Kappen om de schedel te beschermen

Een schedelkap is voor mensen die veel risico lopen om te vallen. Door de kap raakt u minder snel gewond aan uw hoofd.

Heeft u een wond aan uw hoofd? Of loopt u grote kans te vallen, waarbij uw hoofd kan beschadigen? Bijvoorbeeld doordat u regelmatig uit evenwicht of buiten bewustzijn raakt? Dan is het mogelijk dat u de schedelkap vergoed krijgt. U  krijgt deze vergoeding dan uit de basisverzekering. De leverancier is het bedrijf dat de schedelkap levert.

Als u een schedelkap aanschaft, is de kap van u. U kunt de schedelkap dus niet lenen.

Als u geen goede schedelkap meer heeft, kunt u direct contact opnemen met een leverancier. Een kap gaat ongeveer twee jaar mee.

De schedelkap wordt vergoed door de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. U heeft zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, u heeft geen wettelijke eigen bijdrage.

Heeft een arts uw probleem vastgesteld? Dan kiest u een leverancier die de schedelkap levert. Bij een gecontracteerde leverancier heeft u de schedelkap binnen twee werkdagen in huis. U heeft wel eerst een geschreven toelichting nodig van uw arts. In de brief moet staan welke beperkingen u heeft en waarom u de schedelkap nodig heeft.

Bekijk hier de leveranciers. Kijk onder ‘Schedelkap’.

U mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

 • U vraagt OHRA vooraf om toestemming.
 • U voorziet OHRA van een geschreven toelichting van de arts die u behandelt. In de brief moet staan welke beperkingen u heeft en waarom u de schedelkap nodig heeft.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Bestelt u de schedelkap bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heeft u vooraf geen toestemming nodig. Gaat u naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Dan moet u wel eerst toestemming vragen.

Heeft de leverancier van uw keuze geen contract met OHRA? Dan vraagt u schriftelijk toestemming. U stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een brief van de arts die u de schedelkap voorschrijft. In de brief moet staan welke beperkingen u heeft en waarom u de schedelkap nodig heeft
 • Een prijsopgave van de kosten van de schedelkap
 • Een brief van uzelf aan OHRA. Zet in uw brief:
  - uw relatienummer
  - uw naam, adres en woonplaats
  - uw geboortedatum
  - hoe lang u de schedelkap nodig heeft
  - de naam van de leverancier die uw schedelkap levert
  - welke schedelkap u precies wilt
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan uw leverancier.

Wilt u deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.