Veranderingen in de basisverzekering

Elk jaar bepaalt de regering wat er in de basisverzekering zit. Dat is in 2019 bijna hetzelfde als in 2018. Er zijn maar een paar veranderingen. Die zetten we graag voor je op een rij.

Als je gezondheid in gevaar is door overgewicht, dan kan een coach je begeleiden naar een leefstijl waarbij je gezond eet en veel beweegt. Als het nodig is, krijg je ook psychologische hulp. 

VergoedingEigen risico basisverzekering
2018Je krijgt alleen vergoeding voor begeleiding door een coach.n.v.t.
2019Als je 18 jaar of ouder bent, krijg je de kosten voor begeleiding naar een gezonde leefstijl volledig vergoed.

Dit zijn de voorwaarden:
 • Je bent doorverwezen door de huisarts
 • Er is sprake van een gezondheidsrisico
 • Je krijgt begeleiding van een leefstijlcoach die is opgenomen in het register van de Beroepsvereniging Leefstijl Coaches Nederland
Nee

Zittend ziekenvervoer is vervoer van en naar een ziekenhuis, dokter of therapeut. Dat kan met het openbaar vervoer (bijvoorbeeld trein of bus), een eigen auto of een taxi.

VergoedingEigen risico basisverzekering
2018Je krijgt een vergoeding voor zittend ziekenvervoer als je een behandeling ondergaat.Ja
2019

Je krijgt een vergoeding voor zittend ziekenvervoer als je:

 • een behandeling ondergaat
 • een controle hebt in het ziekenhuis
 • een consult of onderzoek hebt, dat samenhangt met de behandeling die je ondergaat en waarvoor je toestemming hebt van OHRA.
Ja

Als je COPD hebt, kan oefentherapie helpen. Denk aan ademhalingsoefeningen of oefeningen om je conditie te verbeteren.

VergoedingEigen risico basisverzekering
2018Je krijgt de oefentherapie volledig vergoed vanaf de 21ste behandeling. De eerste 20 behandelingen betaal je zelf.Ja, vanaf de 21ste behandeling
2019Je krijgt een vergoeding vanaf de 1e behandeling als je COPD-stadium II of hoger hebt.

Het aantal behandelingen en de behandelperiode hangt af van je GOLD-Classificatie. Dit is een wereldwijde classificatie die het stadium van de longaandoening aangeeft.
Ja, vanaf de 1e behandeling
VergoedingEigen risico basisverzekering
2018Als je een chronische aandoening hebt, krijg je deze middelen vergoed als je ze langer dan 6 maanden moet gebruiken en als je arts ze heeft voorgeschreven.Ja
2019Je krijgt deze middelen niet vergoed.n.v.t.

Ieder jaar voegt de minister een aantal nieuwe behandelingen of medicijnen toe aan de basisverzekering om te kijken wat het effect is. Afhankelijk van dit effect, besluit de minister of ze in het basispakket blijven. Dit noemen we voorwaardelijke behandelingen en medicijnen. Voor 2019 zijn geen nieuwe behandelingen of medicijnen toegevoegd. Wel heeft de minister besloten om de volgende 2 behandelingen, die al eerder waren opgenomen, te verlengen:

 • Een borstcorrectie met een autologe vettransplantatie (AFT) na borstkanker.
  Verlenging: 2,5 jaar.
 • Een PTED-behandeling bij een lumbale hernia.
  Verlenging: 11 maanden.

Voor deze behandelingen geldt het eigen risico.

Als wij geen contract hebben met jouw zorgverlener en ook geen betaalafspraken, dan stuurt hij de rekening vanaf 2019 niet meer naar ons, maar naar jou. Rekeningen die je ontvangt, betaal je en declareer je vervolgens bij ons. Als je verzekerd bent voor de behandeling, krijg je het bedrag van ons terug.

Gelukkig hebben we met veel zorgverleners betaalafspraken. Wel zo makkelijk, want dan hoef jij niet vooraf te betalen en daarna te declareren.

Heb je vragen over de wijzigingen?

Dan helpen we ja natuurlijk graag verder. Daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet.