Beeldschermloepen

Een beeldschermloep is een hulpmiddel voor slechtzienden. De loep bestaat uit een camera en een beeldscherm. Je richt de camera op tekst om deze tekst te vergroten. De vergrote tekst wordt weergegeven op het beeldscherm. Dit kan zowel in kleur als zwart-wit. Je kunt de beeldschermloep ook gebruiken in combinatie met een computer. Op de loep is een deel cameravergroting en een deel computerscherm gelijktijdig te zien. Deze combinatie wordt ook wel ‘split’ genoemd.

Een beeldschermloep kun je lenen. De loep wordt dus niet jouw eigendom. Je hebt recht op 1 beeldschermloep, vast of mobiel. Je krijgt de kosten vergoed vanuit de basisverzekering als je voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je kunt niet met een eenvoudiger hulpmiddel lezen, je kunt dus alleen nog lezen met een beeldschermloep.
 • Je kunt goed met de beeldschermloep omgaan.

Je hebt daarnaast een brief met medische diagnose nodig van jouw oogarts of een zorgverlener van een visueel adviescentrum. In deze brief moet staan welke oogklachten en beperkingen je hebt en welk hulpmiddel je nodig hebt.

Ga je naar een leverancier met wie OHRA een contract heeft? Dan krijg je de kosten voor het lenen van een beeldschermloep helemaal vergoed. Kies je voor een leverancier met wie OHRA geen contract heeft? Dan koop je de beeldschermloep. De loep wordt dan jouw eigendom. Je krijgt dan het bedrag vergoed dat de leverancier van OHRA zou krijgen, als jij een loep zou lenen.

Je krijgt de vergoeding in termijnen uitbetaald. Dit wordt verspreid over een aantal maanden en/of jaren. Dit hangt af van hoe lang je de beeldschermloep gebruikt. Je moet deze deelvergoeding iedere periode opnieuw aanvragen bij OHRA.

Een beeldschermloep gaat meestal minstens 5 jaar mee. Als je geen goede beeldschermloep meer hebt, kun je deze vervangen voor een nieuwe beeldschermloep. OHRA vergoedt de kosten voor het lenen.

Je leent het hulpmiddel. Hiervoor heb je geen eigen risico.

Nee, je betaalt geen eigen bijdrage voor een beeldschermloep.

De beeldschermloep wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Wij noemen dat een leverancier. Vind hier een leverancier. Kijk onder ‘Beeldschermloep’. De leveranciers met wie OHRA een contract heeft, leveren binnen 7 werkdagen een beeldschermloep. Je moet dan wel een medische diagnose hebben van jouw oogarts.

Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

 • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming.
 • Je stuurt OHRA een brief van jouw oogarts. In deze brief staat welke beperkingen je hebt en waarom je de beeldschermloep nodig hebt.
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Leen je een beeldschermloep bij een leverancier met wie OHRA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Ga je naar een leverancier met wie OHRA geen contract heeft? Vraag dan altijd eerst om toestemming.

Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming bij OHRA. Je stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een brief van de oogarts die jou de beeldschermloep voorschrijft. In deze brief moet staan dat je de beeldschermloep om een medische reden nodig hebt;
 • Een prijsopgave van de kosten van een beeldschermloep. Je kunt deze aanvragen bij de leverancier;
 • Een brief van jezelf aan OHRA. Hierin vermeld je:
  - je relatienummer
  - je naam, adres en woonplaats;
  - je geboortedatum;
  - hoe lang je de beeldschermloep verwacht nodig te hebben;
  - welke beeldschermloep je precies wilt;
  - de naam van de leverancier.

Wil je deze brief nu maken? Vul dan het formulier in.