Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg aan jou en aan jouw pasgeboren kindje. Een kraamhulp helpt je met de zorg, geeft advies en aanwijzingen. Je kunt de kraamzorg thuis krijgen, in het ziekenhuis of in een alternatieve instelling voor een bevalling. Bijvoorbeeld een geboortecentrum of geboortehotel.

Vergoeding voor kraamzorg

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2020?

  Vanuit de basisverzekering heb je recht op kraamzorg. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het kraamcentrum gebruikt hiervoor officiële richtlijnen die staan in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf). De basisverzekering vergoedt maximaal 80 uren kraamzorg verdeeld over 10 dagen. Je betaalt voor kraamzorg altijd een eigen bijdrage.

  Jouw verloskundige of arts stelt de indicatie voor kraamzorg. Dit betekent dat zij aangeven hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Soms heb je na de bevalling meer zorg nodig dan de verloskundige of jouw arts van tevoren dacht. Je kunt dan meer kraamzorg krijgen.

  Om voor vergoeding van kraamzorg in aanmerking te komen, moet de zwangerschap in principe meer dan 18 weken hebben geduurd.

  Meer weten over zorg rondom zwangerschap?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Zwanger met uitgebreide informatie rondom zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en als je kindje geboren is.

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2020?

  Afhankelijk van jouw aanvullende verzekering heb je recht op vergoeding van de eigen bijdrage voor kraamzorg.

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Sterk / Sterk Fysio Meenemen -
  Aanvullend / Aanvullend Fysio Meenemen -
  Extra Aanvullend / Extra Aanvullend Fysio Meenemen -
  Uitgebreid 100%

  Onderstaande verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Uitgebreid Vitaal -
  Extra Uitgebreid 100%
  Compleet 100%
  Zelfverzekerd Compact -

  Meer weten over zorg rondom zwangerschap?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Zwanger met uitgebreide informatie rondom zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en als je kindje geboren is.

 • Wanneer kan ik extra uren kraamzorg krijgen?

  Vanuit de aanvullende verzekering kun je extra uren kraamzorg krijgen in de volgende situaties:

 • Heb ik een eigen risico?

  Nee, voor kraamzorg heb je geen eigen risico. Ook de eigen bijdrage wordt niet verrekend met het eigen risico.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Ja, voor kraamzorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering betaal je een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van waar je de kraamzorg krijgt:

  • Krijg je kraamzorg thuis, dan is de eigen bijdrage € 4,50 per uur
  • Verblijf je poliklinisch in een ziekenhuis, geboortehotel of geboortecentrum zonder medische noodzaak? Dan betaal je een eigen bijdrage van € 18,- per dag voor de moeder en € 18,- per dag voor een kind. Als jouw zorgverlener een hoger bedrag declareert dan het wettelijke tarief van € 219,- per dag dan betaal je het hogere bedrag als eigen bijdrage
  • Verblijf je poliklinisch in het ziekenhuis met medische noodzaak dan betaal je geen eigen bijdrage

  Heb je een aanvullende verzekering, dan is het mogelijk dat je een vergoeding krijgt voor de eigen bijdrage. Onder het kopje 'Wat krijg ik vergoed uit de aanvullende verzekering in 2020?' zie je de vergoeding van de aanvullende verzekering.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kiest zelf naar welk kraamcentrum je gaat. Ga je naar een kraamcentrum waarmee wij afspraken hebben gemaakt, dan kun je er bijvoorbeeld op rekenen dat de service goed is. Ook weet je dan dat de kraamverzorgsters deskundig zijn en een diploma hebben. Vind hier een kraamcentrum bij jou in de buurt. Gebruik als zoekterm 'Kraamzorg'.

 • Mag ik naar een andere zorgaanbieder?

  Ja, je mag ook naar een kraamcentrum waarmee wij geen afspraken hebben gemaakt. Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Nee, voor kraamzorg die valt onder de basisverzekering heb je geen toestemming nodig van OHRA.

 • Hoe vraag ik kraamzorg aan?

  Regel je kraamzorg uiterlijk in de 4e maand van je zwangerschap. Neem contact op met het kraamcentrum van jouw keuze. Je zoekt eenvoudig een kraamcentrum in de buurt met onze Zorgvinder. Gebruik de zoekterm ‘Kraamzorg’.

  Kraamzorg geregeld? Vraag dan snel een kraampakket bij ons aan via ons telefoonnummer +31 (0)13 593 80 02 of via het online formulier. Vraag het kraampakket vóór de 5e maand van je zwangerschap aan. Je ontvangt het kraampakket in de 7e maand van jouw zwangerschap. Jouw partner kan het kraampakket niet aanvragen. Lees meer informatie over kraamzorg.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen