Bladomslagapparatuur

Met bladomslagapparatuur kunt u bladzijdes omslaan, zonder uw handen en armen te gebruiken. Een arm met een plakstrip slaat de bladzijde om. U activeert de arm met een zuig-blaasschakelaar of een blaasbalgschakelaar. Ook kunt u individueel aangepaste schakelaars gebruiken, of Gewa-infraroodomgevingsbediening. Bladomslagapparatuur wordt over het algemeen gebruikt door motorisch gehandicapten.

U leent de apparatuur, deze wordt dus niet uw eigendom. U krijgt de kosten helemaal vergoed vanuit de basisverzekering.

U leent het hulpmiddel. Hiervoor heeft u geen eigen risico.

Nee, u betaalt geen wettelijke eigen bijdrage voor bladomslagapparatuur.

Bladomslagapparatuur wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Vind hier een leverancier. Zoek op ‘Bladomslagapparatuur’. Een gecontracteerde leverancier bezorgt de apparatuur binnen tien werkdagen bij u thuis.

U mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

  • U vraagt OHRA vooraf om toestemming.
  • U voorziet OHRA van een medische diagnose van uw behandelend arts, offerte van de leverancier en een eventueel uitgebreid verslag van uw ergotherapeut.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Als u de apparatuur leent bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft, dan heeft u vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Gaat u naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Vraag dan altijd eerst toestemming aan.

Heeft de leverancier van uw keuze geen contract met OHRA? Dan vraagt u schriftelijk om toestemming. U stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

  • een geschreven toelichting van de behandelend arts die u het hulpmiddel voorschrijft. In deze toelichting moet staan welke beperkingen u heeft en waarom u het hulpmiddel nodig heeft;
  • een prijsopgave van de kosten voor het hulpmiddel. Die vraagt u aan bij een leverancier. Een uitgebreide motivatie van de ergotherapeut is wenselijk;
  • een brief van uzelf aan OHRA. Zet in uw brief:

- uw relatienummer;
- uw naam, adres en woonplaats;
- uw geboortedatum;
- hoe lang u verwacht het hulpmiddel nodig te hebben;
- welk hulpmiddel u precies wilt;
- de naam van de leverancier;
- de omschrijving;
- het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan de leverancier.  

Wilt u deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.