Loopfietsen

Een loopfiets is een fiets zonder trappers. Je kunt je hiermee lopend verplaatsen, terwijl je op het zadel zit. Dat kan nodig zijn als jouw benen jouw gewicht niet goed kunnen dragen, waardoor lopen moeilijk is.

Heb je een probleem met jouw benen, waardoor je niet goed kunt lopen? Dan kun je een loopfiets lenen bij een leverancier (zie hierna bij 'Waar kan ik terecht?'). Dan krijg je een volledige vergoeding uit de basisverzekering. De leverancier is het bedrijf dat de loopfiets levert.

Heb je geen goede loopfiets meer? Dan kun je een nieuwe aanvragen. Als de nieuwe fiets minder kost dan € 600,-, dan kun je deze direct aanvragen bij de leverancier. Dat kan alleen bij leveranciers waarmee OHRA een contract heeft. Als de nieuwe loopfiets duurder is dan € 600,- kun je contact opnemen met OHRA. Een loopfiets gaat normaal 7 jaar mee.

Als jede loopfiets leent, dan heb je geen eigen risico. Wordt de loopfiets jouw eigendom, dan is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets voor het hulpmiddel.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

Een loopfiets wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Wij noemen dat een leverancier. Je kiest zelf een leverancier uit de lijst van bedrijven. Als je  toestemming hebt gekregen van OHRA, bezorgt de gecontracteerde leverancier de loopfiets binnen 5 werkdagen bij jou thuis. Met niet gecontracteerde leveranciers hebben wij geen afspraken gemaakt. Vind hier een leverancier waarmee OHRA een contract heeft. Kijk onder ‘Loopfietsen’.

Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

 • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming.
 • Je voorziet OHRA van een geschreven toelichting van jouw behandelend arts.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wil je een loopfiets aanschaffen? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Daarvoor gelden dan wel de volgende voorwaarden:

 • De loopfiets is niet duurder dan € 600,-.
 • OHRA heeft een contract met de leverancier van de loopfiets.

Wil je een loopfiets aanschaffen die duurder is dan € 600,-, of wil je een loopfiets van een andere leverancier? Vraag dan eerst toestemming aan OHRA.

Je vraagt schriftelijk toestemming aan bij OHRA. Je stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een geschreven toelichting van de behandelend arts die het hulpmiddel voorschrijft. In deze toelichting moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je het hulpmiddel nodig hebt.
 • Een ergotherapeutisch verslag.
 • Een prijsopgave van de kosten voor het hulpmiddel. Die vraag je aan bij een leverancier.
 • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
  - je relatienummer
  - je naam, adres en woonplaats
  - je geboortedatum
  - hoe lang je verwacht het hulpmiddel nodig te hebben
  - welk hulpmiddel je precies wilt
  - de naam van de leverancier
  - de omschrijving
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan de leverancier.

Wil je deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.