Vaccinaties voor je hond. Deze zijn belangrijk.

Je wilt je hond natuurlijk gezond houden. Helaas komen er in Nederland nog steeds besmettelijke en levensbedreigende ziekten bij honden voor. Tegen een aantal van deze ziekten kun je je hond gelukkig laten vaccineren. Denk bijvoorbeeld aan de Ziekte van Weil (leptospirose). Je hond maakt dan antistoffen aan tegen de ziekteveroorzakers en is daarmee beschermd. Vaccineren is een belangrijke manier om bepaalde kwalen te voorkomen. Het is belangrijk om hier op jonge leeftijd mee te beginnen. 

Inenting of vaccinatie voor je hond?

Twee woorden die hetzelfde betekenen: inenten en vaccineren. Door vaccinaties of inentingen bouwt je hond voldoende bescherming op tegen verschillende ziekten. Vooral voor puppy's is dit belangrijk. Het afweersysteem van jonge dieren is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming tegen bepaalde ziekten te bieden. De eerste vaccinatie wordt vaak aan een pup gegeven voordat ze het nest verlaten. Daarna kan de dierenarts beoordelen welke vaccinaties je hond nodig heeft en hoe vaak ze moeten worden herhaald. 

Belangrijke vaccinaties voor honden

  • Hondenziekte (ziekte van Carré, Distemper)
  • Leverziekte (Hepatitis Contagiosum Canis, HCC)
  • Parvovirose (Parvo)
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)

In bepaalde situaties zijn er extra vaccinaties nodig, zoals de vaccinatie tegen kennelhoest en de rabiës vaccinatie, als je hond meegaat naar het buitenland. 

Vaccinatie voor kennelhoest

De vaccinatie tegen kennelhoest is aan te raden wanneer je hond naar een cursus gaat of in een pension verblijft. Tegenwoordig wordt dit ook wel de besmettelijke hondenhoest genoemd, omdat honden de ziekte niet alleen op cursus of in een pension kunnen oplopen. Laat je door je dierenarts adviseren of het voor jouw hond ook verstandig is om hem tegen kennelhoest te vaccineren.

Je hond heeft meer kans op de ziekte als hij bijvoorbeeld in het park met een grote groep honden speelt. Ook honden die een vaccinatie hebben gehad, kunnen nog besmettelijke hondenhoest krijgen. De symptomen zijn dan wel wat minder ernstig. Begint je hond met hoesten? Breng dan een bezoek aan de dierenarts en houd hem bij andere honden uit de buurt. 

Rabiës vaccinatie voor je hond

Gaat je hond mee naar het buitenland? Dan is een rabiës vaccinatie voor je hond verplicht. Ook in Nederland wordt hier naar gevraagd als je weer terug reist. 

Bijwerkingen van vaccinaties bij je hond

Je hond kan last krijgen van bijwerkingen na het vaccineren. Sommige honden voelen zich tijdelijk wat minder lekker na een vaccinatie of krijgen ontstekingsreacties op de plek van de inenting. Meestal trekt dit na een paar dagen weg. Heel soms krijgen honden een allergische reactie op een vaccinatie, maar dat komt bijna nooit voor. 

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Een gezondheidscontrole is een check om te kijken of je hond nog helemaal gezond is. Zo ontdek je op tijd ziekten bij je hond, want deze zijn niet altijd zichtbaar. Voordat een dierenarts een vaccinatie geeft, voert hij een gezondheidscontrole uit. Zolang jouw hond geen aanwijzing heeft voor infectieziekten, kan hij gewoon ingeënt worden. 

Met een titerbepaling kun je voor een aantal ziekten bepalen of je hond een vaccinatie nodig heeft. Het is een bloedtest die aantoont of je hond nog voldoende antilichamen heeft tegen Infectieuze Hepatitis, Parvo en Distemper. 

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Uit onderzoek blijkt dat vaccinaties beter aanslaan als je hond voor die tijd ontwormd is. Het lichaam hoeft dan namelijk niet tegelijkertijd de wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziekten aan te maken. Het is om die reden verstandig om je huisdier een week voor de inenting te ontwormen.

Wist je dat ...

Vaccinaties voor je hond tegen de meest voorkomende ziekten met de OHRA Huisdierenverzekering (deels) vergoed worden met de aanvullende dekking Vaccinatie en Gebit

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.