Waar kun je nog aankloppen voor je hulpmiddel?

Veel hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar om het lekker makkelijk te maken, zijn er ook situaties waarbij je bij andere instanties moet aankloppen. Wij zetten ze graag voor je op een rijtje.

Bij onze zorgverzekering maken we het je in ieder geval wel makkelijk. In onze vergoedingenwijzer zoek je eenvoudig het hulpmiddel dat je nodig hebt. Heb je op de juiste naam gezocht? Dan plopt er gelijk een overzicht op waarin je ziet of het hulpmiddel vergoed wordt, waar je terecht kunt en of er een eigen risico of eigen bijdrage betaald moet worden.

Is de zorgverzekering niet bij ons afgesloten? Dan moet je even contact opnemen met de betreffende zorgverzekeraar. Er kunnen namelijk andere voorwaarden gelden.

Dan zijn er 2 mogelijkheden. Je kunt terecht bij:

  • De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
    Is het hulpmiddel bedoeld voor privé situaties? Bijvoorbeeld om vrienden te bezoeken, boodschappen te doen of voor een bezoekje aan de bioscoop? Dan kan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) misschien uitkomst bieden. Iedere gemeente heeft een eigen Wmo-loket waar je terecht kunt. Om een aanvraag te doen voor een hulpmiddel, moet je een aantal stappen doorlopen.
  • Het UWV
    Als je een (aangepast) hulpmiddel nodig hebt voor werk, school of opleiding kun je bij het UWV terecht. Wel gelden er strenge voorwaarden.