Zwangerschapsonderzoek

Bent u zwanger? Dan heeft u tijdens uw zwangerschap recht op onderzoek. Dit heet ook wel prenatale screening. Een voorbeeld is de 20-weken echo. Verder bestaat de prenatale screening uit de volgende onderdelen:

  • Informatie over de onderzoeken die onder prenatale screening vallen (zie punten hierna). De verloskundige of echoscopist vertelt u wat de onderzoeken inhouden, wat u kunt verwachten aan mogelijke uitslagen, en wat de gevolgen zijn als een uitslag niet helemaal goed is. Een gesprek na het onderzoek hoort hier ook bij.
  • Bij een combinatietest test de arts de kans op de geboorte van een kind met het syndroom van Down (kinderen met een verstandelijke handicap). Voor vergoeding van de combinatietest uit de basisverzekering is in 2017 een medische indicatie nodig. Krijgt u geen vergoeding voor de combinatietest uit de basisverzekering? Dan kan het zijn dat in uw aanvullende verzekering een vergoeding is opgenomen.
  • Komt uit de combinatietest een verhoogde kans op een afwijking, dan kunt u kiezen voor vervolgonderzoek. Een voorbeeld is de niet-invasieve test (NIPT). Uw bloed wordt onderzocht en getest op Downsyndroom. Andere voorbeelden van onderzoeken zijn de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.
  • In Nederland mag de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) alleen worden verricht en vergoed na een positieve uitslag van een combinatietest. In het buitenland mag de NIPT worden verricht zonder voorafgaande combinatietest. Dit gebeurt op eigen kosten. Indien sprake is van een positieve uitslag van deze test, komen vrouwen vanaf 2016 ook in aanmerking voor vergoeding van de vervolgtesten.
  • De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt door de basisverzekering vergoed als er sprake is van een medische indicatie. Met dit onderzoek kunnen eventuele lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind worden opgespoord, zoals het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau.

De basisverzekering vergoedt verschillende onderdelen van prenatale screening:

Vergoeding
Voorlichting en advies over de onderzoeken100%
20-weken echo100%
Combinatietest100% als u een medische indicatie heeft
Niet-invasieve prenatale test (NIPT)100% als u een medische indicatie heeft
Heeft u geen medische indicatie? Dan kunt u sinds 1 april 2017 ook een NIPT laten doen. Deze wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar valt onder de subsidieregeling van het ministerie van VWS. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage van € 175,- aan de instantie die de NIPT uitvoert. Heeft u voor 1 april 2017 een NIPT laten doen? Dan krijgt u die dus alleen vergoed als u hiervoor een medische indicatie had.

Met een aanvullende verzekering van OHRA kunt u recht hebben op een vergoeding van extra onderzoek(en) tijdens uw zwangerschap. De aanvullende verzekeringen bieden geen vergoeding van de NIPT.

Aanvullende verzekeringVergoeding
SterkGeen
Aanvullend Geen
Extra AanvullendGeen
Uitgebreid100% medisch niet noodzakelijke combinatietest
Onderstaande aanvullende verzekeringen kunt u niet meer afsluiten. Heeft u deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
JongerenGeen
Uitgebreid VitaalGeen
Extra Uitgebreid100% medisch niet noodzakelijke combinatietest
Compleet100% medisch niet noodzakelijke combinatietest
Extra SterkGeen
Zelfverzekerd CompactGeen

Is het tijdens uw zwangerschap noodzakelijk om laboratoriumonderzoek zoals bloedonderzoek uit te voeren? Dan vergoedt de basisverzekering het laboratoriumonderzoek. Hiervoor heeft u een eigen risico. Voor de NIPT heeft u ook een eigen risico. Voor de andere prenatale screenings heeft u geen eigen risico.

U heeft zelf gekozen wat het eigen risico van uw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heeft u dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaalt u maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heeft u dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaalt u niets.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, u betaalt voor de onderzoeken geen eigen bijdrage.

U kunt voor zwangerschapsonderzoek terecht bij door OHRA erkende zorgverleners. U weet dan zeker dat u goede zorg krijgt en dat OHRA alle kosten vergoed. Met onze Zorgvergelijker vindt u zorgverleners bij u in de buurt waarmee OHRA een contract heeft. Vul als zoekterm in: 'Prenatale screening'.

Kiest u voor een zorgverlener of instelling waarmee OHRA geen contract heeft afgesloten? Dan vergoeden wij de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Nee, u heeft vooraf geen toestemming nodig van OHRA.