Wat kost je behandeling in het ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum?

Wat kost een röntgenfoto eigenlijk? En hoeveel betaal je voor een operatie aan neus- of keelamandelen? Veel mensen weten niet wat de prijs is van een behandeling. Wij geven je graag meer inzicht.

Weten waar je voor betaalt

De roep om transparantie in de zorg is enorm. Logisch, want je wilt weten waar je voor betaalt. Verschillende partijen willen daarom dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen de tarieven van bijvoorbeeld ziekenhuisbehandelingen openbaar maken. Zo kun je de prijzen  van verschillende ziekenhuizen van te voren vergelijken. En kun je achteraf beter controleren of je rekening wel klopt. 

Welke tarieven staan in onze prijslijst?

We beginnen met de publicatie van behandelingen die minder kosten dan het hoogste (vrijwillige) eigen risico van € 885,-. Want dat zijn de kosten die je zelf moet betalen. Je kunt de tarieven gebruiken om te berekenen welke kosten je gaat krijgen. En om de prijzen tussen ziekenhuizen te vergelijken. 

Vind de kosten via de code van het behandeltraject

Het is belangrijk dat je precies weet welke behandeling je krijgt. Je kunt het beste de declaratiecode van je behandeltraject opvragen bij het ziekenhuis. Met die code vind je in de tarievenlijst onderaan de pagina de prijs voor de behandeling in het ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum van je keuze. Soms is het niet mogelijk om vóór de behandeling al te zeggen welke zorg je precies gaat krijgen, omdat tijdens het eerste consult pas bekeken wordt welke behandeling nodig is.

Kun je jouw behandeling niet vinden of is iets niet duidelijk? Onze klantenservice beantwoordt je vragen graag.

Transparantie waar je écht iets aan hebt

Je wilt informatie over de prijs én kwaliteit van zorg. Zodat je de beste keuze kunt maken. We werken er hard aan om je hier goed over te informeren. En proberen straks ook de tarieven van behandelingen die duurder zijn dan € 885,- overzichtelijk te publiceren. Want transparantie heeft pas zin als je er écht wat mee kunt. Er kunnen ziekenhuizen in dit overzicht ontbreken omdat OHRA en het ziekenhuis nog geen tarieven overeengekomen zijn voor deze behandelingen. Daarom worden de tarieven regelmatig bijgewerkt. Houd dus onze website goed in de gaten!
Bekijk de tarievenlijst [PDF] van ziekenhuisbehandelingen onder de € 885,- in het behandeljaar 2017. Niet schrikken, hij is erg lang.