Fysiotherapie en oefentherapie

U gaat naar de fysiotherapeut als u klachten heeft door uw houding. De fysiotherapeut helpt u en geeft advies. Bijvoorbeeld over hoe u klachten voorkomt of hoe u zo goed mogelijk met klachten omgaat die niet meer overgaan. Ook een oefentherapeut Cesar/Mensendieck behandelt deze klachten. Het verschil is dat de oefentherapeut u vooral oefeningen geeft die u zelf thuis kunt doen zonder apparaten.

Kinderen tot 18 jaar krijgen de behandelingen vergoed als de behandeling voorkomt op de lijst met indicaties [PDF]. De vergoeding geldt voor een bepaalde periode. Deze periode staat ook op de lijst met indicaties.

Komt de klacht niet voor op de lijst met indicaties? Dan hebben kinderen tot 18 jaar per aandoening recht op 9 behandelingen per jaar. Hebben zij na deze 9 behandelingen nog steeds last van de aandoening? Dan hebben zij recht op maximaal 9 extra behandelingen voor deze aandoening. In totaal kunnen zij dus een vergoeding krijgen voor 18 behandelingen.

Komt uw klacht voor op de lijst met indicaties [PDF]? Dan krijgt u fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering vanaf de eenentwintigste behandeling. Uw fysiotherapeut kan u vertellen of u recht heeft op deze vergoeding. De vergoeding geldt in een aantal gevallen voor een bepaalde periode. Ook deze periode is vastgelegd in de lijst met indicaties en geldt vanaf de eerste behandeling.

De vergoeding vanuit de aanvullende verzekering geldt voor de behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie Cesar/Mensendieck samen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
Sterk9 behandelingen
Aanvullend9 behandelingen
Extra Aanvullend9 behandelingen
Uitgebreid18 behandelingen

Onderstaande aanvullende verzekeringen kunt u niet meer afsluiten. Heeft u deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
Jongeren6 behandelingen
Uitgebreid Vitaal18 behandelingen
Extra Uitgebreidalle behandelingen
Compleetalle behandelingen
Extra Sterk18 behandelingen
Zelfverzekerd Compact9 behandelingen

U krijgt niet alle therapieën vergoed. Hieronder leest u wat u niet vergoed krijgt:

  • Een behandeling waarmee u uw conditie wilt verbeteren.
  • Oedeemtherapie/littekenbehandeling die het gevolg is van cosmetische ingrepen. Cosmetische ingrepen zijn behandelingen in een ziekenhuis die niet echt nodig zijn, maar die u laat doen om uw uiterlijk te veranderen. Bij een ingreep kan zich vocht ophopen onder de huid. Dit vocht heet oedeem.
  • Littekenbehandeling na een normaal wondherstel. Dit betekent dat uw wond goed geneest en dat er met het litteken niets aan de hand is.
  • Shockwavetherapie, soms zet een fysiotherapeut Shockwave in als onderdeel van een behandeling fysiotherapie. Voor zo'n behandeling met Shockwave, vergoeden wij alleen het bedrag dat u normaal ook vergoed zou krijgen voor fysiotherapie zonder Shockwave. Als er apart kosten voor het onderdeel Shockwave in rekening worden gebracht, betaalt u die zelf.

Kinderen jonger dan 18 jaar hebben geen eigen risico. Bent u 18 jaar of ouder? Dan geldt het eigen risico vanaf de eenentwintigste behandeling.

Voor de vergoedingen uit uw aanvullende verzekering heeft u geen eigen risico.

Nee, u betaalt voor fysiotherapie en oefentherapie geen wettelijke eigen bijdrage.

U kunt in principe zonder verwijzing naar de fysiotherapeut of oefentherapeut. Heeft u toch een verwijzing nodig, dan zal de fysiotherapeut of oefentherapeut u hierop wijzen.

U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist indien de fysio- of oefentherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Uw behandeling moet binnen 3 maanden na afgifte van de verwijzing starten, anders is de verwijzing niet meer geldig.

U heeft voor de fysiotherapeut of oefentherapeut geen akkoordverklaring nodig als wij een contract met de fysiotherapeut hebben afgesloten. Vind hier fysiotherapeuten of oefentherapeuten bij u in de buurt waarmee OHRA afspraken heeft gemaakt. Kijk onder 'Fysiotherapeut' of ‘Oefentherapie/Cesar/Mensendieck’.

Hebben wij geen contract afgesloten? Dan is een akkoordverklaring alleen nodig als de behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering. Hiervoor hebben wij de verwijzing nodig, maar ook de startdatum van de therapie, de AGB code van de praktijk en de gewenste diagnosecode. Uw therapeut kan u deze gegevens geven. Heeft u alle gegevens? Stuur deze dan met een brief waarin u om toestemming vraagt naar:

OHRA
Postbus 4172
5004 JD Tilburg

U kunt voor de akkoordverklaring ook gebruikmaken van ons aanvraagformulier fysiotherapie/oefentherapie [PDF].

Ja, u mag ook naar een therapeut gaan die geen contract met OHRA heeft. Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.