Spataderen

Spataderen zijn verwijde aderen, meestal in de benen. Spataderen ontstaan doordat klepjes in de aderen niet goed meer sluiten. Het bloed stroomt daardoor minder goed omhoog, waardoor er meer druk op de aderen komt te staan. Door die toegenomen druk worden aderen wijder en zullen meer klepjes niet goed sluiten. Uiteindelijk wordt dit een duidelijk zichtbare blauwe, verdikte en meestal kronkelig verlopende ader die pijnlijk kan zijn. Een spataderbehandeling kan uitkomst bieden.

De basisverzekering vergoedt de meeste spataderbehandelingen. Uw zorgverlener weet welke behandelingen niet worden vergoed. De behandeling kan worden uitgevoerd door een medisch specialist, bijvoorbeeld een chirurg of dermatoloog (OHRA vergoedt de behandeling alleen als het geen cosmetische ingreep is).

Wilt u de spataderen door een alternatief genezer laten behandelen? De alternatief genezer moet dan aangesloten zijn bij de beroepsvereniging Vereniging van Spatadertherapeuten (VvS). De alternatief genezer richt zich op het verbeteren van de bloeddoorstroming van de benen door:

  • uw benen te masseren;
  • u oefeningen te laten doen die de bloeddoorstroming bevorderen;
  • u leefregels te laten volgen waarmee u de bloeddoorstroming bevordert.

Afhankelijk van uw aanvullende verzekering heeft u dan recht op vergoeding. Welk bedrag u vergoed krijgt, hangt af van de aanvullende verzekering die u heeft. U krijgt een vergoeding voor alternatieve behandelwijzen en alternatieve geneesmiddelen samen.

Dit geldt niet voor de Zelfverzekerd Compact. In deze verzekering krijgt u een vergoeding voor alternatieve behandelwijzen en daarnaast een vergoeding voor alternatieve geneesmiddelen.

U ziet hieronder per verzekering per kalenderjaar tot welk bedrag OHRA de behandelingen en geneesmiddelen vergoedt.

VerzekeringVergoeding
Sterk-
Aanvullend€ 250,- (dagmaximum € 45,-)
Extra Aanvullend€ 500,- (dagmaximum € 45,-)
Uitgebreid€ 750,- (dagmaximum € 45,-)

Onderstaande verzekeringen kunt u niet meer afsluiten. Heeft u deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

VerzekeringVergoeding
Jongeren€ 250,- (dagmaximum € 45,-)
Uitgebreid Vitaal€ 1.000,- (dagmaximum € 45,-)
Extra Uitgebreid€ 1.000,- (dagmaximum € 45,-)
Compleet€ 1.500,-(dagmaximum € 45,-)
Extra Sterk-
Zelfverzekerd Compact€ 250,- (dagmaximum € 45,-)

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u op hoeveel vergoeding u nog recht heeft. Ook ziet u hoeveel u al heeft verbruikt.

Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. U heeft zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

Heeft u een aanvullende verzekering afgesloten en kiest u voor een alternatieve genezer? Dan hoeft u geen eigen risico te betalen voor de zorg die uw aanvullende verzekering vergoedt.

In Mijn OHRA Zorgverzekering ziet u hoeveel eigen risico u nog heeft. Ook ziet u hoeveel eigen risico u eventueel al heeft verbruikt.

Nee, voor een spataderbehandeling betaalt u geen eigen bijdrage.

Voor een spataderbehandeling kunt u terecht in een ziekenhuis waarmee OHRA een contract heeft. Vind hier een zorgverlener waarmee OHRA een contract heeft. Kijk onder ‘Ziekenhuis’.

Kiest u voor een alternatieve behandelwijze? Dan moet de alternatief genezer aangesloten zijn bij de beroepsvereniging Vereniging van Spatadertherapeuten (VvS).

U mag ook naar een zorgverlener die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

  • U vraagt vooraf OHRA om toestemming.
  • U voorziet OHRA van een toelichting van uw behandelend arts.

Wij vergoeden de rekening onder de voorwaarde dat uw zorgverlener geen tarieven in rekening brengt die buitensporig afwijken van de redelijke marktprijs.

Nee, u heeft geen toestemming nodig van OHRA.