Aangepaste stoelen

Een aangepaste stoel is een stoel die is aangepast aan functiebeperkingen. De stoelen zijn voorzien van een of meer van de volgende functies of aanpassingen: specifieke polstering, abductiebalk, arthrodese zittingen en/of pelottes voor zijwaartse steun. Je komt in aanmerking voor vergoeding als je problemen hebt bij het zitten en je geen gebruik kunt maken van een stoel die voldoet aan de normale ergonomische eisen. Je komt niet in aanmerking voor vergoeding als er alleen sprake is van vetzucht (obesitas), reuzen- of dwerggroei, problemen bij staan, problemen bij lopen of rugpijn in de lage rug.

Een sta-op stoel is geen aangepaste stoel. Voor een sta-op stoel is geen vergoeding mogelijk. Wel kun je als klant van OHRA profiteren van korting bij de aanschaf van een sta-op stoel via Medipoint.

Je leent de aangepaste stoel. De stoel wordt dus niet jouw eigendom. Je hebt recht op een aangepaste stoel als een ergonomische stoel niet (meer) voldoende helpt.

Een aangepaste stoel gaat meestal minstens 5 jaar mee. Als je geen goede aangepaste stoel meer hebt, kun je een nieuwe stoel lenen. OHRA vergoedt de kosten voor vervanging. De leverancier moet OHRA wel eerst om toestemming vragen.

Heb je de nieuwe stoel om een andere reden nodig dan jouw vorige aangepaste stoel? Bijvoorbeeld omdat je meer last krijgt van jouw beperking(en)? Dan heb je een verslag nodig van een ergotherapeut. In dit verslag moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je een nieuwe aangepaste stoel nodig hebt.

Vraag je een nieuwe aangepaste kinderstoel aan? Dan heb je een brief nodig van de medisch specialist met een medische indicatie. Een medische indicatie is een beschrijving van het medisch probleem door een behandelend arts. In deze brief moet staan waarom het kind een nieuwe aangepaste stoel nodig heeft. Ook heb je een verslag nodig van een ergotherapeut.

Je leent het hulpmiddel. Hiervoor betaal je geen eigen risico.

Nee, je betaalt geen eigen bijdrage voor een aangepaste stoel.

Aangepaste stoelen worden geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Wij noemen dat een leverancier. Vind hier een leverancier en zoek op aangepaste stoel. Als je leverancier toestemming heeft gekregen van OHRA, levert de leverancier jouw stoel binnen 8 weken bij jou thuis.

Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je leverancier vraagt OHRA vooraf om toestemming.
  • De leverancier voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend revalidatiearts.
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Ja, je hebt altijd eerst toestemming nodig van OHRA.