Fysiotherapie en oefentherapie

Je gaat naar de fysiotherapeut als je klachten hebt door jouw houding. De fysiotherapeut helpt je en geeft advies. Bijvoorbeeld over hoe je klachten voorkomt of hoe je zo goed mogelijk met klachten omgaat die niet meer overgaan. Ook een oefentherapeut Cesar/Mensendieck behandelt deze klachten. Het verschil is dat de oefentherapeut je vooral oefeningen geeft die je zelf thuis kunt doen zonder apparaten.

Kinderen tot 18 jaar krijgen de behandelingen vergoed als de behandeling voorkomt op de lijst met indicaties [PDF]. De vergoeding geldt voor een bepaalde periode. Deze periode staat ook op de lijst met indicaties.

Komt de klacht niet voor op de lijst met indicaties? Dan hebben kinderen tot 18 jaar per aandoening recht op 9 behandelingen per jaar. Hebben zij na deze 9 behandelingen nog steeds last van de aandoening? Dan hebben zij recht op maximaal 9 extra behandelingen voor deze aandoening. In totaal kunnen zij dus een vergoeding krijgen voor 18 behandelingen.

Wil je meer weten over fysiotherapie? Lees dan de details.

 • Komt jouw klacht voor op de lijst met indicaties [PDF]? Dan krijg je fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling. Jouw fysiotherapeut kan jou vertellen of je recht hebt op deze vergoeding. De vergoeding geldt in een aantal gevallen voor een bepaalde periode. Ook deze periode is vastgelegd in de lijst met indicaties en geldt vanaf de 1e behandeling.
 • Bij artrose in de knie- en heupgewrichten krijg je maximaal 12 behandelingen per 12 maanden vergoed.
 • Voor etalagebenen krijg je maximaal 37 behandelingen fysiotherapie per 12 maanden (gesuperviseerde looptherapie, GLT bij etalagebenen stadium 2 (claudicatio intermittens)) vergoed.
 • Je krijgt een vergoeding voor oefentherapie als je COPD met Gold stadium 2 of hoger hebt. Het aantal behandelingen dat je krijgt hangt af van de GOLD-classificatie. De GOLD-classificatie wordt wereldwijd gebruikt en is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie.
  - Klasse A: 5 behandelingen in jaar 1 (12 maanden).
  - Klasse B: 27 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 3 behandelingen per jaar vanaf jaar 2.
  - Klasse C en D: 70 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 52 behandelingen per jaar vanaf jaar 2.
  De therapeut bepaalt aan de hand van een vragenlijst en het aantal longaanvallen van de afgelopen 12 maanden in welke klasse je valt.

De vergoeding voor bekken(bodem) fysiotherapie valt onder de speciale vergoeding voor bekkentherapie.

Wil je meer weten over fysiotherapie? Lees dan de details.

De vergoeding vanuit de aanvullende verzekering geldt voor de behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie Cesar/Mensendieck samen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
Sterk9 behandelingen
Aanvullend9 behandelingen
Extra Aanvullend9 behandelingen
Uitgebreid18 behandelingen

Onderstaande aanvullende verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
Uitgebreid Vitaal18 behandelingen
Extra Uitgebreid40 behandelingen
Compleet40 behandelingen
Zelfverzekerd Compact9 behandelingen

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je op hoeveel vergoeding je nog recht hebt Ook zie je hoeveel je al hebt verbruikt.

Je krijgt niet alle therapieën vergoed. Hieronder leest je wat je niet vergoed krijgt:

 • Een behandeling waarmee je jouw conditie wilt verbeteren.
 • Oedeemtherapie/littekenbehandeling die het gevolg is van cosmetische ingrepen. Cosmetische ingrepen zijn behandelingen in een ziekenhuis die niet echt nodig zijn, maar die je laat doen om jouw uiterlijk te veranderen. Bij een ingreep kan zich vocht ophopen onder de huid. Dit vocht heet oedeem.
 • Littekenbehandeling na een normaal wondherstel. Dit betekent dat jouw wond goed geneest en dat er met het litteken niets aan de hand is.
 • Shockwavetherapie, soms zet een fysiotherapeut Shockwave in als onderdeel van een behandeling fysiotherapie. Voor zo'n behandeling met Shockwave, vergoeden wij alleen het bedrag dat je normaal ook vergoed zou krijgen voor fysiotherapie zonder Shockwave. Als er apart kosten voor het onderdeel Shockwave in rekening worden gebracht, betaal je die zelf.

Kinderen jonger dan 18 jaar hebben geen eigen risico. Ben je 18 jaar of ouder? Dan geldt het eigen risico voor de behandelingen die je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt.

Voor de vergoedingen uit jouw aanvullende verzekering heb je geen eigen risico.

Nee, je betaalt voor fysiotherapie en oefentherapie geen eigen bijdrage.

Je kunt in principe zonder verwijzing naar de fysiotherapeut of oefentherapeut. Heb je toch een verwijzing nodig, dan zal de fysiotherapeut of oefentherapeut jou hierop wijzen.

Je hebt een verwijzing nodig van jouw huisarts of medisch specialist wanneer de fysio- of oefentherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Jouw behandeling moet binnen 3 maanden na afgifte van de verwijzing starten, anders is de verwijzing niet meer geldig.

Je hebt voor de fysiotherapeut of oefentherapeut geen akkoordverklaring nodig als wij een contract met de fysiotherapeut hebben afgesloten. Vind hier fysiotherapeuten of oefentherapeuten bij jou in de buurt waarmee OHRA afspraken heeft gemaakt. Kijk onder 'Fysiotherapeut' of ‘Oefentherapie/Cesar/Mensendieck’.

Hebben wij geen contract afgesloten? Dan is een akkoordverklaring alleen nodig als de behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering. Hiervoor hebben wij de verwijzing nodig, maar ook de startdatum van de therapie, de AGB code van de praktijk en de gewenste diagnosecode. Jouw therapeut kan jou deze gegevens geven. Heb je alle gegevens? Stuur deze dan met een brief waarin je om toestemming vraagt naar:

OHRA
Postbus 4172
5004 JD Tilburg

Je kunt voor de akkoordverklaring ook gebruikmaken van ons aanvraagformulier fysiotherapie/oefentherapie [PDF].

Ja, je mag ook naar een therapeut gaan die geen contract met OHRA heeft. Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.