Huisartsenzorg

Een huisarts is de eerste bij wie u zich meldt met vragen over uw gezondheid. De huisarts luistert naar uw klachten en stelt een diagnose. Dit betekent dat hij vaststelt wat er met u aan de hand is. De huisarts behandelt u en helpt u bij het voorkomen van ziekte. Hij kan u ook doorverwijzen naar een andere arts. De huisarts kan ook uw bloed of ontlasting laten onderzoeken in een laboratorium.

Heeft u ’s avonds, ’s nachts, in het weekend of op een feestdag een dokter nodig? Uw huisarts is aangesloten bij een huisartsenpost. Daar kunt u dan terecht.

U krijgt het bezoek aan of van de huisarts volledig vergoed uit de basisverzekering. OHRA heeft met alle huisartsen in Nederland afspraken gemaakt over de kwaliteit en prijzen.

Laboratoriumonderzoek
Vindt de huisarts een laboratoriumonderzoek noodzakelijk? Bijvoorbeeld om uw bloed of ontlasting te laten onderzoeken? Dan ontvangt u daarvoor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Deze vergoeding krijgt u als dit onderzoek wordt uitgevoerd door een laboratorium waarmee we afspraken hebben gemaakt over kwaliteit en prijzen. Voor dit onderzoek heeft u wel een eigen risico.

Wilt u zelf (preventief) uw bloed laten onderzoeken, bijvoorbeeld voor een medische controle? Dan heeft u geen verwijzing van een arts. Het onderzoek wordt dan niet vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt de kosten dan helemaal zelf.

Nee, u heeft geen eigen risico voor de huisarts.

De vergoeding voor laboratoriumonderzoek vanuit de basisverzekering valt niet onder huisartsenzorg. De huisarts is wel de opdrachtgever van het onderzoek, maar het onderzoek wordt uitgevoerd en in rekening gebracht door het laboratorium. U heeft hiervoor een eigen risico. Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan betaalt u de kosten eerst uit het verplicht eigen risico en daarna uit uw vrijwillig eigen risico. Heeft u uw eigen risico betaald? Dan wordt deze zorg uit uw verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor u bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

In 2017 is het verplichte eigen risico € 385,- per jaar.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, u betaalt geen wettelijke eigen bijdrage voor de huisarts.

U kunt terecht bij alle huisartsen. OHRA heeft met alle huisartsen in Nederland afspraken gemaakt over de kwaliteit en prijzen. Met onze Zorgvergelijker vindt u de huisartsen en laboratoria bij u in de buurt. Vul als zoekterm in 'Huisarts' of 'Huisartsenlaboratorium'.

Nee, u heeft vooraf geen toestemming van OHRA nodig.