Bevalling thuis of in het ziekenhuis?

Als u in verwachting bent, zijn er drie mogelijkheden voor uw bevalling: een thuisbevalling, poliklinische bevalling of een klinische bevalling. Wat krijgt u vergoed?

Thuisbevalling

Wij betalen de kosten van een thuisbevalling volledig als uw verloskundige een contract met OHRA heeft. Ontvangt u de zorg van een verloskundige met wie OHRA geen contract heeft afgesloten? Dan vergoeden wij de zorg onder de voorwaarde dat de zorgverlener geen extreem hoge tarieven berekent. Bekijk deze vergoeding in onze Vergoedingenwijzer.

Poliklinische bevalling

U kunt ook kiezen voor een poliklinische bevalling in de verloskamer van een ziekenhuis. U en uw kindje gaan over het algemeen binnen 24 uur na de bevalling naar huis. Als u poliklinisch wilt bevallen, moet u zelf een reservering maken bij een ziekenhuis bij u in de buurt. U betaalt zelf een deel van de kosten. Sommige aanvullende verzekeringen van OHRA bieden een vergoeding van deze kosten.

Een niet-medische poliklinische bevalling kan ook plaatsvinden in een geboortecentrum, geboortehotel of kraamhotel. Als u een medische indicatie heeft, hoeft u bij een poliklinische bevalling geen eigen bijdrage te betalen.

Klinische bevalling

Voor de klinische bevalling (van meerdere dagen) in een ziekenhuis hoeft u niets te betalen als er sprake is van een medische noodzaak. Is er geen medische noodzaak voor een klinische bevalling? Dan betaalt u een eigen bijdrage voor het verblijf in het ziekenhuis. Bekijk de vergoedingen in onze Vergoedingenwijzer.