Veelgestelde vragen zorgverzekeringen

Hieronder zie je de 3 meest gestelde vragen over onze Zorgverzekering en ons antwoord daarop. Staat je vraag er niet bij kijk dan ook eens bij de Actuele vragen. Of stel eenvoudig je vraag aan onze virtuele assistent.

Uiteraard krijg je dan het bedrag dat je teveel betaald hebt van ons terug. Je hoeft hier niets voor te doen. De eindafrekening volgt in het eerste kwartaal van het volgende jaar. Wij storten het restant dan automatisch op je rekening terug. Dit doen we op het rekeningnummer dat bij ons bekend is.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je de stand van je eigen risico. Zo weet je precies hoeveel je van ons terug krijgt.

Inderdaad goed om te weten of je goed verzekerd bent als je de berg af suist. Je vergoeding voor spoedeisende medische kosten is afhankelijk van je de dekking die je gekozen hebt. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Of niet volledig. Onze aanvullende verzekeringen wel. Lees de ins en outs over de vergoeding van zorg tijdens je wintersport. En check dan gelijk even of een medisch paspoort voor jou handig is. En of je misschien medicijnen meeneemt op vakantie die toevallig onder de Opiumwet vallen in het land van bestemming. Goed om even in te duiken voor je op vakantie gaat!

Tip!
Ben je niet voldoende verzekerd? Dan biedt een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten uitkomst.

Met de European Health Insurance Card (EHIC) krijg je noodzakelijke medische zorg als je in het buitenland verblijft. Met deze pas weten je zorgverleners namelijk direct dat je bij OHRA verzekerd bent. Vaak hoef je de kosten dan ook niet eerst zelf voor te schieten. Dat is wel zo prettig.

Lees hoe je de EHIC pas aanvraagt. Deze is persoonsgebonden en moet voor iedere verzekerde worden aangevraagd. En check dan gelijk even of een medisch paspoort voor jou handig is. En of je misschien medicijnen meeneemt op vakantie die toevallig onder de Opiumwet vallen in het land van bestemming. Goed om even in te duiken voor je op vakantie gaat!

Staat je vraag er niet bij?

Dan helpt onze virtuele assistent je graag verder.

Stel je vraag

Actuele vragen

Misschien ben je op zoek naar een antwoord op 1 van deze vragen.

Als je je zorgverzekering opgezegd hebt, is het mogelijk dat jij of je zorgverlener nog oude rekeningen bij ons indient. Soms vergoeden we niet alles. In dat geval staan er dus nog kosten open die verrekend worden.

Ook in andere gevallen houden we na je opzegging nog even contact:

In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je recht hebt en of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt. Ook zie je bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van ons nodig hebt.

In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen bekijken. Zo zie je dus ook direct welke vergoedingen je de rest van het jaar nog hebt.

Daar kunnen we kort over zijn: ja! De OHRA Zorgverzekering is een zogenaamde restitutieverzekering. Jij bepaalt in dus zélf naar welke zorgverlener of leverancier je gaat. Contract of niet. En wij betalen je rekening volledig. Ok, soms komt het voor dat we een rekening krijgen die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat we deze dan niet volledig mogen vergoeden. Maar gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Zoek je een zorgverlener bij jou in de buurt? We helpen je graag.

Een zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december van hetzelfde jaar. Maar soms kun je ook tijdens het jaar overstappen.

Een (buitenlandse) rekening van een zorgverlener kun je op 3 manieren declareren. Je bepaalt zelf hoe je dat doet:

  • Online via Mijn OHRA Zorgverzekering.
  • Mobiel met de OHRA App.
  • Schriftelijk via het papieren declaratieformulier.

Heb je een OHRA Online Gemak verzekering? Dan declareer je je rekeningen altijd online via Mijn OHRA Zorgverzekering of de OHRA App.

Declareer je zelf een rekening, of stuurt je zorgverlener rechtstreeks de rekening naar ons toe? Dan kan het helaas gebeuren dat je niet alle kosten vergoed krijgt. Dat is balen, dat snappen we. Daarom leggen we je dit graag uit.

Goed om te weten: in Mijn OHRA Zorgverzekering zie je in één oogopslag de door jou gemaakte zorgkosten, de vergoedingen waarop je nog recht hebt en de stand van je eigen risico.

Nee, het eigen risico is niet hetzelfde als de eigen bijdrage. We leggen je graag het verschil uit!

Je kunt je zorgverzekering op verschillende punten en momenten aanpassen. Dit gaat heel gemakkelijk via Mijn OHRA Zorgverzekering. Bekijk alle mogelijkheden.