Spoedeisende zorg in het buitenland

Als u in het buitenland bent (bijvoorbeeld op vakantie), kan het voorkomen dat u direct medische zorg nodig heeft. We bedoelen dan medische zorg die niet kan wachten totdat u weer thuis bent. Dit noemen wij spoedeisende zorg in het buitenland.

De basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief. Dat kan betekenen dat u moet bijbetalen, omdat de gezondheidszorg in sommige landen veel duurder is dan in Nederland.

In de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië kunt u ook de EHIC (European Health Insurance Card) gebruiken. Dit is een Europese zorgpas. Accepteert de zorgverlener in het buitenland deze kaart, dan hoeft u de kosten van de behandeling niet voor te schieten. Wel kan het voorkomen dat u volgens de regels van het land, een eigen bijdrage moet betalen.

Gaat u naar Marokko, Turkije, Tunesië, Kaapverdië, Servië, Bosnië en Herzegovina, of Montenegro? Dan kunt u van ons een apart formulier krijgen. Accepteert de zorgverlener in het buitenland dit formulier, dan hoeft u de kosten van de behandeling niet voor te schieten. Wel kan het voorkomen dat u volgens de regels van het land, een eigen bijdrage moet betalen.

Sluit u een aanvullende verzekering af, dan krijgt u van OHRA een volledige vergoeding van de kosten boven het Nederlandse tarief. Dit betekent dat u ook, in de landen waar de gezondheidszorg duurder is dan in Nederland, niet hoeft bij te betalen in het geval van spoedeisende zorg.

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden ook spoedeisende mondzorg voor verzekerden vanaf 18 jaar tot maximaal € 250,-.

De aanvullende verzekering vergoedt niet alles. Het volgende krijgt u niet vergoed:

  • medische hulp die niet spoedeisend is;
  • medische hulp die de basisverzekering niet vergoedt in Nederland;
  • zorg die u al kon voorzien toen u naar het buitenland ging;
  • bijkomende kosten, kosten van douaneheffing en retourvracht van toegezonden geneesmiddelen en/of hulpmiddelen.

Heeft u de EHIC gebruikt en worden de kosten afgerekend met de EHIC? Dan verreken wij de vergoeding niet met het verplichte eigen risico.

Heeft u de EHIC niet gebruikt en de rekening zelf betaald? Dan wordt de vergoeding wel verrekend met het verplichte eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt. 

Geldt in het buitenland voor de genoten zorg een eigen bijdrage? Dan moet u die ter plaatse zelf betalen. Deze eigen bijdrage krijgt u vergoed uit uw eventuele aanvullende verzekering of uw reisverzekering.

Nee, voor spoedeisende zorg in het buitenland betaalt u geen eigen bijdrage.

Heeft u in het buitenland spoedeisende zorg nodig? Bel dan met de OHRA Hulpdienst: +31 26 400 48 68. Dit telefoonnummer staat ook op uw zorgpas. De Hulpdienst is dag en nacht bereikbaar.

Bij opname in het buitenland of hoge kosten moet u altijd contact opnemen met de OHRA Hulpdienst: +31 26 400 48 68. Dit telefoonnummer staat ook op uw zorgpas. De Hulpdienst is dag en nacht bereikbaar.