Eigen bijdrage; wat betaal je uit eigen portemonnee?

Soms wordt het bedrag niet volledig vergoed en moet een gedeelte van de kosten zelf betaald worden. Wij vertellen je er graag meer over.

Bij wet geregeld

Er zijn in Nederland verschillende wetten. De eigen bijdrage verschilt per wet. We zetten ze graag voor je op een rijtje:

  • De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) - hierbij geldt dat je altijd een gedeelte van de kosten zelf betaalt. De eigen bijdrage voor de WMO is maximaal € 17,50 per 4 weken. Een gemeente kan zelf bepalen of zij deze maximale eigen bijdrage verder verlagen. Wil je weten of dit het geval is? Je kunt dit navragen bij de gemeente waar de persoon die je verzorgt woont.
  • De Wet Langdurige zorg (Wlz) – ook hier geldt een eigen bijdrage. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen bijdrage als de hulp of het hulpmiddel op naam van het kind geleverd wordt. Is dit op naam van de ouders? Dan geldt wel een eigen bijdrage.
  • De Jeugdwet - meestal betaal je geen eigen bijdrage. Dat geldt alleen als je kind uit huis is, dus buiten het gezin verblijft.

Reken het bedrag eenvoudig zelf uit

De hoogte van de eigen bijdrage wordt bepaald door het CAK, een overheidsinstantie. Hoe hoog de eigen bijdrage is, hangt af van een aantal factoren. Zoals de gezinssamenstelling en het inkomen. Met de rekenhulp van het CAK kun je eenvoudig berekenen hoeveel eigen bijdrage je ongeveer moet betalen. De eigen bijdrage wordt ook door het CAK geïnd.

Ben je het niet eens met de eigen bijdrage? Dan kun je bezwaar maken bij het CAK.