Kunstmatige inseminatie (KI)

Als het niet lukt om zwanger te worden, dan kun je kiezen uit verschillende behandelingen in een ziekenhuis:

  • Kunstmatige inseminatie (KI)
    Een arts brengt zaad van de partner of een donor in de baarmoedermond.
  • KID-behandeling
    Je maakt gebruik van een spermadonor. Een spermadonor is iemand die zijn zaad (sperma) beschikbaar stelt voor kunstmatige inseminatie (zie boven).
  • IUI-behandeling
    Een arts plaatst zaad van de partner in de baarmoederholte. Voordat deze behandeling begint, zoekt de arts eerst in een laboratorium uit wat de beste zaadcellen zijn.

Vrouwen tot 43 jaar krijgen deze behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Je krijgt de kosten van een vruchtbaarheids bevorderende behandeling alleen vergoed als er sprake is van medische noodzaak (dus bij on- of verminderde vruchtbaarheid bij de wensmoeder). De fertiliteitsarts bepaalt of dit voor de betreffende patiënt geldt en welke behandeling de best passende is (IUI/IVF/ICSI).

Meer weten over zorg rondom zwangerschap?
Bekijk dan het speciale informatieblok Zwanger met uitgebreide informatie rondom zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en als je kindje geboren is.

Een donor is iemand die zijn sperma (zaad) beschikbaar stelt. Maak je gebruik van een donor? Deze kosten krijg je niet vergoed.

Voor de basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Nee, voor kunstmatige inseminatie betaal je geen eigen bijdrage.

Voor het eerste deel van de behandeling (stimulatie, eicelpunctie) van kunstmatige inseminatie ga je naar een algemeen ziekenhuis. Je hebt daarvoor wel een geschreven toelichting nodig van jouw medisch specialist. In de toelichting moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je deze behandeling nodig hebt. Dit heet een medische indicatie. Voor het vervolg van de behandeling (inseminatie) word je verwezen naar een gespecialiseerd centrum. Deze ivf-centra verzorgen het hele traject.

Nee, je hebt vooraf geen toestemming nodig van OHRA.