Dieetpreparaten

Een dieetpreparaat is dieetvoeding die anders is gemaakt en een andere vorm heeft dan gewone voeding. Een dieetpreparaat is alleen voor mensen die ziek zijn. Er zijn allerlei soorten dieetpreparaten. Je gebruikt een dieetpreparaat als je geen normale voeding kunt eten of als je niet genoeg voedsel binnenkrijgt.

Je krijgt dieetpreparaten vergoed vanuit de basisverzekering.

De vergoeding van dieetpreparaten (polymere, oligomere, monomere en modulaire) vanuit de basisverzekering geldt als je geen gebruik kunt maken van aangepaste voeding of andere bijzondere voeding en als je:

 • Lijdt aan een stofwisselingsstoornis.
 • Lijdt aan een voedselallergie.
 • Lijdt aan een resorptiestoornis.
 • Lijdt aan een ziektegerelateerde ondervoeding of een risico daarop.
 • Daarop bent aangewezen volgens de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard.

Dieetpreparaten worden vergoed door de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

Je kiest zelf je zorgverlener of leverancier. Vind een zorgverlener of leverancier bij jou in de buurt. Je kunt je selectie verfijnen op: hulpmiddel, dieetpreparaten.

Jouw zorgverlener moet eerst voor de leverancier de 'dieetpreparaten verklaring' invullen.

Je mag naar een zorgaanbieder die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

 • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming.
 • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandeld arts.
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • De dieetpreparaten moeten voorgeschreven zijn door de arts verstandelijk gehandicapten, specialist ouderengeneeskunde, medisch specialist of een diëtist.
 • Jouw zorgverlener moet voor de leverancier de ‘dieetpreparaten verklaring’ invullen.
 • Als je naar een leverancier gaat waarmee OHRA afspraken heeft gemaakt, dan beoordeelt de leverancier of je de dieetpreparaten vergoed krijgt.
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je altijd vooraf toestemming (een akkoordverklaring) vragen aan OHRA. Je doet dit door de ‘dieetpreparaten verklaring’ door jouw zorgverlener te laten invullen en deze artsenverklaring te sturen naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 90152
  5000 LD Tilburg

Geef hierbij ook aan bij welke leverancier je de dieetpreparaten wilt bestellen? Je ontvangt van ons binnen 5-10 werkdagen een bericht terug.

Heb je vooraf geen akkoordverklaring aangevraagd maar wel recht op vergoeding? Stuur dan de ingevulde ‘dieetpreparaten verklaring’ mee met je rekeningen. Wij beoordelen dan alsnog of de rekeningen vergoed kunnen worden.