Persoonlijke alarmeringssystemen

Iemand met een lichamelijke handicap kan met een persoonlijk alarmeringssysteem direct om medische of technische hulp vragen. Dit systeem bestaat uit een draagbare, draadloze noodschakelaar waarmee je in noodsituaties een telefoonkiesautomaat aan kunt zetten. Deze automaat legt contact met een centrale. In deze centrale is 24 uur per dag iemand aanwezig en stuurt een hulpverlener naar jou toe als dat nodig is.

Heb je een medische indicatie om een persoonlijk alarmeringssysteem te gebruiken? Dan vergoedt jouw basisverzekering de apparatuur. Je kunt de persoonlijke alarmeringsapparatuur huren of kopen. Dan moet je wel aan de volgende voorwaarde voldoen:

  • Je bent lichamelijk gehandicapt en er bestaat een grote kans dat je plotseling een beroep moet doen op medische of technische hulp.

Let op: de aansluitkosten en de abonnementskosten en van de alarmcentrale betaal je zelf.

Heb je al een persoonlijk alarmeringssysteem, maar werkt het niet goed meer? Neem dan contact op met de leverancier. Deze zorgt voor reparatie of vervanging. Een persoonlijk alarmeringssysteem gaat gewoonlijk 10 jaar mee.

Heb je een sociale indicatie om een persoonlijk alarmeringssysteem te gebruiken? Bijvoorbeeld om bij een val hulp van buren of familie in te roepen? Dan vergoedt de aanvullende verzekering de apparatuur. Je kunt de persoonlijke alarmeringsapparatuur huren of kopen. In de tabel hieronder zie je wat jouw aanvullende verzekering per jaar maximaal vergoedt voor een persoonlijk alarmeringssysteem.

Let op: de aansluitkosten en de abonnementskosten van de alarmcentrale betaal je zelf.

VerzekeringVergoeding
Sterk / Sterk Fysio Meenemen-
Aanvullend / Aanvullend Fysio Meenemen-
Extra Aanvullend / Extra Aanvullend Fysio Meenemen-
Uitgebreid€ 150,-

Onderstaande verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

VerzekeringVergoeding
Uitgebreid Vitaal€ 150,-
Extra Uitgebreid€ 150,-
Compleet€ 150,-
Zelfverzekerd Compact-

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je op hoeveel vergoeding je nog recht hebt. Ook zie je hoeveel je al hebt verbruikt.

Heb je al een persoonlijk alarmeringssysteem, maar werkt het niet goed meer? Neem dan contact op met de leverancier. Deze zorgt voor reparatie of vervanging. Een persoonlijk alarmeringssysteem gaat gewoonlijk 10 jaar mee.

Als je het hulpmiddel leent, dan heb je geen eigen risico. Wordt het hulpmiddel jouw eigendom, dan is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets voor het hulpmiddel.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Ontvang je een vergoeding voor zorg uit de aanvullende verzekering? Dan betaal je geen eigen risico.

Nee, voor een persoonlijk alarmeringssysteem betaal je geen eigen bijdrage.

Een persoonlijk alarmeringssysteem wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Heb je toestemming gekregen van OHRA? Een gecontracteerde leverancier levert het alarmeringssysteem binnen 5 werkdagen bij jou thuis. Je mag zelf jouw leverancier kiezen. Vind hier een leverancier. Kijk onder 'Personenalarmering' of 'Alarmeringsapparatuur'.

Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming.
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Ja, je hebt altijd vooraf toestemming nodig van OHRA.

Om toestemming aan te vragen vul je, samen met jouw behandelend arts, het Aanvraagformulier medische alarmering [PDF] in. Het ingevulde formulier stuur je naar:
OHRA
Postbus 4172
5004 JD Tilburg