Veelgestelde vragen zorgverzekeringen

Heb je een vraag over de OHRA Zorgverzekering? Wij helpen je graag. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

Met de basisverzekering ben je tijdens je vakantie verzekerd voor de kosten van spoedeisende medische zorg. Het maakt niet uit in welk land je bent. Maar je krijgt alleen de kosten vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief. Dit kan betekenen dat je moet bijbetalen. Sommige kosten vergoedt de basisverzekering sowieso niet. Ben je aanvullend verzekerd of heb je een reisverzekering? Lees wat je dan vergoed krijgt

Met de EHIC pas (European Health Insurance Card) krijg je noodzakelijke medische zorg tijdens een verblijf in het buitenland. Met deze pas weten je buitenlandse zorgverleners dat je tegen ziektekosten bij OHRA verzekerd bent. In veel gevallen hoef je de kosten dan niet zelf voor te schieten. De EHIC is persoonsgebonden en gratis. Bekijk meer informatie of vraag direct je EHIC pas aan via www.ehic.nl .

Gebruik je medicijnen? Dan kan ook het medisch paspoort belangrijk zijn tijdens je vakantie. En check voor je op vakantie gaat of de medicijnen die je gebruikt in je vakantieland op de lijst van verboden middelen staat en je daarvoor een verklaring van het ministerie nodig hebt. Dat kan een hoop problemen voorkomen.  

 
Een rekening van een buitenlandse zorgverlener declareer je op dezelfde manier als een rekening van een Nederlandse zorgverlener. Lees meer over declareren van de rekening.

Voor bepaalde landen heb je vaccinaties of medicijnen nodig tegen ziektes die niet (meer) voorkomen in Nederland. De basisverzekering biedt geen vergoeding voor vaccinaties. Verschillende aanvullende verzekeringen bieden wel een (gedeeltelijke) vergoeding. Ook krijg je via ons korting op je vaccinaties via Thuisvaccinatie.nl.

Een zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december van hetzelfde jaar. In sommige situaties kun je ook tijdens het jaar overstappen naar OHRA

Lees ook ons blog: "overstappen tijdens het jaar, kan het nog wel?"

De OHRA Zorgverzekering is een restitutieverzekering. Jij bepaalt in dat geval zélf naar welke zorgverlener je gaat. Wij vergoeden de rekening volledig als dit verzekerd is. Het is hierbij niet nodig dat wij een contract hebben met deze zorgverlener. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Wij helpen je graag een zorgverlener bij jou in de buurt te vinden met de OHRA Zorgvergelijker.

Lees meer over de restitutieverzekering in ons blog.

Een (buitenlandse) rekening van een zorgverlener kun je op drie manieren declareren

  • Online via Mijn OHRA Zorgverzekering. 
  • Online via de OHRA App.
  • Schriftelijk via het papieren declaratieformulier. 
Heb je een OHRA Online Gemak verzekering? Dan declareer je je rekeningen altijd online via Mijn OHRA Zorgverzekering of de OHRA App.

In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je met welke verzekering recht hebt, of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt, bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van OHRA nodig hebt.

In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen inzien en zie je dus direct op welke vergoedingen je de rest van het jaar nog recht heeft.

Je mag elk jaar je zorgverzekering wijzigen. De wijzigingen gaan in vanaf 1 januari. In bepaalde gevallen kun je ook gedurende het jaar wijzigingen doorvoeren in je zorgverzekering, zoals: 

  • Persoonlijke gegevens.
  • Wanneer je gaat scheiden.
  • Je kind 18 jaar wordt. 
In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je deze wijzigingen eenvoudig doorgeven. 

Verandert er iets in je levensfase (zoals een geboorte van een kindje) dan kun je gebruik van de OHRA Meegroeiservice. Dan mag je de aanvullende verzekering 1 keer per jaar gratis aanpassen.