Zwangerschapsonderzoek

Ben je zwanger? Dan heb je tijdens jouw zwangerschap recht op onderzoek. Dit heet ook wel prenatale screening. Voorbeelden zijn de 12-weken echo en de 20-weken echo. Verder bestaat de prenatale screening uit de volgende onderdelen:

  • Informatie over de onderzoeken die onder prenatale screening vallen (zie punten hierna). De verloskundige of echoscopist vertelt je wat de onderzoeken inhouden, wat je kunt verwachten aan mogelijke uitslagen, en wat de gevolgen zijn als een uitslag niet helemaal goed is. Een gesprek na het onderzoek hoort hier ook bij.
  • Bij een combinatietest test de arts de kans op de geboorte van een kind met het syndroom van Down (kinderen met een verstandelijke handicap). Voor vergoeding van de combinatietest uit de basisverzekering is een medische indicatie nodig. Krijg je geen vergoeding voor de combinatietest uit de basisverzekering? Dan kan het zijn dat in jouw aanvullende verzekering een vergoeding is opgenomen.
  • Komt uit de combinatietest een verhoogde kans op een afwijking, dan kun je kiezen voor vervolgonderzoek. Een voorbeeld is de niet-invasieve test (NIPT). Jouw bloed wordt onderzocht en getest op Downsyndroom. Andere voorbeelden van onderzoeken zijn de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.
  • Vanaf april 2017 wordt vanuit een subsidieregeling een vergoeding verleend voor de NIPT zonder medische indicatie. Deze subsidieregeling loopt tot 1 september 2019. Er is een eigen bijdrage van toepassing van € 175,-.
  • De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt door de basisverzekering vergoed als er sprake is van een medische indicatie. Met dit onderzoek kunnen eventuele lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind worden opgespoord, zoals het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau.

We begrijpen dat je er liever niet aan denkt. Maar bij ernstige afwijkingen bestaat de mogelijkheid om de zwangerschap af te breken. Dit is wettelijk toegestaan tot een zwangerschapsduur van 24 weken.

De basisverzekering vergoedt verschillende onderdelen van prenatale screening:

Vergoeding
Voorlichting en advies over de onderzoeken100%
20-weken echo100%
Combinatietest100% als je een medische indicatie hebt
Niet-invasieve prenatale test (NIPT)100% als je een medische indicatie hebt

Heb je geen medische indicatie? Dan kun je sinds 1 april 2017 ook een NIPT laten doen. Deze wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar valt onder de subsidieregeling van het ministerie van VWS. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage van € 175,- aan de instantie die de NIPT uitvoert. Heb je voor 1 april 2017 een NIPT laten doen? Dan krijg je die dus alleen vergoed als je hiervoor een medische indicatie had.

Met een aanvullende verzekering van OHRA kun je recht hebben op een vergoeding van extra onderzoek(en) tijdens jouw zwangerschap. De aanvullende verzekeringen bieden geen vergoeding van de NIPT.

Aanvullende verzekeringVergoeding
SterkGeen
Aanvullend Geen
Extra AanvullendGeen
Uitgebreid100% medisch niet noodzakelijke combinatietest
Onderstaande aanvullende verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
Uitgebreid VitaalGeen
Extra Uitgebreid100% medisch niet noodzakelijke combinatietest
Compleet100% medisch niet noodzakelijke combinatietest
Zelfverzekerd CompactGeen

Is het tijdens jouw zwangerschap noodzakelijk om laboratoriumonderzoek zoals bloedonderzoek uit te voeren? Dan vergoedt de basisverzekering het laboratoriumonderzoek. Hiervoor heb je een eigen risico. Voor de NIPT heb je ook een eigen risico. Voor de andere prenatale screenings heb je geen eigen risico.

Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Je betaalt alleen voor de gesubsidieerde NIPT zonder medische indicatie een eigen bijdrage van € 175,-.

Je kunt voor zwangerschapsonderzoek terecht bij door OHRA erkende zorgverleners. Je weet dan zeker dat je goede zorg krijgt en dat OHRA alle kosten vergoed. Met onze Zorgvergelijker vind je zorgverleners bij jou in de buurt waarmee OHRA een contract heeft. Vul als zoekterm in: 'Prenatale screening'.

Kies je voor een zorgverlener of instelling waarmee OHRA geen contract heeft afgesloten? Dan vergoeden wij de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Nee, je hebt vooraf geen toestemming nodig van OHRA.