Incontinentiemateriaal

Incontinentie betekent dat u moeilijk uw urine en/of ontlasting kunt ophouden. Incontinentiematerialen vangen de urine en/of ontlasting op. Er zijn verschillende soorten incontinentiematerialen:

 • Absorberende materialen
  Deze hulpmiddelen zuigen urine en ontlasting op. Denk bijvoorbeeld aan luiers en broeken die u één keer gebruikt of makkelijk kunt wassen. Ook zijn er beschermende onderleggers voor in bed.
 • Afvoerende materialen
  Deze hulpmiddelen vangen de urine op. Denk bijvoorbeeld aan katheters. Dit is soepele holle buis. De urine loopt van de blaas via deze buis naar een zak waarin de urine wordt opgevangen. Er bestaan verschillende soorten katheters.
 • Opvangende materialen
  Deze hulpmiddelen vangen de urine op. Denk bijvoorbeeld aan urine-opvangzakken.

U krijgt de incontinentiematerialen volledig vergoed uit de basisverzekering. De leverancier is het bedrijf dat de incontinentiematerialen levert. De leverancier overlegt met u welke materialen voor u het meest geschikt zijn.

Incontinentiematerialen worden vergoed uit de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. U heeft zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, voor deze hulpmiddelen betaalt u geen eigen bijdrage.

Vind een leverancier. Kijk onder ‘Incontinentiemateriaal’.

Wij hebben afspraken gemaakt met 3 leveranciers voor het leveren van incontinentiemateriaal. Zij voldoen allen aan de eisen die OHRA stelt aan de kwaliteit van de hulpmiddelen en de service van de leverancier. Onze gecontracteerde leveranciers bezorgen door heel Nederland aan huis.

 • Bosman kunt u bereiken op telefoonnummer 08000662 (gratis) op werkdagen van 8:00 tot 21:00 uur. Of kijk op Bosman.
 • BENU Direct kunt u bereiken op telefoonnummer 08006555555 (gratis) op werkdagen van 8:30 tot 18:00 uur. Of kijk op BENU Direct.
 • MediReva kunt u bereiken op telefoonnummer 08000901901 (gratis) op alle dagen van de week van 8:30 tot 22:00 uur. Of kijk op MediReva.

U kunt voor normale bestellingen en advies tijdens kantooruren terecht bij de leverancier. Voor spoedgevallen is de leverancier 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. Een spoedlevering vindt, als het nodig is, binnen 4 uur plaats.

Thuis laten bezorgen

U kiest zelf of u het materiaal bij u thuis laat bezorgen of dat u het ophaalt bij een servicepunt bij u in de buurt.

U mag een andere leverancier kiezen daarmee heeft OHRA echter geen service afspraken gemaakt. Meer weten? Neem contact op met de leverancier.

U mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

 • U vraagt OHRA vooraf om toestemming.
 • U voorziet OHRA van een toelichting van de arts die u behandelt.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Gaat u naar een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heeft u vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Gaat u naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Vraag dan altijd eerst om toestemming bij OHRA.

Heeft de leverancier van uw keuze geen contract met OHRA? Dan vraagt u schriftelijk om toestemming. U stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een brief van de arts die u de incontinentiematerialen voorschrijft. Deze brief moet een medische diagnose bevatten en moet verklaren waarvoor u de incontinentiematerialen nodig heeft.
 • Een prijsopgave van de kosten van de incontinentiematerialen. Die vraagt u aan bij een leverancier.
 • Een brief van uzelf aan OHRA. Hierin vermeldt u:
  - uw relatienummer;
  - uw naam, adres en woonplaats;
  - uw geboortedatum;
  - hoe lang u verwacht de incontinentiematerialen nodig te hebben;
  - de naam van de leverancier van uw incontinentiematerialen;
  - welke incontinentiematerialen u precies wilt;
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan de leverancier.

Wilt u deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.