Spoedeisende zorg in het buitenland

Als je in het buitenland bent (bijvoorbeeld op vakantie), kan het voorkomen dat je direct medische zorg nodig hebt. We bedoelen dan medische zorg die niet kan wachten totdat je weer thuis bent. Dit noemen wij spoedeisende zorg in het buitenland.

De basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief. Dat kan betekenen dat je moet bijbetalen, omdat de gezondheidszorg in sommige landen veel duurder is dan in Nederland.

In de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Noord-Macedonië en Australië kun je ook de EHIC (European Health Insurance Card) gebruiken. Dit is een Europese zorgpas. Accepteert de zorgverlener in het buitenland deze kaart, dan hoef je de kosten van de behandeling niet voor te schieten. Wel kan het voorkomen dat je volgens de regels van het land, een eigen bijdrage moet betalen.

Ga je naar Marokko, Turkije, Tunesië, Servië, Bosnië en Herzegovina, of Montenegro? Dan kun je van ons een apart formulier krijgen. Accepteert de zorgverlener in het buitenland dit formulier, dan hoef je de kosten van de behandeling niet voor te schieten. Wel kan het voorkomen dat je volgens de regels van het land, een eigen bijdrage moet betalen.

Sluit je een aanvullende verzekering af, dan krijg je van OHRA een volledige vergoeding van de kosten boven het Nederlandse tarief. Dit betekent dat je ook, in de landen waar de gezondheidszorg duurder is dan in Nederland, niet hoeft bij te betalen in het geval van spoedeisende zorg.

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden ook spoedeisende mondzorg voor verzekerden vanaf 18 jaar tot maximaal € 250,-.

De aanvullende verzekering vergoedt niet alles. Het volgende krijg je niet vergoed:

  • Medische hulp die niet spoedeisend is.
  • Medische hulp die de basisverzekering niet vergoedt in Nederland.
  • Zorg die je al kon voorzien toen je naar het buitenland ging.
  • Bijkomende kosten, kosten van douaneheffing en retourvracht van toegezonden geneesmiddelen en/of hulpmiddelen.

Heb je de EHIC gebruikt en worden de kosten afgerekend met de EHIC? Dan verreken wij de vergoeding niet met het eigen risico.

Heb je de EHIC niet gebruikt en de rekening zelf betaald? Dan wordt de vergoeding wel verrekend met het eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

Geldt in het buitenland voor de genoten zorg een eigen bijdrage? Dan moet je die ter plaatse zelf betalen. Deze eigen bijdrage krijg je vergoed uit jouw eventuele aanvullende verzekering of jouw reisverzekering.

Nee, voor spoedeisende zorg in het buitenland betaal je geen eigen bijdrage.

Heb je in het buitenland spoedeisende zorg nodig? Bel dan met de OHRA Hulpdienst: +31 26 400 48 68. Dit telefoonnummer staat ook op jouw zorgpas. De Hulpdienst is dag en nacht bereikbaar.

Bij opname in het buitenland of hoge kosten moet je altijd contact opnemen met de OHRA Hulpdienst: +31 26 400 48 68. Dit telefoonnummer staat ook op jouw zorgpas. De Hulpdienst is dag en nacht bereikbaar.