Veelgestelde vragen zorgverzekeringen

Hieronder zie je de 3 meest gestelde vragen over onze Zorgverzekering en ons antwoord daarop. Staat je vraag er niet bij kijk dan ook eens bij de Actuele vragen. Of stel eenvoudig je vraag aan onze virtuele assistent.

Een zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december van hetzelfde jaar. In sommige situaties hoef je niet tot 1 januari te wachten en kun je ook tijdens het jaar overstappen naar OHRA. Bekijk de mogelijkheden.

Daar kunnen we kort over zijn: ja! De OHRA Zorgverzekering is een restitutieverzekering. Dus jij bepaalt zélf naar welke zorgverlener je gaat. Wij vergoeden de rekening volledig als dit verzekerd is. Het is dus niet nodig dat wij een contract hebben met deze zorgverlener. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Wij helpen je graag een zorgverlener bij jou in de buurt te vinden!.

In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je recht hebt en of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt. Ook zie je bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van ons nodig hebt.

In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen bekijken. Zo zie je dus ook direct welke vergoedingen je de rest van het jaar nog hebt.

Staat je vraag er niet bij?

Dan helpt onze virtuele assistent je graag verder.

Stel je vraag

Actuele vragen

Misschien ben je op zoek naar een antwoord op 1 van deze vragen.

Op dit moment zorgt brexit voor veel onzekerheden. Wij zetten de informatie over je zorgverzekering en brexit op een rij.

Soms worden niet alle zorgkosten vergoed. In bepaalde gevallen kun je deze zorgkosten van de belasting aftrekken. We geven je graag tips!

Met de European Health Insurance Card (EHIC) krijg je noodzakelijke medische zorg als je in het buitenland verblijft. Met deze pas weten je zorgverleners namelijk direct dat je bij OHRA verzekerd bent. Vaak hoef je de kosten dan ook niet eerst zelf voor te schieten. Dat is wel zo prettig.

Lees hoe je de EHIC pas aanvraagt. Deze is persoonsgebonden en moet voor iedere verzekerde worden aangevraagd. En check dan gelijk even of een medisch paspoort voor jou handig is. En of je misschien medicijnen meeneemt op vakantie die toevallig onder de Opiumwet vallen in het land van bestemming. Goed om even in te duiken voor je op vakantie gaat!

Lekker ontspannen op vakantie kun je pas echt als je weet dat je goed verzekerd bent. Je vergoeding voor spoedeisende medische kosten is afhankelijk van je de dekking die je gekozen hebt. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Of niet volledig. Onze aanvullende verzekeringen wel. Lees de ins en outs over de vergoeding van zorg tijdens je wintersport. En check dan gelijk even of een medisch paspoort voor jou handig is. En of je misschien medicijnen meeneemt op vakantie die toevallig onder de Opiumwet vallen in het land van bestemming. Goed om even in te duiken voor je op vakantie gaat!

Ben je niet voldoende verzekerd? Dan biedt een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten uitkomst.

Tip!
Heb je vaccinaties nodig? De basisverzekering biedt helaas geen vergoeding voor vaccinaties. Maar gelukkig krijg je via veel van onze aanvullende verzekeringen wel een (gedeeltelijke) vergoeding.
Wil je nog goedkoper uit zijn? Via OHRA krijg je korting op je vaccinaties.

Een (buitenlandse) rekening van een zorgverlener kun je op 3 manieren declareren. Je bepaalt zelf hoe je dat doet:

  • Online via Mijn OHRA Zorgverzekering.
  • Mobiel met de OHRA App.
  • Schriftelijk via het papieren declaratieformulier.

Heb je een OHRA Online Gemak verzekering? Dan declareer je je rekeningen altijd online via Mijn OHRA Zorgverzekering of de OHRA App.

Wij begrijpen dat het verlenen van mantelzorg lichamelijk en geestelijk zwaar kan zijn. Hoe mooi het tegelijkertijd ook is dat je dit kunt doen. Je hebt te maken met allerhande wet- en regelgeving. Taaie kost waar je maar moeilijk uitkomt. Maar je wilt natuurlijk wel zeker weten dat jij en degene die je verzorgt, de zorg en ondersteuning krijgt waar je recht op hebt. OHRA helpt je hierbij:

  • Met verschillende vergoedingen voor mantelzorg in onze aanvullende verzekeringen.
  • Met de unieke OHRA Zorg Assistent. Je kiest eenvoudig de vormen van zorg waar behoefte aan is. Wij vertellen je in één oogopslag waar je recht op hebt, bij welke (overheids)instantie je terecht kunt om de zorg aan te vragen, wat je daar precies voor moet doen en wat het kost.

Zodat jij niet bezig bent met administratieve zaken, maar met de mooie dingen van mantelzorg. Zoals een wandeling in het bos. Of een kopje koffie in de stad.

Zo lever je de beste zorg aan je naaste én aan jezelf.

Als je je zorgverzekering opgezegd hebt, is het mogelijk dat jij of je zorgverlener nog oude rekeningen bij ons indient. Soms vergoeden we niet alles. In dat geval staan er dus nog kosten open die verrekend worden.

Ook in andere gevallen houden we na je opzegging nog even contact:

Nee, het eigen risico is niet hetzelfde als de eigen bijdrage. We leggen je graag het verschil uit!

Alles over je zorgverzekering in 1 overzicht

Op zoek naar andere informatie? Bekijk ons overzicht.