Vorstschade: wat vergoedt je verzekering

De winter is niet altijd aardig voor je huis. Leidingen in en rond het huis kunnen bevriezen of zelfs scheuren. Zijn ze eenmaal kapot gevroren en daarna ontdooid, dan gaat het water weer stromen. Voor je het weet heb je schade aan je leidingen, muren, vloeren en inboedel. Maar gelukkig kun je veel doen om vorstschade te slim af te zijn.

Voorkom vorstschade

  • Maak de ruimtes waar de hoofdkraan en de watermeter zitten goed tochtdicht
  • Isoleer de watermeter en de hoofdkraan. De watermeter zit meestal in de meterkast in de gang of in een kelder
  • Sluit buitenkranen af en laat ze daarna leeglopen. Zet het ontluchtingsventiel open op de leiding die naar de buitenkraan loopt 
  • Zet bij korte vakanties in de winter je verwarming niet lager dan 12 graden. Ook kun je de radiatoren beter open laten staan
  • Kijk goed naar eventuele scheurtjes in leidingen. Eentje gevonden? Sluit dan de watertoevoer af en bel een loodgieter

Bevroren waterleiding? Geen paniek!

Heb je schade door een bevroren waterleiding? Met onze opstalverzekering ben je verzekerd bij bevriezing van:

  • aan- en afvoerleidingen van de waterleidingsinstallatie, ongeacht of ze nu binnen of buiten je huis liggen
  • toestellen en installaties die daarop zijn aangesloten
  • je cv

Via de opstalverzekering vergoeden we ook de kosten die je moet maken om het probleem op te laten sporen. Net als de herstelkosten van leidingen, installaties en toestellen in je huis. Moet je een muur laten repareren? Of een vloer? De kosten van het hakken, breken en herstellen hebben we voor je gedekt.

Enkele vorstschades die we niet verzekeren

Er zijn een paar uitzonderingen: voor recreatiewoningen dekken we geen schade die het gevolg is van bevroren leidingen. Ook dekken we geen schade als die ontstaat door slecht onderhoud of onvoldoende voorzorgsmaatregelen. Hou dus je leidingen in de gaten en onderneem op tijd actie. 

Trouwens, goed om te weten: schade aan je spullen valt onder je inboedelverzekering.

Huurwoning en schade

Als je huurt, werkt het als volgt. Schade door bevroren leidingen valt onder je inboedelverzekering, bijvoorbeeld als er spullen beschadigd zijn of een vloer is krom getrokken. Sommige verhuurders stellen jou als huurder verantwoordelijk. Gelukkig dekt het zogeheten huurdersbelang alle verbouwingen, verbeteringen en wijzigingen die je als huurder zelf hebt betaald. In onze inboedelverzekering is dat standaard meeverzekerd – en zonder maximumbedrag.