Verloskundige zorg rondom de bevalling

Verloskundige zorg is de zorg voor, tijdens en na de bevalling. U krijgt de verloskundige hulp van een verloskundige, specialist of huisarts. Op deze pagina leest u meer over de vergoeding van de verloskundige zorg rondom de bevalling vanuit de basisverzekering.

Onder verloskundige zorg valt ook prenatale screening. Dit zijn onderzoeken tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over de vergoeding van zwangerschapsonderzoeken vanuit de basisverzekering.

De basisverzekering vergoedt verloskundige zorg volledig. De vergoeding van verloskundige zorg geldt voor bevallingen die thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden. U mag ook naar een geboortecentrum of geboortehotel. De kosten van uw verblijf in een geboortecentrum of geboortehotel vergoedt de basisverzekering niet.

Voor kraamzorg na de bevalling gelden aparte voorwaarden. Lees meer over de vergoeding van kraamzorg.

Nee, u heeft geen eigen risico voor verloskundige zorg.

Voor de kosten van andere zorg rondom de bevalling, zoals laboratoriumonderzoek of ambulancevervoer in verband met de bevalling geldt wel een verplicht eigen risico. U heeft zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, voor verloskundige zorg betaalt u geen wettelijke eigen bijdrage.

U kunt voor verloskundige hulp terecht bij verloskundigen waarmee OHRA een contract heeft. U weet dan zeker dat u goede zorg krijgt en dat OHRA alle kosten vergoed. Met onze Zorgvergelijker vindt u verloskundigen bij u in de buurt waarmee OHRA een contract heeft. Gebruik als zoekterm: 'Verloskundige'.

Ja. Kiest u voor een verloskundige of instelling waarmee OHRA geen contract heeft afgesloten? Dan vergoeden wij de rekening onder de voorwaarde dat uw zorgaanbieder geen tarieven in rekening brengt die buitensporig afwijken van de redelijke marktprijs.

Nee, u heeft vooraf geen toestemming nodig van OHRA.