Veranderingen in de basisverzekering

Elk jaar bepaalt de regering de inhoud van de basisverzekering. Dit geldt voor iedereen. In 2018 worden er eigenlijk alleen vergoedingen uitgebreid. Dit zijn ze:

VergoedingEigen risico basisverzekering
2017Geen vergoedingn.v.t.
201812 sessies oefentherapieja

Oncologiepatiënten die immuuntherapie ondergaan in het ziekenhuis krijgen per 1 januari 2018 een vergoeding voor zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling.

VergoedingEigen risico basisverzekering
2017Geen vergoedingn.v.t.
2018Vanuit de basisverzekeringja

Verpleging en verzorging die samenhangt met geneeskundige zorg voor kinderen tot 18 jaar wordt voortaan vergoed uit de basisverzekering. In 2017 is deze vergoeding opgenomen in de Jeugdwet en wordt dit geregeld door de gemeente.

VergoedingEigen risico basisverzekering
2017Vanuit de Jeugdwetn.v.t.
2018Vanuit de basisverzekeringn.v.t.

In 2018 moet toestemming worden gevraagd voor kaakoverzichtsfoto’s bij kinderen onder de 18 jaar.

VergoedingEigen risico basisverzekering
2017100%. Geen toestemming nodign.v.t.
2018100%. Uitsluitend na toestemmingn.v.t.

Vanaf 2018 moet een overkappingsprothese worden aangevraagd door je zorgverlener.

VergoedingEigen risico basisverzekering
201790%. Geen toestemming nodigja
201890%. Uitsluitend na toestemmingja

De minister voegt ieder jaar een aantal nieuwe, innovatieve behandelingen toe aan de basisverzekering. Om het effect te meten. Of de behandelingen in het pakket blijven, wordt later beslist. De volgende behandeling is toegevoegd:

  • Maagkankerpatiënten met uitzaaiingen op het buikvlies krijgen een nieuwe behandeling de komende vijf jaar vergoed. De combinatie van een operatie en het spoelen van de buik met verwarmde anti-kankermedicijnen wordt als proef in het basispakket opgenomen. De minister hoopt dat de komende vijf jaar uitwijzen of de behandeling inderdaad werkt en vergoeding de moeite waard is. Na afloop beslist het kabinet of de behandeling in het basispakket blijft.
  • Het medicijn ‘Orkambi’ wordt toch opgenomen in het basispakket. Vanaf 1 november 2017 is het beschikbaar voor mensen met taaislijmziekte (cystische fibrose). Of je in aanmerking komt voor dit medicijn, bespreek je samen met de specialist.