Anticonceptie(genees)middelen

Anticonceptiegeneesmiddelen (voorbehoedsmiddelen) zijn geneesmiddelen die een zwangerschap voorkomen:

 • Anticonceptiepil: dit is de gewone pil.
 • Anticonceptiepleister (Evra): dit is een pleisterpil.
 • Anticonceptiestaafje (Implanon): dit is een staafje dat onder de huid wordt geplaatst.
 • Spiraal (Mirena): dit is een spiraaltje dat wordt ingebracht in de baarmoeder.
 • Anticonceptiering (NuvaRing): dit is een ring die wordt ingebracht in de vagina.
 • Prikpil: dit is een injectie met hormonen.

Het anticonceptiegeneesmiddel moet geregistreerd zijn, anders krijg je geen vergoeding. Ook geldt het preferentiebeleid. Dit betekent dat het geneesmiddel moet zijn voorgeschreven op werkzame stof en niet op merknaam van het geneesmiddel.

Anticonceptiemiddelen (voorbehoedsmiddelen) zijn hulpmiddelen om een zwangerschap te voorkomen:

 • Koperspiraaltje: dit is een klein voorwerp met koper dat in de baarmoeder wordt ingebracht.
 • Pessarium: dit is een vlies van rubber dat om de baarmoedermond past. Dit is geen pessarium voor de behandeling bij een baarmoederverzakking.

Wil je meer weten over de verschillende soorten anticonceptie, kijk dan hier.

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan worden de kosten voor anticonceptie(genees)middelen vergoed uit de basisverzekering. Ben je 21 jaar of ouder? Dan krijg je vanuit de basisverzekering alleen een vergoeding voor anticonceptie(genees)middelen voor behandeling van endometriose of menorragie i.c.m bloedarmoede. Voor andere indicaties krijg je geen vergoeding.

Condooms krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering.

OHRA heeft in de meeste aanvullende verzekeringen een vergoeding opgenomen voor:

 • Anticonceptie(genees)middelen vanaf 21 jaar: het gaat hier om de middelen die worden voorgeschreven voor een andere indicatie dan voor de behandeling van endometriose of menorragie i.c.m bloedarmoede. 
 • De eigen bijdrage voor de anticonceptie(genees)middelen voor verzekerden tot 21 jaar.
 • De eigen bijdrage voor de anticonceptie(genees)middelen vanaf 21 jaar: het gaat hier om de eigen bijdrage van de middelen die worden voorgeschreven voor de behandeling van endometriose of menorragie i.c.m bloedarmoede. Het maximum bedrag geldt voor de eigen bijdragen van alle medicijnen samen.
Condooms krijg je niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Aanvullende verzekeringAnticonceptie vanaf 21 jaarEigen bijdrage anticonceptie tot 21 jaarEigen bijdrage anticonceptie vanaf 21 jaar
Sterk---
Aanvullend€ 200,-100%€ 25,-
Extra Aanvullend€ 200,-100%€ 50,-
Uitgebreid€ 200,-100%€ 150,-

Onderstaande verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

Aanvullende verzekeringAnticonceptie vanaf 21 jaarEigen bijdrage anticonceptie tot 21 jaarEigen bijdrage anticonceptie vanaf 21 jaar
Uitgebreid Vitaal-100%€ 150,-
Extra Uitgebreid€ 200,-100%€ 200,-
Compleet€ 200,-100%100%
Zelfverzekerd Compact€ 200,-100%-

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je op hoeveel vergoeding je nog recht hebt. Ook zie je hoeveel je al hebt verbruikt.

Kinderen jonger dan 18 jaar hebben geen eigen risico. Ben je 18 jaar of ouder en krijg je voor anticonceptie(genees)middelen een vergoeding vanuit de basisverzekering? Dan gaat deze zorg af van jouw eigen risico. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg die boven dit bedrag uitkomen.

Ben je 21 jaar of ouder? En is de vergoeding van anticonceptie(genees)middelen opgenomen in de aanvullende verzekering? Dan heb je geen eigen risico.

Let op: laat je een spiraaltje plaatsen bij de gynaecoloog, dan moet je altijd een eigen risico betalen als je 18 jaar of ouder bent. Deze zorg valt namelijk onder ziekenhuiszorg.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Is de vergoeding van anticonceptie(genees)middelen opgenomen in de basisverzekering? Dan kan er een eigen bijdrage gelden. Op www.medicijnkosten.nl zie je voor welke medicijnen je een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog die eigen bijdrage is. De eigen bijdrage voor medicijnen is maximaal € 250,- per persoon per jaar. Of je deze eigen bijdrage vergoed krijgt, kun je terugvinden bij "Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2019?".

Je kunt voor een verwijzing voor anticonceptiegeneesmiddelen terecht bij een huisarts, specialist of verloskundige. Een herhalingsrecept voor de anticonceptiepil hoef je niet aan te vragen. De apotheek levert de anticonceptiegeneesmiddelen. Vind hier een huisarts bij jou in de buurt.

Je hebt een verwijzing nodig van jouw huisarts, specialist of verloskundige.

Je hebt toestemming van OHRA nodig als je jonger dan 21 jaar bent en een pessarium of koperhoudend spiraaltje laat plaatsen door een (huis)arts waar OHRA geen afspraken mee heeft gemaakt.

Je vraagt de akkoordverklaring schriftelijk bij OHRA aan. Je stuurt hiervoor een brief aan OHRA. Bij deze aanvraag stuur je mee:

 • Een schriftelijke, gemotiveerde toelichting van de behandelend arts, waaruit blijkt dat er sprake is van een medische indicatie.
 • Een offerte van de leverancier.
 • De volgende informatie:
  - je relatienummer
  - je naam, adres en woonplaats
  - je geboortedatum
  - de naam van de leverancier van het hulpmiddel
  - een omschrijving van het gewenste hulpmiddel
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code (bekend bij de leverancier)
  - een opgave van de periode dat je verwacht het hulpmiddel nodig te hebben

Klik hier om deze brief te maken.