Kunstmatige inseminatie (KI)

Als het niet lukt om zwanger te worden, dan kunt u kiezen uit verschillende behandelingen in een ziekenhuis:

  • Kunstmatige inseminatie (KI)
    Een arts brengt zaad van de partner of een donor in de baarmoedermond.
  • KID-behandeling
    U maakt gebruik van een spermadonor. Een spermadonor is iemand die zijn zaad (sperma) beschikbaar stelt voor kunstmatige inseminatie (zie boven).
  • IUI-behandeling
    Een arts plaatst zaad van de partner in de baarmoederholte. Voordat deze behandeling begint, zoekt de arts eerst in een laboratorium uit wat de beste zaadcellen zijn.

Vrouwen tot 43 jaar krijgen deze behandelingen vergoed uit de basisverzekering.

Een donor is iemand die zijn sperma (zaad) beschikbaar stelt. Maakt u gebruik van een donor? Deze kosten krijgt u niet vergoed.

Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. U heeft zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, voor kunstmatige inseminatie betaalt u geen eigen bijdrage.

Voor het eerste deel van de behandeling (stimulatie, eicelpunctie) van kunstmatige inseminatie gaat u naar een algemeen ziekenhuis. U heeft daarvoor wel een geschreven toelichting nodig van uw medisch specialist. In de toelichting moet staan welke beperkingen u heeft en waarom u deze behandeling nodig heeft. Dit heet een medische indicatie. Voor het vervolg van de behandeling (inseminatie) wordt u verwezen naar een gespecialiseerd centrum. Deze ivf-centra verzorgen het hele traject.

Nee, u heeft vooraf geen toestemming nodig van OHRA.