Verloskundige zorg rondom de bevalling

Verloskundige zorg is de zorg voor, tijdens en na de bevalling. Je krijgt de verloskundige hulp van een verloskundige, specialist of huisarts. Op deze pagina lees je meer over de vergoeding van de verloskundige zorg rondom de bevalling vanuit de basisverzekering.

Onder verloskundige zorg valt ook prenatale screening. Dit zijn onderzoeken tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over de vergoeding van zwangerschapsonderzoeken vanuit de basisverzekering.

De basisverzekering vergoedt verloskundige zorg volledig. De vergoeding van verloskundige zorg geldt voor bevallingen die thuis, in het ziekenhuis, een geboortecentrum of geboortehotel plaatsvinden. Goed om te weten voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt een eigen bijdrage.

Voor kraamzorg na de bevalling gelden aparte voorwaarden. Lees meer over de vergoeding van kraamzorg.

Meer weten over zorg rondom zwangerschap?
Bekijk dan het speciale informatieblok Zwanger met uitgebreide informatie rondom zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en als je kindje geboren is.

Nee, je hebt  geen eigen risico voor verloskundige zorg.

Voor de kosten van andere zorg rondom de bevalling, zoals laboratoriumonderzoek of ambulancevervoer in verband met de bevalling geldt wel een verplicht eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Nee, voor verloskundige zorg betaal je geen eigen bijdrage tenzij er sprake is van een poliklinische bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Voor een bevalling met medische noodzaak geldt geen eigen bijdrage.

De hoogte van de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak in het ziekenhuis is afhankelijk van het tarief dat het ziekenhuis in rekening brengt. De eigen bijdrage is het verschil in het tarief poliklinische bevalling en de maximale vergoeding van € 219,- vanuit de basisverzekering.

Voor een poliklinische bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie geldt in 2020 een vaste eigen bijdrage van € 362,61.

Je kunt voor verloskundige hulp terecht bij verloskundigen. OHRA vergoedt alle kosten. Met onze Zorgvergelijker vind je verloskundigen bij jou in de buurt. Gebruik als zoekterm: 'Verloskundige'.

Ja. Kies je voor een verloskundige of instelling waarmee OHRA geen contract heeft afgesloten? Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Nee, je hebt vooraf geen toestemming nodig van OHRA.