Dieetpreparaten

Een dieetpreparaat is dieetvoeding die anders is gemaakt en een andere vorm heeft dan gewone voeding. Een dieetpreparaat is alleen voor mensen die ziek zijn. Er zijn allerlei soorten dieetpreparaten. U gebruikt een dieetpreparaat als u geen normale voeding kunt eten of als u niet genoeg voedsel binnenkrijgt.

U krijgt dieetpreparaten vergoed vanuit de basisverzekering.

De vergoeding van dieetpreparaten (polymere, oligomere, monomere en modulaire) vanuit de basisverzekering geldt als u geen gebruik kunt maken van aangepaste voeding of andere bijzondere voeding en als u:

 • lijdt aan een stofwisselingsstoornis;
 • lijdt aan een voedselallergie;
 • lijdt aan een resorptiestoornis;
 • lijdt aan een ziektegerelateerde ondervoeding of een risico daarop, of
 • daarop bent aangewezen volgens de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard.

Dieetpreparaten worden vergoed door de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. U heeft zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, u heeft geen wettelijke eigen bijdrage.

U kiest zelf uw zorgverlener of leverancier. Vind een zorgverlener of leverancier bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: hulpmiddel, dieetpreparaten.

Uw zorgverlener moet eerst voor de leverancier het 'formulier verklaring dieetpreparaten' invullen. Krijgt u de dieetpreparaten door uw huisarts voorgeschreven? Dan heeft u alleen een recept nodig.

Als u naar een leverancier gaat waar wij afspraken mee hebben gemaakt, dan beoordeelt de leverancier of u de dieetpreparaten krijgt vergoed. Zij voldoen allen aan de eisen die OHRA stelt aan de kwaliteit van de hulpmiddelen en de service van de leverancier. Onze gecontracteerde leveranciers bezorgen door heel Nederland aan huis.

OHRA heeft 2 leveranciers geselecteerd die drinkvoeding leveren:

Medizorg B.V.
Telefoonnummer: 08000226678 (spoed: 0302804271).
E-mail: voeding@medizorg.nl

Sorgente B.V.
Telefoonnummer: 0308502065 (spoed: 0306346269).
E-mail: teamdrinkvoeding@sorgente.nl

U mag naar een zorgaanbieder die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

 1. U vraagt vooraf OHRA om toestemming.
 2. U voorziet OHRA van een toelichting van uw behandeld arts.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • De dieetpreparaten moeten voorgeschreven zijn door de huisarts, arts verstandelijk gehandicapten, specialist ouderengeneeskunde, medisch specialist of een diëtist.
 • Uw zorgverlener moet voor de leverancier het ‘landelijk formulier verklaring dieetpreparaten’ invullen.
 • Als u naar een leverancier gaat waarmee OHRA afspraken heeft gemaakt, dan beoordeelt de leverancier of u de dieetpreparaten vergoed krijgt.
 • Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u altijd vooraf toestemming (een akkoordverklaring) vragen aan OHRA. U doet dit door de ‘landelijke artsenverklaring dieetpreparaten’ door uw zorgverlener te laten invullen en deze artsenverklaring te sturen naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 90152
  5000 LD Tilburg

Geeft u hierbij ook aan bij welke leverancier u de dieetpreparaten wilt bestellen? U ontvangt van ons binnen 5-10 werkdagen een bericht terug.

Heeft u vooraf geen akkoordverklaring aangevraagd maar wel recht op vergoeding? Stuur dan de ingevulde ‘landelijke artsenverklaring dieetpreparaten’ mee met uw rekeningen. Wij beoordelen dan alsnog of de rekeningen vergoed kunnen worden.