Veelgestelde vragen zorgverzekeringen

Heb je een vraag over de OHRA Zorgverzekering? Wij helpen je graag. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

Je mag elk jaar je zorgverzekering wijzigen. Je wijzigingen gaan dan in vanaf 1 januari van het volgende jaar. Maar soms mag je je zorgverzekering ook tussentijds wijzigen. Namelijk als:

Wil je je zorgverzekering wijzigen? Dat doe je heel eenvoudig in Mijn OHRA Zorgverzekering.

Een zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december van hetzelfde jaar. Maar soms kun je ook tijdens het jaar overstappen.

Declareer je zelf een rekening, of stuurt je zorgverlener rechtstreeks de rekening naar ons toe? Dan kan het helaas gebeuren dat je niet alle kosten vergoed krijgt. Dat is balen, dat snappen we. Daarom leggen we je dit graag uit.

Goed om te weten: in Mijn OHRA Zorgverzekering zie je in één oogopslag de door jou gemaakte zorgkosten, de vergoedingen waarop je nog recht hebt en de stand van je eigen risico.

Daar kunnen we kort over zijn: ja! De OHRA Zorgverzekering is een zogenaamde restitutieverzekering. Jij bepaalt in dus zélf naar welke zorgverlener of leverancier je gaat. Contract of niet. En wij betalen je rekening volledig. Ok, soms komt het voor dat we een rekening krijgen die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat we deze dan niet volledig mogen vergoeden. Maar gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Zoek je een zorgverlener bij jou in de buurt? We helpen je graag.

In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je recht hebt en of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt. Ook zie je bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van ons nodig hebt.

In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen bekijken. Zo zie je dus ook direct welke vergoedingen je de rest van het jaar nog hebt.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je in één oogopslag alle zorgkosten die je maakt:

  • de zorgkosten die jij zelf bij ons hebt ingediend
  • de zorgkosten die je zorgverlener rechtstreeks bij ons heeft ingediend
  • de zorgkosten die je huisarts elk kwartaal bij ons in rekening brengt

Maar je ziet meer! Zo zie je in Mijn OHRA Zorgverzekering óók de stand van je eigen risico en de stand van je maximale vergoedingen. Das pas makkelijk!

Zie je een rekening in Mijn OHRA Zorgverzekering die volgens jou niet klopt? Dan kun je dit direct bij ons melden.

Een (buitenlandse) rekening van een zorgverlener kun je op 3 manieren declareren. Je bepaalt zelf hoe je dat doet:

  • Online via Mijn OHRA Zorgverzekering.
  • Mobiel met de OHRA App.
  • Schriftelijk via het papieren declaratieformulier.

Heb je een OHRA Online Gemak verzekering? Dan declareer je je rekeningen altijd online via Mijn OHRA Zorgverzekering of de OHRA App.

Als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt, kan dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Natuurlijk helpen we je hier graag bij. Lees alle ins en outs als je:

Met de European Health Insurance Card (EHIC) krijg je noodzakelijke medische zorg als je in het buitenland verblijft. Met deze pas weten je zorgverleners namelijk direct dat je bij OHRA verzekerd bent. Vaak hoef je de kosten dan ook niet eerst zelf voor te schieten. Dat is wel zo prettig.

Lees hoe je de EHIC pas aanvraagt. Deze is persoonsgebonden en moet voor iedere verzekerde worden aangevraagd. En check dan gelijk even of een medisch paspoort voor jou handig is. En of je misschien medicijnen meeneemt op vakantie die toevallig onder de Opiumwet vallen in het land van bestemming. Goed om even in te duiken voor je op vakantie gaat!

Wij begrijpen dat het verlenen van mantelzorg lichamelijk en geestelijk zwaar kan zijn. Hoe mooi het tegelijkertijd ook is dat je dit kunt doen. Je hebt te maken met allerhande wet- en regelgeving. Taaie kost waar je maar moeilijk uitkomt. Maar je wilt natuurlijk wel zeker weten dat jij en degene die je verzorgt, de zorg en ondersteuning krijgt waar je recht op hebt. OHRA helpt je hierbij:

  • Met verschillende vergoedingen voor mantelzorg in onze aanvullende verzekeringen.
  • Met de unieke OHRA Zorg Assistent. Je kiest eenvoudig de vormen van zorg waar behoefte aan is. Wij vertellen je in één oogopslag waar je rec ht op hebt, bij welke (overheids)instantie je terecht kunt om de zorg aan te vragen, wat je daar precies voor moet doen en wat het kost.

Zodat jij niet bezig bent met administratieve zaken, maar met de mooie dingen van mantelzorg. Zoals een wandeling in het bos. Of een kopje koffie in de stad.

Zo lever je de beste zorg aan je naaste én aan jezelf.