of klussen zoveel mogelijk liggen. Verdeel de klusjes waarvoor dit niet kan binnen het gezin. Er blijft dan genoeg tijd over om te ontspannen en leuke dingen te doen. We hebben tips voor binnen- en buitenshuis. Of het nu regent of de zon schijnt. Voor de herfst- en kerstvakantie. 

Thuisvakantie tips voor binnen

Wie denkt dat activiteiten doen in huis niet uitdagend genoeg is, die heeft het mis. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen in huis tijdens je vakantie thuis.

1. Bouw een escaperoom thuis

Voor een escaperoom hoef je tegenwoordig niet meer naar een locatie. Je hebt thuisspellen met kaartjes en opdrachten die je binnenshuis kunt doen. Hoe leuk om dat met vrienden of je gezin te doen. Let wel: deze escaperooms voor thuis zijn vaak eenmalig te gebruiken, wat logisch is, anders weet je een volgende keer de oplossingen al. Extra leuk dus om verschillende escaperooms te proberen.  

2. Plan een virtuele museum tour

Ja, je leest het goed. Bij sommige musea kun je een virtuele tour doen. Geen rijen voor de ‘Nachtwacht’, maar gewoon op je gemak vanuit je luie stoel prachtige meesterwerken bekijken. Geweldig voor jong en oud. Loop online rond in het Rijksmuseum, wandel de 360 graden tour door het Van Gogh Museum, bekijk het indrukwekkende achterhuis van het Anne Frank Huis en bouw je eigen trein in het Spoorwegmuseum. Of wat dacht je van knutselen en kleuren met het Scheepvaartmuseum? Genoeg leuks dus!

3. Een restaurant in huis

Een avond uiteten gaan is natuurlijk heerlijk, maar een diner thuis organiseren geeft zeker een vakantiegevoel. Kook uitgebreid, dek de tafel zoals in een restaurant, steek de kaarsen aan, schenk een Aperol Spritz in, zet Portugese loungemuziek op (of maak een vakantieplaylist via Spotify) en waan je heel even in een andere omgeving. Natuurlijk kun je ook de lokale ondernemer steunen en je favoriete (vakantie)gerecht bestellen. Of wat dacht je van samen met je buren een foodtruck inschakelen. Het zit ‘m echt in de kleine dingen die én simpel zijn én die je vakantie extra leuk maken. Eetsmakelijk alvast!

4. Organiseer je eigen filmfestival 

Laat ieder lid van de familie of je huishouden een eigen film of aflevering van een serie uitkiezen. Maak wat popcorn, snacks en drankjes en ga er lekker voor zitten. Perfect voor als het regent. Oh en, natuurlijk leuk als jullie je mooi aankleden, net zoals bij de rode loper in Cannes.

5. Op reis in je eigen woonkamer

Thuis op avontuur in het buitenland? Luister naar podcasts en luisterverhalen of lees reis e-books. Je kunt een 1280 kilometer lange treinrondreis in Zwitserland maken via de Grand Train Tour of Switzerland. Het voert je langs 11 grote meren en 5 Unesco-werelderfgoedlocaties. Even met je ogen dicht je weg laten voeren naar andere bestemmingen? Dat kan met reisluisterverhalen via de online bibliotheek. Je moet dan wel lid zijn van de bibliotheek. Kies voor de categorie Reizen & Talen. Leuke e-books met reisverhalen vind je bijvoorbeeld via Expeditie Aardbol. 

6. Relax in je eigen thuisspa 

Even helemaal niks doen hoort ook bij een vakantie. Haal lekkere verzorgingsproducten in huis, zoals een scrub, massageolie, gezichtsmasker en bad- of douche-olie. Zelf producten maken is ook erg leuk. Met honing, suiker en een essentiële olie kom je vaak al heel ver. Maak een voetenbadje, gebruik een gezichtsmasker en neem een bad. Dit wordt een hele ontspannen vakantie.

7. Maak vakantieshirts

Voor een creatieve middag met de kinderen, haal je een paar effen t-shirts. Koop wat textielstiften, pailletten en textiellijm en ga samen aan de slag met je vakantieshirt. Een eigengemaakte souvenir aan jullie vakantie thuis. Je kunt natuurlijk ook een pet versieren of een paar sokken! Dat laatste komt zeker van pas als de dagen kouder worden.

8. Nerf kermis schiettent

Liggen er bij jou ook wat Nerf guns in huis? Maak dan een schiettent met plastic bekers opgestapeld en schiet er zoveel mogelijk om. De winnaar heeft prijs. Wil je het iets rustiger houden? Dan ruil je de Nerf gun in voor (zachte) ballen om de bekers of blikken mee om te gooien.

9. Koop een leuk souvenir  

Verwen jezelf met iets wat op je wensenlijst staat. Dit souvenir herinnert je aan je staycation. 

10. Bouw een hut

Een klassieker, maar blijft leuk: een hut bouwen. Trek de lakens uit de kast en bouw een eigen hut. Gebruik de bank, tafels, stoelen of een bureau als stevige wanden en versier de hut met lampjes (wel uitkijken dat ze niet te heet worden natuurlijk), kussens en misschien zelfs een matras. Bouw de hut voor de tv om een film te kijken of speel spelletjes. Moe geworden? Dan val je zo op het matras in slaap.

11. Maak een fotoboek

Niets zo leuk als herinneringen maken en je vakantie later terugzien in een fotoboek. Maak iedere dag van je vakantie een Polaroidfoto of koop een wegwerpcamera die je later laat ontwikkelen. Geen perfect gedoe met filters, maar gewoon, lekker ouderwets, wachten op het resultaat. Plak ze vervolgens in een klein fotoboek. Doe je dit jaarlijks, dan heb je altijd iets moois om op terug te kijken.

Thuisvakantie tips voor buiten 

Heerlijk dat binnen zijn. Zeker met bovenstaande activiteiten. Maar een frisse neus halen is ook heel belangrijk. Daarom: tips voor buiten tijdens je vakantie thuis.

12. Organiseer je eigen sporttoernooi 

Met een eigen tuin of een park in de buurt kun je al snel een sporttoernooitje organiseren. Een potje jeu de boules of badminton, touwtje springen, hinkelen, skeeleren, een wedstrijdje sprintjes trekken of zo lang mogelijk overgooien met een bal. Je kunt van alles verzinnen, als het maar met bewegen te maken heeft. Niet alleen een productieve, maar ook een actieve vakantie thuis!

13. Organiseer een fotospeurtocht voor de kinderen 

Een fotospeurtocht is een topactiviteit voor wat oudere kinderen. Maak een lange lijst van dingen die in de buurt te vinden zijn. Bijvoorbeeld: een kippenhok, een bushokje, een huis met een 'Te koop'-bord, een bibliotheekhuisje, een trampoline, etc. Zorg eventueel voor een prijs voor het winnende team. Splits de kinderen op in teams en geef ze 1 uur de tijd om zoveel mogelijk dingen op de lijst te vinden en te fotograferen met een mobiel. Laat ze sommige dingen op een bijzondere manier fotograferen voor bonuspunten. Bijvoorbeeld van onderaf, van heel dichtbij of met hunzelf erbij. Het is gegarandeerd een succes en je kinderen zijn lekker lang actief bezig. 

14. Fietstocht met als doel een seizoenstafel maken  

Stippel een mooie fietsroute uit en ga op pad. Via de app Fietsknoop kun je je route van tevoren plannen via alle fietsknooppunten in Nederland. Neem een lege tas mee en verzamel onderweg dingen voor een herfsttafel. Denk aan kastanjes, bladeren, eikels, veren en mooie stenen. Als je goed kijkt op straat, zie je overal schatten. De natuur heeft veel te bieden. 

15. Kampeer in eigen tuin 

Slapen in een tent kan ook gewoon in je eigen tuin. Zet de tent op en vertel voor het slapen nog wat sterke verhalen rondom een vuurkorf. Met wat marshmallows boven het vuur wordt het helemaal compleet. Let wel: dikke pyjama’s aan, fijne slaapzakken en extra dekens gewenst. Het kan koud worden ’s nachts de komende maanden.

16. Kampvuur in de tuin 

Een kampvuur geeft een gezellige sfeer. Lekker met een kop warme chocolademelk of glühwein bij de vuurkorf en je eigen marshmallows of broodje roosteren. Maak het compleet door liedjes te zingen of sterke verhalen te vertellen. Goed om te weten: de overheid heeft regels opgesteld over het stoken van een vuurtje in je tuin. 

17. Maak een wandeling

De herfst is met zijn veelzijdigheid aan kleuren misschien wel het mooiste seizoen om in de natuur te zijn. De winter kan knisperend koud zijn, wat ook weer iets bijzonders heeft. Zoek een mooie wandelroute in de buurt op de site van het Staatsbosbeheer, kleed je goed aan en gaan! Tip: neem een tas mee om bladeren en takken te verzamelen. Ook deze vondsten kun je gebruiken voor een seizoenstafel.

18. Help de dieren de winter door 

 Maak een eigen egelhuisje, vogelhuisje of vogelvoer. Je kunt een zelf een egel- of vogelhuisje van hout bouwen of een kant en klaar huisje kopen en die versieren. Zoek samen een mooi plekje in de tuin om het huisje neer te zetten of op te hangen. Kijk op de site van de Vogelbescherming voor een recept om een eigen vetbol te maken.  

19. Ga naar buiten als het regent

Is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar in een regenpak met kaplaarzen naar buiten gaan, is zo gek nog niet. Zeker kinderen vinden stampen in de plassen heerlijk. Plus: niets fijner dan om daarna je sloffen aan te trekken, warme choco te maken en met een deken op de bank te ploffen. Jezelf mentaal uitdagen, om vervolgens te ontspannen is best prettig.

Toch even lekker weg in eigen land?

Besluit je last-minute toch nog even weg te gaan? Dan is het goed om te weten dat je ook in eigen land bij minimaal 1 geboekte overnachting gewoon verzekerd bent via de OHRA Reisverzekering. Dat betekent dat je gedekt bent bij o.a. schade, verlies of diefstal van je spullen, maar ook bij onbedoelde schade aan je accommodatie. Wel zo'n fijn idee! 

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt