Zittend ziekenvervoer; laat je rijden

Moet iemand voor een behandeling naar de arts, fysiotherapeut of ziekenhuis? Dan is vervoer daarnaartoe nodig. Dat kan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of met de auto. Maar ook met een taxi. Vaak is het mogelijk om een vergoeding te krijgen. We helpen je graag.

Nut en noodzaak van ziekenvervoer

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van zittend ziekenvervoer gaan we ervan uit dat je het vervoer zelf regelt. Kies het vervoer dat het beste past bij je situatie. Familie of vrienden kunnen je brengen, maar je kunt ook met het openbaar vervoer of de taxi reizen. Het vervoer moet in ieder geval noodzakelijk zijn vanwege:

  • een nierdialyse;
  • blindheid of slechtziendheid;
  • bestraling of een chemokuur;
  • of vanwege rolstoelgebondenheid.

Wij vergoeden zittend ziekenvervoer. Wel heb je vooraf toestemming van ons nodig. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om vervoer met een taxi, eigen vervoer of het openbaar vervoer. Toestemming vraag je eenvoudig aan via het aanvraagformulier Zittend Ziekenvervoer.

Betaal ik een gedeelte zelf?
Er geldt geen eigen risico voor kinderen onder de 18 jaar. Vanaf 18 jaar geldt er wel een eigen risico. Daarnaast betaal je ook een eigen bijdrage per kalenderjaar. Als je een aanvullende verzekering hebt, kun je nog wel eens geluk hebben. Sommige aanvullende verzekering vergoeden namelijk de eigen bijdrage van zittend ziekenvervoer volledig.

Woon je tijdelijk in een instelling vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en moet je een bezoek brengen aan het ziekenhuis, therapeut of arts? Dan betaal je geen eigen bijdrage.

Dan kunnen er andere vergoedingen en voorwaarden gelden. Je kunt het beste even contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Let op: Vervoer met een ambulance valt niet onder Zittend ziekenvervoer. Kijk hiervoor onder 'Ambulancevervoer'