Incontinentiemateriaal

Incontinentie betekent dat je moeilijk je urine en/of ontlasting kunt ophouden. Incontinentiematerialen vangen de urine en/of ontlasting op. Er zijn verschillende soorten incontinentiematerialen:

 • Absorberende materialen
  Deze hulpmiddelen zuigen urine en ontlasting op. Denk bijvoorbeeld aan luiers en broeken die je 1 keer gebruikt of makkelijk kunt wassen. Ook zijn er beschermende onderleggers voor in bed.
 • Afvoerende materialen
  Deze hulpmiddelen vangen de urine op. Denk bijvoorbeeld aan katheters. Dit is soepele holle buis. De urine loopt van de blaas via deze buis naar een zak waarin de urine wordt opgevangen. Er bestaan verschillende soorten katheters.
 • Opvangende materialen
  Deze hulpmiddelen vangen de urine op. Denk bijvoorbeeld aan urine-opvangzakken.

Je krijgt de incontinentiematerialen volledig vergoed uit de basisverzekering als:

 • Het urineverlies langer dan 2 maanden duurt of als het verlies van ontlasting langer dan 2 weken duurt.
 • Hierdoor het dagelijks leven ernstig wordt verstoord.
 • En langdurig gebruik noodzakelijk is.

De leverancier is het bedrijf dat de incontinentiematerialen levert. De leverancier overlegt met jou welke materialen voor jou het meest geschikt zijn.

Let op: voor kinderen gelden andere regels:

 • Kinderen tot 3 jaar krijgen geen vergoeding voor incontinentiematerialen.
 • Kinderen vanaf 3 jaar krijgen incontinentiemateriaal vergoed als zij incontinent zijn door een medische oorzaak, bijvoorbeeld door een handicap.
 • Kinderen krijgen geen vergoeding als er alleen sprake is van bedplassen.

Incontinentiematerialen worden vergoed uit de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Nee, voor deze hulpmiddelen betaal je geen eigen bijdrage.

Vind een leverancier. Kijk onder ‘Incontinentiemateriaal’.

Wij hebben afspraken gemaakt met 3 leveranciers voor het leveren van incontinentiemateriaal. Zij voldoen allen aan de eisen die OHRA stelt aan de kwaliteit van de hulpmiddelen en de service van de leverancier. Onze gecontracteerde leveranciers bezorgen door heel Nederland aan huis.

 • OneMed B.V. kun je bereiken op telefoonnummer 08000662 (gratis) op werkdagen van 8:00 tot 21:00 uur. Of kijk op Bosman.
 • BENU Direct kun je bereiken op telefoonnummer 08006555555 (gratis) op werkdagen van 8:30 tot 18:00 uur. Of kijk op BENU Direct.
 • MediReva kun je bereiken op telefoonnummer 08000201201 (gratis) op alle dagen van de week van 8:30 tot 17:30 uur. Of kijk op MediReva.

Je kunt voor normale bestellingen en advies tijdens kantooruren terecht bij de leverancier. Voor spoedgevallen is de leverancier 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. Een spoedlevering vindt, als het nodig is, binnen 4 uur plaats.

Thuis laten bezorgen
Je kiest zelf of je het materiaal bij jou thuis laat bezorgen of dat je het ophaalt bij een servicepunt bij jou in de buurt.

Je hebt een verwijzing met medische indicatie nodig van jouw behandelend arts.

Je mag een andere leverancier kiezen daarmee heeft OHRA echter geen service afspraken gemaakt. Meer weten? Neem contact op met de leverancier.

Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

 • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming.
 • Je voorziet OHRA van een toelichting van de arts die jou behandelt.
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Ga je naar een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Ga je naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Vraag dan altijd eerst om toestemming bij OHRA.

Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een brief van de arts die de incontinentiematerialen voorschrijft. Deze brief moet een medische diagnose bevatten en moet verklaren waarvoor je de incontinentiematerialen nodig hebt.
 • Een prijsopgave van de kosten van de incontinentiematerialen. Die vraag je aan bij een leverancier.
 • Een brief van jezelf aan OHRA. Hierin vermeld je:
  - je relatienummer;
  - je naam, adres en woonplaats;
  - je geboortedatum;
  - hoe lang je verwacht de incontinentiematerialen nodig te hebben;
  - de naam van de leverancier van jouw incontinentiematerialen;
  - welke incontinentiematerialen je precies wilt;
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan de leverancier.
Wil je deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.