Tactiele leesapparatuur met toebehoren

'Tactiel' is wat u kunt aanraken of voelen. Tactiele leesapparatuur is apparatuur die teksten, gegevens en functies omzet in braille voor een gewone pc of schrijfmachine. Die brailletekens kunt u met uw vingers voelen en ze worden weergegeven op een leesregel.

U kunt tactiele leesapparatuur lenen bij een leverancier (zie de vraag 'Waar kan ik terecht?'). U betaalt daar niets voor.

Er zijn twee voorwaarden waaraan u moet voldoen:

 • Andere hulpmiddelen om te lezen als ziende mensen, helpen niet bij u.
 • U kunt met de apparatuur omgaan.

U kunt er ook voor kiezen om de tactiele leesapparatuur bij een andere leverancier te kopen. Dan wordt de apparatuur uw eigendom. Als u dat doet, vergoedt OHRA hoogstens het bedrag dat zij aan de leverancier zou moeten betalen als u de apparatuur zou lenen. OHRA betaalt de vergoeding niet in één keer aan u uit, maar in delen. De uitbetaling wordt verspreid over een aantal jaren, afhankelijk van hoe lang u de apparatuur gebruikt. U moet telkens kunnen aantonen dat u de apparatuur nog gebruikt.

Speciaal voor u aangepaste hulpmiddelen die daardoor niet meer geschikt zijn voor iemand anders, worden uw eigendom.

Als u geen goede tactiele leesapparatuur meer heeft, kunt u nieuwe aanvragen. Hiervoor kunt u rechtstreeks terecht bij uw leverancier.

Als u het hulpmiddel leent, dan heeft u geen eigen risico. Wordt het hulpmiddel uw eigendom? Dan is het mogelijk dat u een eigen risico moet betalen. U heeft zelf gekozen wat het eigen risico van uw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heeft u dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaalt u maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heeft u dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaalt u niets voor het hulpmiddel.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, u heeft geen wettelijke eigen bijdrage.

Tactiele leesapparatuur wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. U kiest hier een leverancier. Kijk onder 'Tactiel leesapparatuur’ voor leveranciers bij u in de buurt. U moet wel een verklaring hebben van Stichting Visio of Stichting Bartiméus dat u tactiele leesapparatuur nodig heeft. Een gecontracteerde leverancier bezorgt de tactiele leesapparatuur binnen tien werkdagen bij u thuis. Met niet gecontracteerde leveranciers hebben wij geen afspraken gemaakt.

U mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

 • U vraagt vooraf OHRA om toestemming.
 • U voorziet OHRA van een verklaring van Stichting Visio of Stichting Bartiméus.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wilt u tactiele leesapparatuur aanschaffen? Dan heeft u vooraf geen toestemming nodig van OHRA. U moet de tactiele leesapparatuur dan wel aanschaffen bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft. Wilt u tactiele leesapparatuur van een andere leverancier? Vraag dan eerst toestemming aan OHRA.

Heeft de leverancier van uw keuze geen contract met OHRA? Dan vraagt u schriftelijk toestemming aan. U stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een brief van de arts die u de tactiele leesapparatuur voorschrijft en een verklaring van Stichting Visio of Stichting Bartiméus. In deze brief moet staan welke beperkingen u heeft en waarom u het hulpmiddel nodig heeft
 • Een prijsopgave van de kosten voor de tactiele leesapparatuur. Die vraagt u aan bij een leverancier
 • Een brief van uzelf aan OHRA. Zet in uw brief:
  - uw relatienummer
  - uw naam, adres en woonplaats
  - uw geboortedatum; ◦hoe lang u verwacht het hulpmiddel nodig te hebben
  - de naam van de leverancier
  - de omschrijving
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan de leverancier.
Wilt u deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.