Auto verzekeren op andere naam

Je auto verzekeren op een andere naam, bijvoorbeel die van je ouders? Dat kan. Ben je 18 jaar of ouder en heb je een geldig rijbewijs, dan kun je profiteren van voordelen die al gelden voor je ouders.

Autoverzekering afsluiten op naam van je ouders of je partner 

Meestal sluit een autobezitter de autoverzekering af op zijn eigen naam. Maar soms kan het handig zijn om je auto te verzekeren op een andere naam. Bijvoorbeeld om gebruik te maken van schadevrije jaren van iemand die op hetzelfde adres woont. Bij OHRA mag je in twee gevallen een autoverzekering op een andere naam afsluiten: 

  • Op naam van je inwonende partner. 
  • Op naam van je ouders. Je moet dan wel ouder dan 18 jaar zijn en thuiswonend. 

Wil je een autoverzekering afsluiten op naam van je ouders? Geef dan bij de aanvraag aan dat jij de hoofdbestuurder bent van de auto – degene die er het meest in rijdt. Voor hoofdbestuurder wordt soms ook de term regelmatige bestuurder gebruikt. De betekenis ervan is hetzelfde. Een autoverzekering op naam van je ouders zetten, is overigens alleen mogelijk als je ook daadwerkelijk bij je ouders in huis woont. Daarnaast moet je een geldig Nederlands rijbewijs hebben. Dat is logisch. 

Auto verzekeren op naam ouders: voor- en nadelen 

Voordelen verzekering op naam ouders 

Een voordeel van je auto op naam van je ouders verzekeren, is dat je eventueel profiteert van collectief voordeel. Zo kun je je maandelijkse premie behoorlijk verlagen.  

Nadelen verzekering op naam ouders 

Een nadeel van een auto verzekeren op de naam van je ouders, is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Het aantal jaren dat je geen schade claimt op je autoverzekering, bepaalt de hoogte van je no-claimkorting. En dus de hoogte van je premie. Mocht je op een moment niet meer thuiswonend zijn en een eigen autoverzekering afsluiten, dan kunnen de maandelijkse premiekosten flink tegenvallen. Terwijl je misschien al wel flink wat jaren schadevrij rijdt.  

Schadevrije jaren overdragen van ouder op kind?

Per 15 mei 2023 is het niet meer mogelijk om schadevrije jaren van je ouders over te dragen op jouw naam. 

Voorkom een registratie op de zwarte lijst 

Verzeker je je auto op een andere naam dan die van je ouders, je inwonende partner of jezelf? Dan zitten daar gevolgen aan verbonden. Als een verzekeraar erachter komt dat je fraude hebt gepleegd, hoeft opgelopen schade namelijk niet vergoed te worden. Alle kosten zijn dan dus voor jezelf en kunnen aardig oplopen. Ook kun je geregistreerd worden op een ‘zwarte lijst’. Sta je daar eenmaal op? Dan kom je moeilijk weer aan een nieuwe verzekering. Vaak blijft de registratie namelijk een aantal jaar staan. Verzeker je auto dus op de juiste manier. Zo voorkom je een hoop gedoe. 

Auto verzekeren op naam ouders? Profiteer van de voordelen van OHRA 

Ook bij OHRA verzeker je je auto goed en voordelig op naam van je ouders. Bij ons kun je dagelijks rekenen op een perfecte klantenservice en scherpe premies. Al 800.000 mensen verzekerden zich bij OHRA. Is onze autoverzekering iets voor jou?