Persoonlijke alarmeringssystemen

Iemand met een lichamelijke handicap kan met een persoonlijk alarmeringssysteem direct om medische of technische hulp vragen. Dit systeem bestaat uit een draagbare, draadloze noodschakelaar waarmee u in noodsituaties een telefoonkiesautomaat aan kunt zetten. Deze automaat legt contact met een centrale. In deze centrale is 24 uur per dag iemand aanwezig en stuurt een hulpverlener naar u toe als dat nodig is.

Heeft u een medische indicatie om een persoonlijk alarmeringssysteem te gebruiken? Dan vergoedt uw basisverzekering de apparatuur. U kunt de persoonlijke alarmeringsapparatuur huren of kopen. Dan moet u wel aan de volgende voorwaarde voldoen:

  • U bent lichamelijk gehandicapt en er bestaat een grote kans dat u plotseling een beroep moet doen op medische of technische hulp.

Let op: de abonnementskosten van de alarmcentrale betaalt u zelf.

Heeft u al een persoonlijk alarmeringssysteem, maar werkt het niet goed meer? Neem dan contact op met de leverancier. Deze zorgt voor reparatie of vervanging. Een persoonlijk alarmeringssysteem gaat gewoonlijk 10 jaar mee.

Heeft u een sociale indicatie om een persoonlijk alarmeringssysteem te gebruiken? Bijvoorbeeld om bij een val hulp van buren of familie in te roepen? Dan vergoedt de aanvullende verzekering de apparatuur. U kunt de persoonlijke alarmeringsapparatuur huren of kopen. In de tabel hieronder ziet u wat uw aanvullende verzekering per jaar maximaal vergoedt voor een persoonlijk alarmeringssysteem.

Let op: de abonnementskosten van de alarmcentrale betaalt u zelf.

VerzekeringVergoeding
Sterk-
Aanvullend-
Extra Aanvullend-
Uitgebreid€ 150,-

Onderstaande verzekeringen kunt u niet meer afsluiten. Heeft u deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

VerzekeringVergoeding
Jongeren-
Uitgebreid Vitaal€ 150,-
Extra Uitgebreid€ 150,-
Compleet€ 150,-
Extra Sterk-
Zelfverzekerd Compact-

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u op hoeveel vergoeding u nog recht heeft. Ook ziet u hoeveel u al heeft verbruikt.

Heeft u al een persoonlijk alarmeringssysteem, maar werkt het niet goed meer? Neem dan contact op met de leverancier. Deze zorgt voor reparatie of vervanging. Een persoonlijk alarmeringssysteem gaat gewoonlijk 10 jaar mee.

Als u het hulpmiddel leent, dan heeft u geen eigen risico. Wordt het hulpmiddel uw eigendom, dan is het mogelijk dat u een eigen risico moet betalen. U heeft zelf gekozen wat het eigen risico van uw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heeft u dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaalt u maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heeft u dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaalt u niets voor het hulpmiddel.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Ontvangt u een vergoeding voor zorg uit uw aanvullende verzekering? Dan betaalt u geen eigen risico.

Nee, voor een persoonlijk alarmeringssysteem betaalt u geen eigen bijdrage.

Een persoonlijk alarmeringssysteem wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Heeft u toestemming gekregen van OHRA? Een gecontracteerde leverancier levert het alarmeringssysteem binnen 5 werkdagen bij u thuis. U mag zelf uw leverancier kiezen. Vind hier een leverancier. Kijk onder 'Personenalarmering' of 'Alarmeringsapparatuur'.

U mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • U vraagt OHRA vooraf om toestemming.
  • U voorziet OHRA van een toelichting van uw behandelend arts.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Ja, u heeft altijd vooraf toestemming nodig van OHRA.

Om toestemming aan te vragen vult u, samen met uw behandelend arts, het Aanvraagformulier medische alarmering [PDF] in. Het ingevulde formulier kunt u sturen naar:
OHRA
Postbus 4172
5004 JD Tilburg