Longvibrators

Een longvibrator is een apparaatje dat het slijm in de longen losmaakt. De longvibrator is voor mensen met een chronische longaandoening. Chronisch betekent dat de aandoening langdurig en slepend is.

Je krijgt de longvibrator volledig vergoed uit de basisverzekering. De leverancier is het bedrijf dat de longvibrator levert. Je leent de longvibrator. De longvibrator is dus niet jouw eigendom.

Heb je een longvibrator, maar is die niet meer goed? Dan kun je de longvibrator vervangen. Neem daarvoor direct contact op met jouw leverancier (het bedrijf dat de longvibrator levert). De leverancier beoordeelt voor OHRA of je recht hebt op een nieuwe longvibrator.

Je leent dit hulpmiddel. Hiervoor heb je geen eigen risico.

Nee, voor de longvibrator betaal je geen eigen bijdrage.

Heeft een arts jouw probleem vastgesteld? Dan kies je een leverancier die de longvibrator levert. Je hebt wel eerst een geschreven toelichting nodig van jouw arts. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je de longvibrator nodig hebt. Vind hier een leverancier. Kijk onder 'Longvibrator'. Kies je voor een gecontracteerde leverancier dan heb je de longvibrator binnen 2 werkdagen in huis.

Je mag ook naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

 • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming.
 • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Bestel je de longvibrator bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Ga je naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Dan moet je wel eerst toestemming vragen.

Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een geschreven toelichting van de arts die de longvibrator voorschrijft. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je de longvibrator nodig hebt.
 • Een prijsopgave van de kosten van de longvibrator. Die vraag je aan bij een leverancier.
 • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
  - je relatienummer
  - je naam, adres en woonplaats
  - je geboortedatum
  - hoe lang je de longvibrator nodig hebt
  - de naam van de leverancier die de longvibrator levert
  - welke longvibrator je precies wilt
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan de leverancier.

Wil je deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.