Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg aan u en aan uw pasgeboren kindje. Een kraamhulp helpt u met de zorg, geeft advies en aanwijzingen. U kunt de kraamzorg thuis krijgen, in het ziekenhuis of in een alternatieve instelling voor een bevalling. Bijvoorbeeld een geboortecentrum of geboortehotel.

Vanuit de basisverzekering heeft u recht op kraamzorg. Hoeveel uur kraamzorg u krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het kraamcentrum gebruikt hiervoor officiële richtlijnen die staan in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg [PDF]. De basisverzekering vergoedt maximaal tachtig uren kraamzorg verdeeld over tien dagen. U betaalt voor kraamzorg altijd een wettelijke eigen bijdrage.

Uw verloskundige of arts stelt de indicatie voor kraamzorg. Dit betekent dat zij aangeven hoeveel uur kraamzorg u nodig heeft. Soms heeft u na de bevalling meer zorg nodig dan de verloskundige of uw arts van tevoren dacht. U kunt dan meer kraamzorg krijgen.

Afhankelijk van uw aanvullende verzekering heeft u recht op vergoeding van de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg.

Aanvullende verzekeringVergoeding
Sterk-
Aanvullend-
Extra Aanvullend-
Uitgebreid100%

Onderstaande verzekeringen kunt u niet meer afsluiten. Heeft u deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
Jongeren-
Uitgebreid Vitaal-
Extra Uitgebreid100%
Compleet100%
Extra Sterk100%
Zelfverzekerd Compact-

Vanuit de aanvullende verzekering kunt u extra uren kraamzorg krijgen in de volgende situaties:

Nee, voor kraamzorg heeft u geen eigen risico. Ook de eigen bijdrage wordt niet verrekend met het eigen risico.

Ja, voor kraamzorg betaalt u een wettelijke eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van waar u de kraamzorg krijgt.

  • Krijgt u kraamzorg thuis, dan is de wettelijke eigen bijdrage € 4,30 per uur.
  • Verblijft u poliklinisch in een ziekenhuis, geboortehotel of geboortecentrum zonder medische noodzaak? Dan betaalt u een wettelijke eigen bijdrage van € 17,- per dag voor de moeder en € 17,- per dag voor een kind. Als uw zorgverlener een hoger bedrag declareert dan het wettelijke tarief van € 121,- per dag dan betaalt u het hogere bedrag als eigen bijdrage.
  • Verblijft u poliklinisch in het ziekenhuis met medische noodzaak dan betaalt u geen wettelijke eigen bijdrage.

U kiest zelf naar welk kraamcentrum u gaat. Gaat u naar een kraamcentrum waarmee wij afspraken hebben gemaakt, dan kunt u er bijvoorbeeld op rekenen dat de service goed is. Ook weet u dan dat de kraamverzorgsters deskundig zijn en een diploma hebben. Vind hier een kraamcentrum bij u in de buurt. Gebruik als zoekterm 'Kraamzorg'.

Ja, u mag ook naar een kraamcentrum waarmee wij geen afspraken hebben gemaakt. Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Nee, voor kraamzorg die valt onder de basisverzekering heeft u geen toestemming nodig van OHRA.

Regel de kraamzorg uiterlijk in de 4e maand van uw zwangerschap. Neem contact op met het kraamcentrum van uw keuze. U zoekt eenvoudig een kraamcentrum in de buurt met onze Zorgvergelijker. Gebruik de zoekterm ‘Kraamzorg’.

Kraamzorg geregeld? Vraag dan snel een kraampakket bij ons aan via ons telefoonnummer 013 - 5938002. U ontvangt het kraampakket in de 7e maand van jouw zwangerschap. Kijk hier voor meer informatie.