Allergeenvrije schoenen

Allergeenvrije schoenen zijn voor mensen die door een allergie geen gewone schoenen kunnen dragen. Denk bijvoorbeeld aan allergie voor metaallijm.

U koopt de allergeenvrije schoenen. Ze worden dus uw eigendom. Als u de schoenen koopt bij een leverancier met wie OHRA een contract heeft, krijgt u deze volledig vergoed. Koopt u de schoenen bij een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft ,dan vergoeden wij de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Bent u 16 jaar of ouder, en zijn de schoenen helemaal naar uw zin? Dan kunt u na drie maanden voor één keer een tweede paar schoenen aanvragen. U hoeft hier dan geen toestemming voor aan te vragen bij OHRA. U kunt zelf rechtstreeks contact opnemen met de leverancier.

Bij gewoon dagelijks gebruik gaan allergeenvrije schoenen gemiddeld anderhalf jaar mee. (De leverancier geeft zes maanden garantie op de technische uitvoering.) Is één paar schoenen toe aan vervanging? Zijn deze schoenen ouder dan achttien maanden en heeft u dus geen twee paar goede allergeenvrije schoenen? Dan kunt u nieuwe schoenen kopen. OHRA vergoedt de kosten voor één paar nieuwe schoenen. U hoeft hiervoor geen toestemming aan te vragen bij OHRA. U bent een eigen bijdrage verschuldigd.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan krijgt u misschien een deel van de eigen bijdrage vergoed. Dit hangt af van de aanvullende verzekering die u heeft. U kunt hieronder per soort aanvullende verzekering zien welk bedrag u vergoed krijgt.

Let op : deze vergoeding geldt voor de eigen bijdrage van alle hulpmiddelen samen.

Aanvullende verzekeringVergoeding
Sterk-
Aanvullend-
Extra Aanvullend€ 500,-
Uitgebreid€ 1.000,-

Onderstaande verzekeringen kunt u niet meer afsluiten. Heeft u deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

Aanvullende verzekeringVergoeding
Jongeren-
Uitgebreid Vitaal€ 1.000,-
Extra Uitgebreid€ 1.000,-
Compleet€ 1.000,-
Extra Sterk-
Zelfverzekerd Compact€ 500,-

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u op hoeveel vergoeding u nog recht heeft. Ook ziet u hoeveel u al heeft verbruikt.

Het is mogelijk dat u een eigen risico moet betalen. U heeft zelf gekozen wat het eigen risico van uw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heeft u dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaalt u maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heeft u dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaalt u niets voor de allergeenvrije schoenen.

Voor de kosten die uw aanvullende zorgverzekering vergoedt, betaalt u geen eigen risico. 

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Ja, u betaalt voor allergeenvrije schoenen een eigen bijdrage. U betaalt een bedrag dat vergelijkbaar is met de prijs voor normale schoenen. Bent u jonger dan 16 jaar? Dan betaalt u € 67,50 per paar. Bent u 16 jaar of ouder? Dan betaalt u € 135,- per paar.

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan vergoedt die misschien een gedeelte van deze eigen bijdrage. Zie hiervoor bij 'Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2017?'.

Allergeenvrije schoenen worden geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Vind hier een leverancier. Vul in 'Allergeenvrije schoenen'. Als u toestemming heeft gekregen van OHRA, levert een gecontracteerde leverancier uw schoenen binnen vier weken. Met een niet gecontracteerde leverancier hebben wij geen afspraken gemaakt.

U mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

 • U vraagt vooraf OHRA om toestemming.
 • U voorziet OHRA van een toelichting van uw behandelend arts. Dit is een dermatoloog of allergoloog.

Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Ja, u heeft altijd eerst toestemming nodig van OHRA.

Heeft de leverancier van uw keuze geen contract met OHRA? Dan vraagt u schriftelijk om toestemming. U stuurt hiervoor de volgende papieren naar OHRA:

 • Een geschreven toelichting van de arts die u de schoenen voorschrijft. Dit is een dermatoloog of allergoloog. In deze brief moet staan dat u de allergeenvrije schoenen om een medische reden nodig heeft en waar u allergisch voor bent.
 • Een prijsopgave van de kosten voor de allergeenvrije schoenen. Die vraagt u aan bij een leverancier.
 • Een brief van uzelf aan OHRA. Zet in uw brief:
  - uw relatienummer
  - uw naam, adres en woonplaats
  - uw geboortedatum
  - hoe lang u verwacht de allergeenvrije schoenen nodig te hebben;
  - de naam van de leverancier van uw allergeenvrije schoenen;
  - welke allergeenvrije schoenen u precies wilt
  - het artikelnummer van de Z-index of de GPH-code. Vraag dit aan de leverancier.

Wilt u deze brief nu opstellen? Vul dan het formulier in.