Haar en pruiken

Door een ziekte of door de behandeling van een ziekte (bijvoorbeeld bij chemotherapie) kunnen uw haren uitvallen. Uw haar verliezen kan veel emoties losmaken. Een haarwerk (haarprothese) kan dan een goede oplossing zijn. Ook als u maar een deel van uw haar verliest.

Bent u voor lange tijd helemaal of gedeeltelijk kaal door een ziekte of de behandeling van een ziekte? Dan krijgt u uw haarwerk vergoed uit de basisverzekering. Bent u op een natuurlijke manier kaal geworden doordat u ouder wordt? Dan krijgt u het haarwerk niet vergoed.

Maximale vergoeding
U krijgt maximaal € 419,50 vergoed. Als het haarwerk duurder is, dan moet u de rest zelf betalen.

Aan wie betalen
De haarwerkspecialist stuurt de rekening van het haarwerk naar OHRA. U hoeft dus zelf niets aan de haarwerkspecialist te betalen. OHRA rekent daarna af met u. U betaalt alleen de kosten die niet worden vergoed uit de basisverzekering en/of de aanvullende verzekering.

Niet lenen
Als u het haarwerk aanschaft, is het van u. U kunt het haarwerk dus niet lenen.

Garantie
Gebruikt u het haarwerk dagelijks? En verzorgt u het goed? Dan gaat een haarwerk minimaal 1 jaar mee. De leverancier (het bedrijf dat het haarwerk levert) geeft een garantie van 1 jaar.

Vervangen
Heeft u al een haarwerk, maar is het niet meer goed? Vraag OHRA dan om een nieuwe. 

Bent u aanvullend verzekerd? Dan is het mogelijk dat u een extra vergoeding krijgt.

Schaft u een haarwerk aan? Dan ontvangt u een vergoeding uit de basisverzekering. Kost het haarwerk meer dan de vergoeding uit de basisverzekering? Dan ontvangt u uit de aanvullende verzekering nog een extra vergoeding tot een bepaald maximum (zie tabel).

Let op: deze vergoeding geldt voor de eigen bijdrage van alle hulpmiddelen samen.

Aanvullende verzekeringVergoeding
Sterk-
Aanvullend-
Extra Aanvullend€ 500,-
Uitgebreid€ 1.000,-

Onderstaande aanvullende verzekeringen kunt u niet meer afsluiten. Heeft u deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
Jongeren-
Uitgebreid Vitaal€ 1.000,-
Extra Uitgebreid€ 1.000,-
Compleet€ 1.000,-
Extra Sterk-
Zelfverzekerd Compact€ 500,-

OHRA vergoedt € 75,- in de volgende aanvullende verzekeringen voor hoofdbedekking anders dan een haarwerk:

 • OHRA Extra Aanvullend
 • OHRA Uitgebreid
 • OHRA Uitgebreid Vitaal
 • OHRA Extra Uitgebreid
 • OHRA Compleet
 • OHRA Zelfverzekerd Compact

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u op hoeveel vergoeding u nog recht heeft. Ook ziet u hoeveel u al heeft verbruikt.

Een haarwerk wordt vergoed door de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. U heeft zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Ontvangt u een vergoeding voor zorg uit uw aanvullende verzekering? Dan betaalt u geen eigen risico.

Ja, als het haarwerk duurder is dan de maximale vergoeding van € 419,50, betaalt u de rest zelf. Dit is de eigen bijdrage. Heeft u een aanvullende verzekering, dan is het mogelijk dat u een vergoeding krijgt voor de eigen bijdrage. Onder het kopje 'Wat krijg ik in 2017 vergoed uit de aanvullende verzekering?' ziet u de vergoeding per verzekering.

Heeft uw arts vastgesteld welke aandoening uw (gedeeltelijke) kaalheid veroorzaakt? Dan kiest u een leverancier waar u het haarwerk kunt bestellen. De haarwerkspecialist bekijkt of u het haarwerk vergoed krijgt. Bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft kunt u binnen vijf werkdagen terecht voor een eerste gesprek. U heeft wel eerst een brief nodig van uw arts. In de brief moet staan welke beperkingen u heeft en waarom u het haarwerk nodig heeft. Na bestelling heeft u een standaard haarwerk binnen twee werkdagen in huis. Bij een op maat gemaakt haarwerk duurt dit maximaal 15 weken.

Hier vindt u leveranciers. Kijk onder 'Haarwerken'.

U mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA. De leverancier is het bedrijf dat het haarwerk levert. Er zijn dan wel een paar voorwaarden:

 • U vraagt OHRA vooraf om toestemming.
 • OHRA vraagt om een brief van uw behandelend arts.
 • De leverancier moet een gediplomeerd kapper zijn met een certificaat SEMH of ANKO Haarwerkspecialist.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Bestelt u het haarwerk bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heeft u vooraf geen toestemming nodig van OHRA. De leverancier is het bedrijf dat het haarwerk levert. Gaat u naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Dan moet u wel eerst toestemming vragen.

Heeft de leverancier van uw keuze geen contract met OHRA? Dan vraagt u schriftelijk om toestemming bij OHRA. U stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een brief van de arts die u het haarwerk voorschrijft. Deze brief bevat een medische indicatie. In een medische indicatie beschrijft de arts die u behandelt uw medische probleem. Hij geeft hierbij aan waarom u dit haarwerk nodig heeft. Aan de hand van deze beschrijving bepalen we of u het haarwerk vergoed krijgt
 • Een prijsopgave van de kosten van het haarwerk
 • Een brief van uzelf aan OHRA. Hierin vermeldt u:
  - uw relatienummer
  - uw naam, adres en woonplaats
  - uw geboortedatum
  - hoe lang u de haarprothese nodig heeft
  - de naam van de leverancier die uw haarwerk levert
  - welk haarwerk u precies wilt
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan uw leverancier

Wilt u deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.