Hulpmiddelen voor mobiliteit slechtzienden

Het gaat hier om een blindentaststok en speciale stokken voor kinderen. Met een taststok kunnen blinden en slechtzienden zich vrijer bewegen. Ze kunnen met de stok horen (door met de stok te tikken) en voelen wat er voor hun voeten ligt of staat. Steun- en wandelstokken horen niet bij deze hulpmiddelen, ook al zijn ze wit of voorzien van rode bandjes.

Bent u blind of slechtziend? Dan krijgt u de taststok volledig vergoed uit de basisverzekering. De leverancier is het bedrijf dat de taststokken levert. Als u de stok normaal gebruikt, gaat de taststok minstens drie jaar mee.

Als u de taststok heeft aangeschaft, is de stok van u. U leent de taststok dus niet.

Het is mogelijk dat u een eigen risico moet betalen. U heeft zelf gekozen wat het eigen risico van uw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heeft u dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaalt u maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heeft u dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaalt u niets.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, voor de taststok betaalt u geen eigen bijdrage.

U kunt terecht bij leveranciers van taststokken. Vind hier een leverancier. Kijk onder 'Loophulpmiddelen slechtzienden'.

Na de bestelling bij een gecontracteerde leverancier heeft u de taststok binnen vijf werkdagen in huis. Kiest u voor een afwijkend model? Dan heeft u de taststok binnen vijftien dagen in huis.

U mag ook naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

 • U vraagt vooraf OHRA om toestemming.
 • U voorziet OHRA van een toelichting van uw behandelend arts.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Bestelt u de taststok bij een leverancier (bedrijf dat de taststok levert) waarmee OHRA een contract heeft? En gaat het om een standaardmodel? Dan heeft u vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Gaat u naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? En/of bestelt u geen standaardmodel? Dan moet u wel eerst toestemming vragen.

U stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • een prijsopgave van de kosten van de taststok. U kunt deze aanvragen bij de leverancier.
 • een brief van uzelf aan OHRA. Zet in deze brief:
  - uw relatienummer
  - uw naam, adres en woonplaats
  - uw geboortedatum
  - hoe lang u de taststokn verwacht nodig te hebben
  - welke taststok u precies wilt
  - de naam van de leverancier
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan de leverancier.

Wilt u deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.