Vaccinaties voor je kat of kitten

Met vaccinaties kun je de gezondheid van je kat ondersteunen. Een kitten of kat met vaccinaties is namelijk beter beschermd tegen besmettelijke en levensbedreigende ziektes die in Nederland voorkomen. Een vaccinatie of inenting is belangrijk om vervelende kwalen bij je kat te voorkomen. Je kat maakt dan namelijk antistoffen aan tegen de ziekteveroorzakers. Daardoor kan hij zich tegen de ziektes beschermen. Het vaccineren of inenten van je kat begint al van kleins af aan. 

Inentingen of vaccinaties voor je kat?

Twee woorden die hetzelfde betekenen: inenting en vaccinatie. Door vaccinaties of inentingen bouwt je kat voldoende bescherming op tegen verschillende ziektes. Vooral voor kittens is dit belangrijk. Het afweersysteem van jonge dieren is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming te bieden tegen ziektes. Je kittten of kat inenten helpt bij het opbouwen van weerstand tegen verschillende ziektes. 

Fabel: binnenkat heeft geen vaccinaties nodig

Heb je een kat die binnen leeft? Dan heb je misschien wel eens dat hij geen vaccinaties nodig heeft. Dat is een grote fabel. Het klopt dat katten buiten veel ziektes kunnen oplopen, maar ziektes worden ook overgedragen op andere manieren. Bijvoorbeeld doordat je als eigenaar op bezoek bent geweest bij een andere kat, je kat af en toe naar een pension of oppas gaat of als je zelf bezoek krijgt van andere katteneigenaren. Het is daarom verstandig om ook je binnenkat in te enten tegen de kattenziekte en de niesziekte. 

Vaccinaties tegen ziekte voor je kat of kitten

Er zijn verschillende vaccinaties voor je kat. Deze vaccinaties zijn er tegen verschillende ziektes. Aan welke ziektes kun je dan denken?

  • Vaccinatie voor kattenziekte
  • Vaccinatie voor niesziekte (veroorzaakt door het Feline herpesvirus/Feline calicivirus)

Overige vaccinaties die soms aan te bevelen zijn

  • Vaccinatie voor hondsdolheid/rabiës (verplicht als de kat meegaat naar het buitenland)
  • Vaccinatie voor niesziekte - Bordetella bronchiseptica
  • Vaccinatie voor niesziekte – Chlamydia (Chlamydofilia felis)
  • Vaccinatie voor feline leukemie (FeLV)

Voor elke kat wordt een set basisvaccinaties aanbevolen. Deze bestaat uit 2 of 3 injecties en wordt met tussenpozen van 3 tot 4 weken gegeven. De eerste inenting krijgen kittens meestal als ze ongeveer 9 weken oud zijn. Na de basisvaccinatie is het aan te raden om jaarlijks tegen de niesziekte te vaccineren. De vaccinatie tegen rabiës is bijvoorbeeld een aanvullende vaccinatie. Overleg met de dierenarts wat voor jouw kat het beste vaccinatieschema is en of je kat aanvullende vaccinaties nodig heeft. Met name de leefomstandigheden van jouw kat spelen hierbij een rol.

Kosten vaccinatie kat

De kosten voor een vaccinatie van je kat, verschillen per praktijk. Vaak vind je informatie daarover op de website van de dierenarts. Kun je het daar niet vinden? Vraag de kosten voor een vaccinatie van je kat dan telefonisch op. Vaccinaties tegen de meest voorkomende ziekten worden (deels) vergoed met een aanvullende huisdierenverzekering.

Vaccinatieschema kat: wanneer kitten inenten?

Laat je kat van jongs af aan intenten. Misschien weet je niet precies vanaf welke leeftijd het inenten van je kitten nodig is en wanneer hij de eerste vaccinatie nodig heeft. In dit schema laten we je daarom zien wanneer je je kitten moet intenten en wanneer je kat een jaarlijkse inenting nodig heeft. 

  9 weken 12 weken 16 weken* 1 jaar Jaarlijks Elke 3 jaar
Kattenziekte
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Niesziekte
(Feline herpesvirus, Feline calicivirus) 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

*Deze vaccinatie wordt aangeraden, helemaal als de moederpoes ook goed gevaccineerd is.

Rabiës vaccinatie

Gaat je kitten of kat mee naar het buitenland? Zorg dan dat hij ook een vaccinatie krijgt tegen rabiës. Vanaf 12 weken kun je je kitten daarvoor inenten. Soms worden er ook andere vaccinaties geadviseerd als je kat mee op reis gaat. Vraag je dierenarts om meer informatie. 

Bijwerkingen inentingen kat

Heel soms ervaart je kat bijwerkingen na een vaccinatie. Volwassen katten en kittens kunnen na een vaccinatie wat lusteloos zijn, gebrek aan eetlust hebben of een beetje ziek zijn. Mocht je twijfelen, neem dan contact op met je dierenarts.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Tijdens een gezondheidscontrole checkt je dierenarts of jouw kat nog gezond is. Niet alle ziektes zijn namelijk met het blote oog te zien. De dierenarts checkt altijd of je kat gezond is, voordat hij een vaccinatie krijgt. 

Misschien heb je wel eens gehoord van een titerbepaling. Hiermee kun je achterhalen of je kat nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes en of hij een nieuwe vaccinatie moet krijgen. Als je kat nog voldoende beschermd is, kun je de vaccinaties nog even uitstellen. Goed om te weten: titeren is niet betrouwbaar genoeg om te bepalen of je kat nog voldoende beschermd is tegen niesziekte. 

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Vaccinaties slaan beter aan als je kat voorde inenting ontwormd is. Doe je dat niet, dan moet het lichaam tegelijkertijd wormen bestrijden en antilichamen tegen ziektes aanmaken. Dat vraagt veel van je kat. Het is daarom verstandig om hem een week van tevoren te ontwormen. 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Houd je kat blij en gezond

Houd 't gebit van je kat gezond!

Een gezond gebit is belangrijk voor je kat. Daarom: tips!

Vaccinaties voor je kat

Je kat laten inenten begint al vroeg. Welke vaccinaties er zijn, lees je hier!

Welk voer geef je je kitten?

Kittenvoeding is er in verschillende soorten. Wat geef je precies en hoeveel?

Hoera! Een kattentaart

Is je kat jarig of valt er vat te vieren? Dan is een kattentaart een goed idee! Zo maak je 'm.

Hiep-hiep! Je kat is jarig

Gefeliciteerd! Van cadeaus tot een heuse kattentaart; tips voor een onvergetelijke verjaardag.